Laten we eerlijk zijn, we hebben het vaak druk. We willen allemaal wel gezond eten, bewegen, ontstressen, genoeg energie hebben en ons goed voelen. En we weten ook allemaal dat we geen ‘morgen begin ik- excuusjes’ moeten hebben, want deze leveren geen resultaten. Maar af en toe is het gewoon lastig om gezond eten te integreren in wat drukkere periodes van je leven, laat staan als je ook nog een ambitieuze baan hebt of een eigen onderneming. Maak het jezelf dan makkelijk en bouw een basis op met deze 5 tips!

“Door te zorgen voor een goed ontbijt, lunch en avonddiner heb je voldoende gebalanceerde brandstof voor je dag en voorkom je snacken”

1. Kies voor hoofdmaaltijden in plaats van tussendoortjes
Als je hoofd al bezig is met het beantwoorden van een mail en als je klanten aan de telefoon hebt, denk je niet meer aan het voorbereiden van je eten. Door te zorgen voor een goed ontbijt, lunch en avonddiner heb je voldoende gebalanceerde brandstof voor je dag en verminder je jouw zin om te snacken en meer binnen te krijgen dan je wilde. Om verzadigd te blijven, verwerk je genoeg groentes en eiwitten in je hoofdmaaltijden.

2. Preppen
De deur uitgaan en maar zien dat je vandaag gezond eet, werkt bijna nooit. ‘Preppen’ oftewel voorbereiden is het antwoord. Werk je in een omgeving met voldoende gezonde lunchrooms, dan kun je prima daar eten, maar meestal is thuis iets voorbereiden een veel betere optie voor je gezondheid én je budget. Het gemakkelijkste is om ’s avonds iets extra’s te maken en dat als left over mee te nemen de volgende dag voor lunch. Of je maakt een maaltijd die je 3-4 dagen van lunch voorziet. Wanneer je beter bent voorbereid, ben je ook veel beter bestand tegen verleidingen.

“Eiwitten werken verzadigend, helpen goed tegen de honger en zorgen bovendien voor het vergroten van je stofwisseling”

3. Vergeet je eiwitten niet
Eiwitten werken verzadigend, helpen goed tegen de honger en zorgen bovendien voor het vergroten van je stofwisseling. Of je nu vegetarisch eet of niet, de meeste mensen hebben algemeen meer eiwitten nodig dan ze eten. Eiwitten vindt je bijvoorbeeld in kip, vis, ei, linzen, quinoa, pompoenpitten en haver. Start je dag met een omelet en neem als lunch een salade met kip of quinoa en je hebt al een flink portie eiwitten binnen.

4. Maak tijd om rustig te eten
In alle hectiek vergeten we vaak te eten, gaan we snacken en eten we achter onze PC. We laten ons lichaam volledig in actie staan en weten niet eens wat we eten omdat we het ongemerkt verorberen. Blijf je aan het werk tijdens het eten, dan verteert je lichaam je eten nauwelijks. Door weg te gaan van je werkplek, krijgt je lichaam de kans om op te laden en te verteren. Zo kan je je eten combineren met een chillmomentje.

“Je lichaam wil maar één ding en wat is er dan handiger om een soort rescue food bakje te hebben waar je heerlijk van kan smullen”

5. Zorg voor rescue food
En soms hebben we zin in iets lekkers. Je lichaam wil maar één ding en wat is er dan handiger om een soort rescue food bakje te hebben waar je heerlijk van kan smullen en niet noodgedwongen grijpt naar de pepernoten, koekjes, Twix, winegums, etc.… Ik vul mijn rescue food bakjes meestal met een handje noten, gedroogde mango, een handje blauwe bessen, een blokje pure chocolade, bananenbrood, havermoutkoekjes en groentes met humusdipsaus.

Tekst en beeld: Mieke Dams