Na mijn bevalling was het eerste dat ik dacht: dit wil ik voorlopig even niet meer meemaken. En als jij het ook hebt meegemaakt, weet je precies wat ik bedoel. Omdat ik geen fan ben van kunstmatige hormonen in mijn lijf (ik ben al jaren niet meer aan de pil) wilde ik me verdiepen in alternatieven.

“De pil is echt een domper voor je sexleven.”

Naast het zeer onbetrouwbare coïtus interruptus (voor het zingen de kerk uit), condooms en een machine die me vertelt wanneer ik vruchtbaar ben, zijn er eigenlijk weinig andere soorten anticonceptie dan het spiraal. Vreugdedansje! Daarin zijn twee varianten: de koperen spiraal, zonder hormonen en de Mirena, met lichte hormoonafscheiding.

Om een lang verhaal kort te maken en #TMI te vermijden, heb ik gekozen voor de Mirena. Bregje Hofstede vertelde ons dit voorjaar al wat de effecten van de het slikken van hormonen voor invloed had op haar sexleven en ik vond het best wel heftig. Veel vrouwen om mij heen herkenden zich zeker in haar essay. Het spiraal heeft zeker een lagere dosering, maar ik kijk het even aan. Wat ik wel fijn vind is dat ik minder last heb van mijn menstruatie en ik voorlopig geen omkijken heb naar wel of niet zwanger worden. Wat vind jij? Ik hoop dat je wil reageren hieronder…

Tekst en beeld: Denise Snel