Gezond en slank blijven willen de meeste van ons, zeker nu het bikini seizoen er weer aan komt, en omdat je bij een gezonde lifestyle lekker veel energie hebt om alles te doen dat jij wilt doen. Een gezond lichaam betekent voor iedereen wat anders, de een heeft nou eenmaal meer aanleg om af te vallen of aan te komen dan de ander. Uiteindelijk gaat het er vooral om dat jij lekker in je vel zit en soms kan 1 kilootje minder (die wij niet eens zien) voor jouw geluksgevoel een groot verschil maakt.

“Waar ik me 80% van de tijd aan houd en die deel ik vandaag met jou (die andere 20% betekent voor mij taart, drank, snoep en chocolade”

Voor mij gelden er een aantal goede gewoontes waar ik me 80% van de tijd aan houd, en die deel ik vandaag met jou (die andere 20% betekent voor mij taart, drank, snoep en chocolade)! Dat doe ik in de vorm van een lijstje, want ik houd van lijstjes zoals je op mijn blog Sanny Zoekt Geluk ook vaak kunt zien. Jij hebt vast ook een paar gouden tips, dus het zou leuk zijn als je die in de comments kunt delen, zodat we tips kunnen uitwisselen.

Slimmer verteren

 • Bewegen in de ochtend. Dan zet je je verbranding aan. En alles wat je erna binnen krijgt verteer je sneller. Hiervoor volstaat al een simpele ‘jumping jack’ of wat ‘squats’.
 • Een goede tip om je bed uit te komen is het drinken van een groot glas water dat naast je bed staat (met citroen heeft een nog versterkender effect). Dit zet je spijsvertering niet alleen aan, waardoor je trek krijgt krijgt maar doordat je moet plassen moet je wel je bed uit.
 • Drink tijdens het eten weinig, en het liefst een half uur voor en een half uur na het eten ook niet zoveel, een kopje vocht is voldoende. Tijdens het eten en verteren werken je maagsappen in op het voedsel. Als er te veel vocht in de maag aanwezig is, kunnen de maagsappen hun werk niet goed doen.
 • Gefrituurde producten en veel sterk bewerkte voeding bevatten transvetten. Dit zijn gehydrogeneerde onverzadigde vetzuren, deze zijn niet alleen schadelijk voor hart- en bloedvaten, maar ze kosten je lichaam veel langer om te verteren. Maaltijden met veel granen, kaas en vlees kosten je lichaam meer tijd en moeite om te verteren.
 • Door langzamer en bewuster te eten verteer je beter. Eet daarom niet voor de tv, maar gewoon aan tafel met een gezellige tafelgenoot.
 • Eet bij voorkeur meerdere porties per dag. Een zware lunch is beter dan een zwaar diner. Omdat je dat meteen weer verbruikt, terwijl ja na het diner meestal een rustige avond hebt. Je moet dan wel een beetje ruimte hebben voor een after lunch dip, want die hoort hier wel bij. Frisse neus halen helpt!

“Zonder dat je het doorhebt zitten in steeds meer producten (zoals drop) tarwe en gluten”

Don’ts:

 • Drink geen frisdrank meer, daar zit alleen maar suiker in. Vervang het voor water met bijvoorbeeld frambozen, limoen of munt erin.
 • Doe geen honing in je thee, wanneer honing warmer wordt dan 40 gr. Dan versuikerd het, en is het net zo slecht als een wit klontje suiker.
 • Verminder het aantal gluten en tarwe dat je binnen krijgt. Zonder dat je het doorhebt zitten in steeds meer producten (zoals drop) tarwe en gluten. Vanwege de verdikkende en kauwbare structuur worden gluten vaak geïsoleerd uit granen en verwerkt tot een veelgebruikt bindmiddel. Hierdoor krijgen we dit veel meer binnen dan we denken, en ontstaat er een intolerantie, waardoor je buikklachten kunt krijgen.
 • Haal geen snoep in huis voor mensen die mogelijk langs kunnen komen, uiteindelijk eet je het allemaal zelf op.

Do’s:

 • Focus op rust en voldoende slaap. Van stress maak je het hormoon cortisol aan, je lichaam gaat dan in de overlevingsstand waardoor je vet gaat opslaan in plaats van verbranden.
  TIP! Dit is een super lekker en gezond ontbijt dat je brood- ontbijtje makkelijk vervangt.
 • Blijf eten, veel vrouwen die willen afvallen stoppen met eten. Maar dan stop je ook met verbranden. Je lichaam komt in de stress stand en je gaat vocht vasthouden.
 • Neem af en toe iets ‘slechts’ waar je heel erg van houdt. Maak er een bewust momentje van en geniet. Let wel op dat je nu niet denkt, oh na 1 stukje chocolade kan ik net zo goed de hele reep op eten want het is nu toch al te laat.
 • Vet blijven eten. Met het eten van goede vetten, verbrand je vet zoals avocado en noten en zaden.

“Als je te weinig water drinkt verlies je energie. Daarnaast verwarren we dorst vaak voor een hongergevoel waardoor we gaan eten”

Meer energie:

 • Drink geen ijskoude dranken, je lichaam moet dit dan opwarmen naar lichaamstemperatuur en dit kost je energie waar je moe van wordt. Deze energie maakt je moe, en het is niet het type inspanning waar je van af valt.
 • Als je te weinig water drinkt verlies je energie. Daarnaast verwarren we dorst vaak voor een hongergevoel waardoor we gaan eten.

Voedsel dat je snel een verzadigd gevoel geeft:

 • Vervang witte rijst voor zilvervliesrijst, dit zorgt voor een langer verzadigd gevoel, omdat je lichaam het langzaam verteert. Daarnaast bevat zilvervliesrijst een flinke dosis mineralen en vezels.
 • Hummus is ontzettend populair vanwege de kikkererwten die erin zitten, deze bevatten veel eiwitten en vezels. Lunch met een cracker met Hummus en tomaat of komkommer of gooi de losse kikkerwten door je salade.
 • Zoete aardappels bevatten veel vezels dus ze geven je urenlang een vol en verzadigd gevoel, en ze zitten ook nog eens vol vitamine A, vitamine C, eiwitten en antioxidanten, maar bevatten daarnaast bijna geen vet en calorieën.

Nou ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze tips! Als je vragen hebt dan hoor ik het graag, en laat ook vooral jouw tip achter!

Liefs Sanny

Tekst en beeld: Sanny Verhoeven