Heb je ook wel eens dat je blogs of afbeeldingen van anderen ziet waardoor je enorm geïnspireerd raakt? Dat je misschien zelfs een beetje jaloers bent dat iemand dat heeft kunnen maken en waarom jij dat niet kunt of niet eerder bedacht hebt? En wil je dit prachtige werk graag met jouw volgers delen? Dat gevoel ken ik maar al te goed, maar zomaar content van een ander delen mag niet zonder toestemming. Daarom geef ik je een aantal tips over hoe je legaal content kunt curere

Wat is content cureren?
Content cureren is eigenlijk het krenten uit de pap halen van de content die je overal kunt vinden. Er is namelijk zoveel content dat we lang niet alles kunnen zien of lezen. Het kan dus heel waardevol zijn wanneer iemand die wel veel leest, de beste artikelen, quotes, afbeeldingen, video’s en podcasts deelt met de rest van de wereld. Sterker nog, als jij dit soort blogposts maakt, komen mensen juist bij jou terug, omdat ze weten dat ze bij en via jouw website de beste content van het web kunnen vinden. Maar hoe deel je die content op een legale manier én op een manier zodat je er zelf ook beter van wordt?

Samenvatten
Een mooie en legale manier van content cureren is het samenvatten van blogs en video’s van anderen. Door samen te vatten heb je namelijk weer wel eigen creativiteit nodig om een goede, korte tekst te kunnen schrijven. Op diezelfde manier kun je een blogpost ook reviewen. Je kunt er zelfs een quote in verwerken. Belangrijk is wel dat je niet te veel letterlijk overneemt. Als je wel letterlijk iets overneemt, zoals een quote, zorg dan altijd voor naamsvermelding. Afbeeldingen mag je voor samenvattingen vaak niet overnemen. Wanneer dat wel mag kun je teruglezen in mijn blogpost over het citaatrecht

Het mooie van samenvatten is dat je dit ook kunt doen in een video of podcast. Beperk jezelf dus vooral niet tot tekst in een blogpost!

Citeren en doorverwijzen
Wil je nog sneller klaar zijn dan door samen te vatten? Maak dan gebruik van citaten of quotes en verwijs eenvoudigweg door naar de website waar je het citaat vandaan hebt gehaald. Vertel je lezers dat ze daar de rest van de blogpost kunnen lezen, video kunnen bekijken of wat ze er ook kunnen doen. Dit kun je natuurlijk ook in een YouTube video doen, waarbij je de link naar het origineel in beeld laat verschijnen. Let wel op dat je nooit te veel overneemt, want dan is het geen rechtsgeldig citaat meer. Eventueel mag je zelfs de eerste paar zinnen van een inleiding van een blogpost overnemen om daarna door te verwijzen. Dit kun je zien als een ‘aankondiging’ van de blogpost.

Embedden
Heb je toch wat beeld nodig tussen al die tekst? Dat begrijp ik wel. Natuurlijk kun je lang zoeken naar mooi beeld via alle gratis beeldbanken die beschikbaar zijn, maar eigenlijk wil je natuurlijk het beeld gebruiken dat je allang gezien hebt bij de blogpost die je gaat samenvatten of waar je uit gaat citeren. Een afbeelding mag je niet zomaar overnemen zonder toestemming. Voor embedden heb je dan weer geen toestemming nodig. Zoek de exacte URL op van de afbeelding en plaats deze tussen image tags op je blogs en voila, de afbeelding verschijnt nu ook op jouw website, zonder dat je hem hebt hoeven uploaden.

Je kunt ook YouTube video’s en podcasts embedden. Hiermee houd je bezoekers op je eigen website. Ze zullen de video vanaf jouw website bekijken of de podcast meteen vanaf jouw website beluisteren. Als je het zou downloaden en weer op je eigen website zou uploaden mag dat niet, maar embedden mag wel. Zo kun je toch het beste van het web op jouw website laten zien, zonder inbreuk te maken op een auteursrecht van een ander.

Wil je meer leren over hoe je legaal kunt bloggen zonder inbreuk te maken op rechten van anderen en wil je leren wat anderen wel en niet met jouw content mogen doen? Lees dan Wetboek voor Bloggers. Daar staat alles in wat je als blogger zou moeten weten. 

Tekst en beeld: Charlotte Meindersma