Dany (40) woont samen met haar vriend en heeft een dochtertje van 4 jaar. Ze werkte altijd in het bedrijfsleven totdat haar meisjesdroom uitkwam en ze aan de slag mocht als stewardess. Maar dat was niet voor lang. Ze werd ziek en raakte haar droombaan kwijt. Na heel veel onderzoeken ontdekte ze dat ze de ziekte van Lyme heeft. Dany wil graag mensen bewuster maken van deze vreselijke ziekte en deelt haar tips! Lees je mee?

“Na terugkomst van een reis werd ik thuis plotseling erg ziek. Ik was altijd al slank maar toen ik ziek werd, viel ik 12 kilo af en woog ik nog maar 47 kilo”

Je werd heel erg ziek, waar kreeg je last van? 
Na terugkomst van een reis werd ik thuis plotseling erg ziek. Ik kreeg in die week ernstige griep met veel spierpijn, lichte koorts en een heel onbestemd, vreemd gevoel in mijn lijf wat ik nog nooit eerder had ervaren. Ik kwam erachter dat ik gestoken was in mijn nek en vroeg me af of het wellicht hierdoor kwam. Doordat ik geen flauw idee had wat het kon zijn en de klachten nog ongeveer een week verdwenen, besteedde ik er geen aandacht meer aan. 

Na ongeveer een maand kreeg ik rode vlekken in mijn nek, iets wat ik nooit had. Na een paar dagen verdween dit ook weer, maar twee maanden daarna werd ik van het ene op het andere moment doodziek. Ik had enorm last van pijn- en darmklachten en kon nauwelijks meer eten verdragen. Daarnaast tintelde mijn hele lichaam, had ik hartklachten en zelfs verlammingsverschijnselen in mijn tong. Ik was altijd al slank, maar toen ik ziek werd, viel ik in totaal 12 kilo af en woog ik nog maar net 47 kilo.

Hoe kwam je er uiteindelijk achter dat je Lyme had?
Na talloze bezoeken aan mijn huisarts, tropenklinieken en universitaire ziekenhuizen werden verschillende verkeerde diagnoses gesteld zoals o.a. coeliakie (vanwege een beschadiging aan mijn dunne darm) en fibromyalgie. Soms werd er helemaal geen diagnose gesteld. Ze stuurden me van het kastje naar de muur. Uiteindelijk stelde mijn toenmalige huisarts vast dat de negatieve uitslagen moesten wijzen om een psychische oorzaak en het probleem tussen mijn oren zat.

“Ik had een fantastisch leven, ik was dolgelukkig met mijn gezinnetje, mijn sociale leven, met mijn werk en wilde niets liever dan weer zo snel mogelijk mijn oude ik worden”

Wat heb je uiteindelijk zelf ondernomen om beter te worden?
Nadat mijn huisarts dit meldde, was ik teleurgesteld in de huidige medische zorg en werd ik ontzettend kwaad. Zijn conclusie tastte mijn eigenwaarde aan, alsof ik alles aan het verzinnen was. Ik kwam nooit bij de huisarts en nu ik doodziek was, kreeg ik dit antwoord. Ik had een fantastisch leven, ik was dolgelukkig met mijn gezinnetje, mijn sociale leven, met mijn werk en wilde niets liever dan weer zo snel mogelijk mijn oude ik worden. Ik wilde weer voor mijn dochtertje zorgen en was vastbesloten om mijn gezondheid terug te krijgen. Dit was het begin van mijn zoektocht in de alternatieve geneeskunde. 

Ik bezocht talloze alternatieve artsen en dat kostte me bergen geld. Zij zagen wel allerlei verstoringen in mijn lichaam, maar ook zij konden geen diagnose stellen. Desondanks vroegen sommigen een absurd hoge bedrag voor een consult, schandalig. Uiteindelijk kwam ik bij iemand die deed aan bioresonantie en mij vertelde dat ik de Borrelia bacterie had samen met een aantal co-infecties en dus de Ziekte van Lyme. Meteen vielen alle kwartjes op hun plek. Ik herinnerde mij de beet in mijn nek en de daaropvolgende rode vlekken. Vanaf dat moment ben ik gaan lezen over Lyme en wist ik het zeker. Alle vage klachten kwamen door deze ziekte. Ik ben gaan zoeken naar de beste Lyme arts van Nederland. Uiteindelijk ben ik door een regulier arts behandeld die mijn werkgever ook kende en heb ik bloedonderzoek laat doen in Duitsland.

