De weegschaal en ik zijn nooit echt vriendjes geweest. Waarom? Vanwege de mood swings. Hij zegt elke dag iets anders en daar word ik behoorlijk onzeker van. De ene dag laat de weegschaal een getal zien waarbij je je goed bij voelt en de volgende dag kan dit zomaar opeens een stuk hoger liggen. Heel lang heb ik me afgevraagd hoe en waarom ik dagelijks gewichtsschommelingen heb? Doe ik iets fout of is dit normaal? 

“De weegschaal en ik zijn nooit echt vriendjes geweest. Waarom? Vanwege de mood swings. Hij zegt elke dag iets anders

Ja – het is normaal! En we hebben er allemaal last van. Om jou ervan te weerhouden dat je jouw progressie puur en alleen laat afhangen van wat de weegschaal jou vertelt, wil ik je attenderen op factoren die van invloed kunnen zijn op jouw gewicht. Zoals ze zeggen… een gewaarschuwd mens telt voor twee ;-)

1. Vochtbalans

Een vrouwelijk lichaam bestaat voor 50-55% uit water en er zijn veel situaties die zorgen voor een af-en toename van vocht. En dus je gewicht op de weegschaal beïnvloeden. Denk aan zweten, warme dagen en koude dagen, het eten van salty stuff, ongesteld zijn en bepaalde medicatie.


2. Eten en drinken


Naast schommelingen in je vochtbalans, vinden er ook schommelingen in je maag/darm/blaas inhoud plaats. Weeg jij jezelf aan het einde van de dag, na het eten van verschillende maaltijden en het drinken van 2 liter water? Je weegschaal zal een zwaarder gewicht aangeven. Maar weeg jij jezelf first-thing in de ochtend, doe je waarschijnlijk een vreugdedansje op de scale.

Mijn advies!
Om te vermijden dat jij negatief beïnvloed raakt door gewichtsschommelingen, is het aan te raden om jezelf te ‘meten’ aan de hand van je spiegelbeeld en hoe je je voelt. Mijn advies: maak foto’s van jezelf om de drie weken en vergelijk deze! Zonder deze foto’s kun je de vooruitgang moeilijker waarnemen, want je ziet jezelf elke dag in de spiegel. En vraag jezelf daarnaast af of je je gelukkig en energiek voelt. Want dit is toch echt het allerbelangrijkste als je het mij vraagt! 

Voor meer tips en tricks voor een healthy, but fun levensstijl? Ga naar www.foodie-ness.com en lees mijn andere artikeltjes Annicvw.com!

Liefs,

Carolina

Tekst: Carolina van Dorenmalen