Laten we eerlijk zijn de meeste van ons die het jaar vol goede moed en nieuwe voornemens zijn begonnen, zijn nu in februari alweer afgehaakt. Omdat ze zo moeilijk zijn echt vol te houden, besluit je nooit meer te doen aan goede voornemens. En toch als het einde van het jaar nadert heb je weer goede hoop dat je in het nieuwe jaar een aantal zaken écht anders gaat doen. 

“Je moet een strategie hebben waar je op terug kunt vallen als het lastig wordt”

Bij het stellen van nieuwe doelen is alleen hopen niet genoeg, je moet een strategie hebben waar je op terug kunt vallen als het lastig wordt. Afgelopen januari heb ik op mijn YouTube kanaal de ‘Motivatie Maand’ gedaan. Ik poste een maand lang elke dag een motiverende video om door te zetten als het gaat om je doelen behalen. En nu die maand erop zit kan ik namens de duizenden mensen die hebben meegedaan en mijzelf zeggen dat je absoluut niet hoeft af te haken bij je goede voornemens.  In dit artikel zet ik de beste tips om je goede voornemens vol te houden op een rijtje voor je!

Loesje goede voornemens

Hoe komt het dat we zo makkelijk afhaken?
Het heeft alles te maken met je vastgeroeste gewoontes en je onbewuste gedrag. Uit onderzoek blijkt dat slechts 5% van alles wat we doen, een bewuste handeling is, de rest gaat op de automatische piloot zoals auto rijden, tanden poetsen, en je telefoon checken.

“Maandenlange herhaling van dagelijkse handelingen zijn hier voor nodig voordat je resultaat ziet”

Bij het behalen van je nieuwe doelen is het belangrijk dat je je beseft dat gedragsveranderingen bijna altijd pas iets opleveren op de lange termijn. Maandenlange herhaling van dagelijkse handelingen zijn hier voor nodig voordat je resultaat ziet. Dit hoeven geen hele ingewikkelde handelingen te zijn, sterker nog, het werkt beter als je heel klein begint, zodat je nieuwe gewoontes niet intimiderend zijn. Gooi dus niet je hele leven in 1 keer om, maar begin met iets kleins en behapbaars. Zoals een half uurtje eerder op staan, of je ontbijt ’s avonds voorbereiden zodat je zeker weet dat je überhaupt ontbijt en dat het gezond is.

Mislukken
Je zult vast een paar keer terugvallen in je oude gedrag: Je bestelt toch weer dat wijntje, je doet even één sigaretje mee, en je kan het sporten best een keertje  overslaan denk je. Zodra we moe zijn vervallen we weer in onze automatische patronen. Als dat gebeurt denk dat niet dat het hele project mislukt is. Dit hoort erbij. Je werkt aan nieuwe gewoontes en dat heeft tijd nodig. Wees dus niet té streng voor jezelf als het even niet lukt.

“Maak je doelen daarom meetbaar”

Om je te helpen om minder vaak werk uit te stellen, te snoepen of op je telefoon te zitten kun je natuurlijk ook om hulp vragen! Een vriend of vriendin kan jou net dat stukje extra bewustwording geven. Zolang hij of zij het maar met liefde brengtJ

Doorzetten
Doorzetten is moeilijk, helemaal wanneer je niet meteen resultaat ziet. 10 kilo afvallen gebeurd niet over 1 nacht ijs. Maak het daarom meetbaar. Weeg je elke week op het zelfde tijdstip onder dezelfde omstandigheden. Het liefst op een weegschaal waar je meer inzicht krijgt over je vetpercentage en spiermassa. Je zal zien dat wanneer je elke week een beetje afvalt, het doorzetten veel makkelijker is dan wanneer je dit niet doet.

“Ben je -net als ik- de queen van het uitstellen?”

Ook iets minder concreets als je uitstelgedrag verminderen kun je meetbaar maken, door aan het einde van elke dag even op te schrijven hoe het is gegaan met je werk. En wat de momenten waren dat je toch weer ging uitstellen. Doe dit in elk geval twee weken, het hoeft maar één zinnetje te zijn. Hierdoor creëer je meer bewustzijn rondom uitstellen, en de volgende keer dat je zit uit te stellen heb je je eigen onbewuste gedrag ineens door, en kun je op de rem trappen. Ben je -net als ik- de queen van het uitstellen? Kijk dan deze video voor meer tips tegen uitstelgedrag.

Instant gratification
Van nature hebben wij als mens de neiging om altijd te kiezen voor onmiddellijke bevrediging. Veel van je doelen gaan over de langere termijn en we voelen de beloning nog niet. Wat mij daarbij helpt is visualiseren wat de uitkomst is van mijn doel. Hoe voel ik me als het is gelukt? Hoe trots ben ik? Hoe zie ik eruit? Door daar vaker aan te denken, ga je nieuwe gewoontes associëren met een fijn gevoel. En daar doen we het voor!

Het is simpel:

  1. Bepaal drie nieuwe gewoontes voor jezelf voor 2017.
  2. Begin met voornemen nr. 1 en hak deze in zoveel mogelijk kleinere gewoontes. Als je bijvoorbeeld een minder volle mail inbox wilt, kun je als eerste stap beginnen met mapjes maken waarin je je mail kunt verdelen (niet urgent, vakliteratuur etc.). Een 2e stap kan zijn om nooit meer ’s ochtends met je mail te beginnen. 3e stap: elk einde van de werkdag 30 minuten plannen om mail weg te werken.
  3. Nu ga je deze kleine mini gewoontes inplannen. Begin met 1 gewoonte in de eerste week.  Het is zo makkelijk dat je er wel meer zou kunnen doen, maar houd je aan deze hele simpele ene gewoonte.
  4. kies een duidelijk moment voor je nieuwe gewoonte, zodat het een ritueel wordt. Herinner jezelf aan dit moment door elke dag een alarm in te stellen op je telefoon, of door een post-it.
  5. In de week erop ga je verder met de 2e stap in je gewoonte, en zo bouw je voor jezelf een duidelijk plan dat je wél kunt behalen. Is je eerste doel inmiddels een doodsimpele gewoonte voor je geworden? Ga dan door met je 2e doel.
  6. Doorzetten!!

In deze video’s vertel ik je mijn persoonlijke doelen voor 2017:

De kracht van het hebben van een ochtend ritueel.
Hoe stop ik met mijzelf te vergelijken met anderen?

 Zet hem op! Je bent groter dan je denkt!! Creëer een geweldig 2017 voor jezelf!

 Sanny Verhoeven

P.s Kun je wel wat motivatie gebruiken als het gaat om je doelen behalen? Misschien is de Motivatie maand dan wat voor jou: Sanny zoekt geluk.nl.

Photo credit: RVR Photography

Tekst: Sanny Verhoeven