“In Nederland kwam de Lyme bacterie niet uit bloedonderzoek, maar in Duitsland wel, daar zijn ze verder met onderzoek”

In Nederland wees het bloedonderzoek geen Lyme uit, maar in Duitsland wel, daar zijn ze verder met onderzoek over Lyme dan in Nederland. Daarnaast deed ik wekelijks energetische therapie ernaast in combinatie met kinesiologie. Ik volgende een streng dieet en detoxte. Door de vele voedselintoleranties konden mijn darmen niet zo veel meer verdragen. Yoga zorgde voor de broodnodige rust en ontspanning. Na een jaar lang met steun van mijn gezin, twee goede vriendinnen en heel veel zelfdiscipline om wekelijks mijn therapieën te volgen, ging het maand na maand steeds beter, tot uiteindelijk alle klachten verdwenen waren. Het klinkt wellicht heel cliché, maar ik ben er uiteindelijk een sterker persoon door geworden. Ik geniet meer van het leven en van wat echt belangrijk is.

“Het klinkt wellicht heel cliché maar ik ben er uiteindelijk een sterker persoon door geworden, geniet ik meer van het leven en wat echt belangrijk is”

Wat kun je mensen aanraden die Lyme hebben?
De Ziekte van Lyme is een multisysteem ziekte en vraagt hierdoor om brede aanpak. Er kunnen o.a. neurologische, dermatologische, reumatologische en cardiologische klachten ontstaan. In een vroeg stadium is het in veel gevallen goed te behandelen met antibiotica, maar als je het langer hebt (zoals ik), dan is dit niet niet meer voldoende en kan alleen antibiotica de ziekte ook verergeren. 

Mijn advies is om zo snel mogelijk een goede arts te zoeken. De Nederlandse Lyme vereniging kan je hiermee op weg helpen. Ik heb in mijn zoektocht zelf mijn behandelaars gekozen, een combinatie van een reguliere arts in een privékliniek en een behandelaars vanuit de alternatieve geneeswijze. En laat je niets wijs maken, het is mogelijk om ervan te genezen, maar het is een lange en pittige weg. 

Omdat ik mensen wil helpen, geef ik voorlichting over de Ziekte van Lyme. Ik organiseer binnenkort een informatiebijeenkomst waarin ik mijn persoonlijke verhaal deel en aangeef hoe ik ervan af kwam. Daarnaast vertelt een natuurgeneeskundige over hoe je een diagnose kan stellen en een natuurvoedingsdeskundige hoe je met voeding je immuunsysteem kan versterken. De bijeenkomst vindt op woensdag 14 september plaats in Tilburg. Wil je meer informatie over het programma of wil je je aanmelden? Stuur dan een mail naar: lymeinformatie@gmail.com

5 tips van Dany voor mensen met Lyme

  1. Zorg dat je zoveel mogelijk kennis opdoet over deze ziekte. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie vergaart op internet en Lyme forums. Hierdoor kun je je eigen pad volgen in je weg naar genezing.
  2. Doe bloedonderzoek in Duitsland. Daar zijn ze verder dan in Nederland.
  3. Vertrouw op jezelf en laat je niets aan praten. Jij voelt zelf het beste in je lichaam wat eraan de hand is.
  4. Doe aan yoga en meditatie. Door Lyme ervaar je veel onrust in je lijf. Hoe ziek je ook bent, yoga en meditatie zorgen voor ontspanning in je hoofd en lichaam.
  5. Er is veel onbegrip over de Ziekte van Lyme. Accepteer dat mensen het niet altijd kunnen volgen en steek juist energie in de mensen die je willen steunen. Je hebt hen hard nodig.

 Heb jij of ken jij iemand met een mooi of bijzonder verhaal wat goed past om mijn website waarmee ik mijn lezeressen kan inspireren? Stuur dan een mailtje naar info@annicvw.com o.v.v. interview.