‘Ik moet goed ontbijten’, zegt een vriendin tegen me, ‘anders ga ik gewoon trillen of heb ik zo weer honger.’ Twee boterhammen met chocopasta zijn dagelijkse kost voor haar. Tussendoor wat fruit en een koekje bij de thee, in de middag weer twee boterhammen met kip en pindakaas en ‘s avonds aardappels, rijst of pasta. Haar voeding bestaat voor 60% uit koolhydraten. Ongemerkt bouwt ze langzaam een verslaving voor suiker op zonder dat ze het weet. ‘Ik eet toch gezond’, zegt ze, ‘ik snoep nauwelijks en eet maar één koekje per dag.’

“Even de harde cijfers: al ruim 1,2 miljoen Nederlanders heeft diabetes en elke week komen daar 1200 mensen bij”

Even de harde cijfers: diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Al ruim 1,2 miljoen Nederlanders heeft diabetes en elke week komen daar 1200 mensen bij. Dit zijn Nederlanders met een officiële diagnose, de rest loopt er ongemerkt mee rond. Dit zijn de schokkende gegevens van nu. De prognose is dat over 10 jaar 40% van de bevolking diabetes is.

Heb jij ook een suikerverslaving? Herken de signalen
In het begin krijg je veel signalen, maar echt ziek voel je je nog niet. Symptomen die vaak voorkomen, zijn:

  • Veel trek hebben in zoet en suiker en koolhydraten
  • Energieschommelingen
  • Dikker worden in de taille (zwemband)
  • Snelle gewichtstoename of meer vet opslaan
  • Steeds meer moeite om af te vallen
  • Vermoeid na een maaltijd
  • Onregelmatige menstruatie
  • Hoog cholesterol
  • Slapeloosheid

“Als je bloed voortdurend een te hoog suikergehalte heeft, wordt je resistent en ontwikkel je diabetes type 2”

We noemen deze signalen insulineresistentie; het ongevoelig worden van je lichaamscellen voor insuline, waardoor het bloed voortdurend een te hoog suikergehalte aanhoudt. Dit is het begin van diabetes type 2. Genoeg informatie, laten we vooral beginnen met hoe kunnen we dit aanpakken. Start met 5 onderstaande tips om alvast een goede start te nemen.

5 tips om je suikerverslaving te verslaan

1. Eet koolhydraten met een lage suikerpiek
Denk aan haver, linzen, kikkererwten, zoete aardappel, quinoa, boekweit en zilvervliesrijst. Twee bruine boterhammen met chocopasta geeft een glycemische suikerpiek van 45 (max is 20), terwijl havermoutpap met een handje blauwe bessen en wat noten en pitten een suikerpiek geeft van 10.

2. Eet één keer per dag geen koolhydraten
Vervang je ontbijt eens door een omelet of neem ’s middags een salade met zalm. Lukt dat niet, kies dan tijdens het diner eens voor alleen gewokte groentes met kip.

3. Vette vis
Eet twee a drie keer per week vette vis of gebruik visolie/krilolie. Deze vetten maken de cellen gevoeliger voor insuline.

4. Verdeel je eten gelijkmatig over de dag
Door je eten goed te verdelen voorkom je grote schommelingen in je suiker en heb je minder zin om te gaan snacken. 

5. Sport twee a drie keer per week
Door intensief te bewegen, maak je de suikervoorraden in je spieren op. 

Tekst en beeld: Mieke Dams