Instagram staat er vol mee: van fitgirls tot gezonde recepten, van challenges tot superfoods en meditatietrips, onze gezondheid is belangrijker dan ooit en we zijn ons steeds bewuster van de gezondheid van ons lichaam en onze geest. Maar maken al die nieuwe trends ons ook echt gezonder of lijkt dat maar zo?

“Door alle technologische mogelijkheden komt ‘meten is weten’ steeds dichterbij en kunnen we ook gemakkelijk meten hoe het met onze gezondheid staat”

Door alle technologische mogelijkheden komt ‘meten is weten’ steeds dichterbij en kunnen we ook gemakkelijk meten hoe het met onze gezondheid staat. Er zijn namelijk zat apps die je stappen tellen en sinds de smartwatch en de fittrackers als paddenstoelen om onze polsen verschijnen, weten we ook echt hoe we slapen en hoeveel we echt bewegen.

Er was maar een nadeel: die grote, mannelijke armbanden matchten niet met je nieuwe jurkje, je mooie businessoutfit of die nieuwe heels. Dat is nu helemaal anders, want dankzij de nieuwe smart jewellery trend – fashion first, tech second – wordt ‘meten is weten’ ook enorm sexy en fashionable!

“Er was maar een nadeel: die grote, mannelijke armbanden matchten niet met je nieuwe jurkje, je mooie businessoutfit of die nieuwe heels”

 Er komen ook steeds meer slimme juwelen op de markt om uit te kiezen en ze werken allemaal met fijne apps die je uitleest op je telefoon. Een greep uit het aanbod:

1. De Fitbit Alta collaborations
De nummer een fitnesstracker is nog steeds de Fitbit. Tot nu toe hadden alle modellen – hoe simpel of complex ook een sportieve look. De Alta kiest voor een eleganter design en is ook het eerste Fitbit-product dat je kunt customizen. Door allerlei samenwerkingen met andere ontwerpers, kun je het technische apparaatje ‘verstoppen’ in prachtige armbanden, zoals die van de New York label Public School of die van Tony Burch. Is je budget iets kleiner, dan heeft Fitbit zelf ook mooie leren bandjes die je Alta een meer sophisticated look geven.

“Dankzij de nieuwe smart jewellery trend – fashion first, tech second – wordt ‘meten is weten’ ook enorm sexy en fashionable”

Fitbit Alta

Fitbit Alta

2. Ringly
Het idee dat je fitnesstracker aan je pols moet zitten, is sinds de smart jewellery trend haar intrede deed, sowieso verleden tijd. Oorbellen, clips, armbandjes, kettingen en ringen: in alles kan de nieuwste technologie worden verstopt. Een van de meest opvallende slimme juwelen is de Ringly ring. Deze slimme ring is te koop in verschillende kleuren en ook te dragen als armband. Bovendien meet het je stappen, je afgelegde afstand en je calorieverbruik. Weet jij meteen aan het eind van de dag of je goed bezig bent. Ook handig: je stelt hem zo in dat hij vibreert als je belangrijke berichtjes binnenkrijgt op je telefoon. Zo kun je je telefoon met een gerust hart aan de kant leggen, creëer je meer rust, zonder iets belangrijks te hoeven missen.

Ringly

Ringly

3. Bellabeat Leaf
De Bellabeat Leaf is een van de meest veelzijdige fitnesstrackers als het gaat om draagcomfort. Je kunt hem zowel als armband, ketting of clip gebruiken. Zo kies je iedere dag voor de look die je op dat moment wilt en kun je hem ook gemakkelijk gebruiken tijdens je slaap of tijdens het sporten. De Bellabeat is duidelijk gericht op vrouwen, niet alleen qua design, maar ook qua metingen. Zo meet de Bellabeat niet alleen de kwaliteit van je slaap, je stappen, je sportprestaties en je calorieën, maar herinnert het je ook om te mediteren en kun je je menstruatiecyclus en je vruchtbare dagen bijhouden.

De Bellabeat is verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs en je krijgt er altijd een ketting en armband bij. Op Instagram zijn er ook veel foto’s te vinden van hoe vrouwen de Bellabeat Leaf nog meer hebben gecustomized.

Bellabeat

Bellabeat

Vertelt ‘smart jewellery’ je iets nieuws? Waarschijnlijk niet. De kans is groot dat je ook zonder wearable wel weet hoe je sliep en of je gezond bezig bent, daar heb je geen apparaat voor nodig. Maar als je gezondheid belangrijk vind en meer bewust wilt zijn van de manier waarop je daarmee omgaat, dan zijn deze mooie sieraden een fijne aanvulling op je garderobe en bevorderen ze een gezonde levensstijl.

Tekst: Joyce Spijker
Foto’s: Bellabeat, Fitbit & Ringly