Er zijn liedjes over geschreven, ken je Insomnia nog van Faithless? Vroeger dansten we er de hele nacht op maar tien jaar later lig je als 30’er in bed te denken aan die leuke lange nachten. Slapeloosheid wordt veroorzaakt door diverse dingen (lees daarover hier meer!) maar bij gezonde volwassenen toch wel het meest door stress en angsten. Heb je er wel eens last van? Dan zijn dit een aantal tips waar je misschien wat aan hebt als je weer eens plafonddienst hebt…!

1. Lees!
Zorg dat je een boek, magazine of ander licht leeswerk naar je bed hebt liggen. Als je midden in de nacht wakker wordt en niet direct in slaap valt, doe dan het licht aan en ga even liggen lezen. Het moet geen taai studieboek zijn natuurlijk, maar iets dat ontspant. Als je niet van boeken houdt, pak je een krant of blad. Lezen zorgt ervoor dat je je gedachten afleidt van hetgeen je wakker hield. Het helpt ook om voordat je gaat slapen nog even 20 minuten te lezen.

‘Dat ene berichtje van je schoonmoeder kan je misschien mateloos opfokken midden in de nacht’

2. Negeer je telefoon
Superlastig, we weten het. Maar eigenlijk is het gezond om je telefoon niet op je slaapkamer te hebben. En als je hem dan toch bij je hebt, ga er zeker niet aan zitten als je ‘s nachts wakker ligt. Dat ene berichtje van je schoonmoeder kan je misschien mateloos opfokken midden in de nacht. Daarnaast is het aangetoond dat een apparaat met blauw licht (dus alles met een appeltje erop) je slaapritme ernstig verstoort. In bed moet je dus ook geen eBook lezen, maar een hard copy.

3. Mediteer
Download een meditatie app en luister hier overdag naar. Onthou de technieken en als je dan onverhoopt wakker wordt ‘s nachts, doorloop je mentaal de stappen uit de app. Focus op je lijf, je hart en je ademhaling. Meditatie kalmeert direct!

4. Tel terug
Als meditatie te zweverig is voor je, probeer dan te ontspannen met je ademhaling. Tel terug van 100, terwijl je tussen elk nummer diep inademt. Haal bewust adem: 100, adem in, adem uit, 99, adem in, adem uit, 98, etc. Als je gedachten weer op hol slaan, begin je opnieuw bij 100. Door het monotone denken word je vanzelf slaperig.

5. Drink iets warms
Een tip van je moeder zou het kunnen zijn: drink een beker warme melk (met honing!) tegen slapeloosheid. Geen thee, want daar zit vaak caffeine in.

‘Gebruik je fantasie, da’s best vermoeiend!’

6. Vermoei je hersenen
Zo herkenbaar: je voelt je mentaal en fysiek uitgeput als je je bed in stapt, maar zodra je ligt gaan je hersenen overuren maken. Dan schiet je meteen in de stress. Wat doe je hiertegen? De truc is om je hersenen te vermoeien. Doe een kruiswoordpuzzel or iets met rekenen. Of probeer iets te onthouden, daar word je ook moe van. Zet de namen van de landen van Europa op alfabetische volgorde of probeer je te herinneren hoe alle kinderen uit je basisschool klas ook alweer heetten. Gebruik je fantasie, da’s best vermoeiend!

7. Sta op
Kun je er gewoon niet meer tegen? Sta dan maar op. Maak een lijstje met alles wat in je hoofd zit en de dingen die je de volgende dag moet doen en je voelt je meteen beter. Beloofd!

8. Melatonine
Als alle bovenstaande niet meer helpt, haal dan slaapmiddelen die bij de drogist verkrijgbaar zijn. Melatonine is een natuurlijke slaappil die ervoor zorgt dat je slaperig wordt maar zonder verdere bijwerkingen. Het blijft niet zolang in je lijf dus wees niet bang dat je je verslaapt.

Hopen dat dit je helpt als je last hebt van slaapproblemen. Of heb jij nog tips? Laat het ons weten in een reactie hieronder.