We weten allemaal dat het niet 1 januari hoeft te zijn om je voornemens om te zetten in daden als het gaat om een gezondere levensstijl. Maar hoe pak je dat aan: een gezondere leefstijl? Er zijn zoveel boeken, websites, blogs, vlogs en workshops waarin allerlei adviezen worden gegeven, maar de keuze is nu zo groot geworden dat de meeste mensen door de bomen het bos niet meer zien. En dan kan je hulp inschakelen van een professional: een orthomoleculair therapeut.

“Eigenlijk zet ik de juiste moleculen goed, net zoals de orthodontist de tanden weer op de juiste plaats zet”

In de 10 jaar dat ik mijn praktijk voer als orthomoleculair therapeut loop ik elke keer tegen de onbekendheid aan van mijn beroep. Als ik ga orthomoleculair therapeut ga ontleden kom ik uit op: ortho = juiste en moleculair betekent op molecuul niveau. Eigenlijk zet ik de juiste moleculen goed, net zoals de orthodontist de tanden weer op de juiste plaats zet. 

In de orthomoleculaire geneeskunde kijken we naar disbalansen in het lichaam en herstellen die door middel van voeding, darmen en maag, hormonen, ontgiften, lichamelijke blokkades en vitamines en mineralen.

“Die weer herstellen door middel van voeding, darmen en maag, hormonen, ontgiften”

Twintig jaar geleden kwam ik zelf bij de dokter met een hele reeks aan klachten: eczeem op handen en voeten, heel weinig energie en down, darmen als een ballon en hormonale klachten. Kortom; ik was op en vroeg om hulp. Daar ging ik dan naar huis met wat pillen en hormoon crème voor het eczeem. Geen advies om mijn leefstijl te veranderen, maar gelijk medicijnen zonder te meten wat er precies aan de hand was. Dit was mijn dieptepunt, maar hier begon ook mijn zoektocht naar: er moet toch meer zijn? Zo is mijn passie ontstaan en ben ik 10 jaar gaan studeren en heb mezelf onder handen genomen; ik had een auto immuunziekte tegen mijn schildklier, heel veel voedingsintoleranties en mijn darmen waren licht ontstoken. Had ik toen maar een specialist gehad die mij daarmee kon helpen, dan was ik zeker sneller van al mijn klachten afgekomen.

“Een herstelplan ligt dus niet in de schijf van 5 zoals voedingscentrum Nederland schrijft, maar in de schijf van je eigen lijf”

Een herstelplan ligt dus niet in de schijf van 5 zoals voedingscentrum Nederland schrijft, maar in de schijf van je eigen lijf. Natuurlijk is er een basisadvies waar iedereen mee kan starten, maar weet dat je je daarnaast ook kan laten door scannen naar waar de disbalansen vandaan komen. Je moest eens weten dat poep scheppen in een potje heel veel antwoorden kan geven hoe je darmflora eruit ziet.

Hieronder vind je 3 hersteltips:

Tip 1
Drink 8 tot 10 glazen water of kruidenthee per dag (250 ml per glas). Koffie, thee én groene thee onttrekken vocht door de cafeïne en theïne (maximaal dus 2 glazen per dag).

“Koffie, thee én groene thee onttrekken vocht door de cafeïne en theïne”

Tip 2
Gebruik kokosvet, roomboter of Ghee om in te bakken. Deze vetten zijn stabieler tegen hogere verhitting zodat je geen verbrande vetten binnen krijgt.

Tip 3
Eet genoeg Omega 3 voor hormoonbalans en vetverbranding: vette vis (zalm, haring, makreel), lijnzaadolie (na opening in de koelkast bewaren, 4 weken houdbaar) en neem visoliecapsules.

Tekst en beeld: Mieke Dams