Van je hobby en je droom je werk maken, wie wil dat nou niet? Maar bij ondernemen komt veel meer kijken dan een beetje freeweelend bloggen, vloggen en video’s maken. Contracten, algemene voorwaarden, afspraken maken met adverteerders en meer van die verstandige juridische zaken, waar je je misschien niet mee bezig wil houden, maar dat tenminste één keer wel zou moeten doen.

“De Belastingdienst vindt het maar lastig, al die bloggers, vloggers en content creators”  

Wanneer ben je als blogger een ondernemer?
De Belastingdienst vindt het maar lastig, al die bloggers, vloggers en content creators. Ze weten eigenlijk niet zo goed wanneer ze vinden dat er sprake is van een online onderneming. Maar laten we wel wezen: de regels zijn online niet anders dan offline. Kort gezegd ben je ondernemer voor de BTW wanneer je diensten levert waarmee je (regelmatig) inkomsten verkrijgt, bijvoorbeeld door gesponsorde video’s te maken. Of je ook al winst maakt doet er nog niet toe. Voor de inkomstenbelasting ben je wel pas ondernemer wanneer je als doel hebt om winst te maken, je tijd en geld investeert en ondernemersrisico loopt. In de meeste gevallen ben je dan ook ondernemer volgens de Kamer van Koophandel en kun je je dus als ondernemer inschrijven. Meestal begin je als eenmanszaak.

Afspraken maken
Je zult het misschien niet geloven, maar zelfs ik als jurist vind het belangrijk dat je vertrouwen hebt in de partij waarmee je zaken doet. Als het al niet goed voelt, begin er dan gewoon niet aan. Heb je het vertrouwen wel, dan is dat nog lang niet genoeg. Vertrouwen voorkomt namelijk nog geen misverstanden en zorgt er ook niet voor dat de verwachtingen bij iedereen hetzelfde zijn. Die verwachtingen moeten worden uitgesproken en vervolgens moet het op papier worden gezet. Hoe meer er op papier staat, hoe minder misverstanden er kunnen ontstaan. Dat hoef niet per sé in een contract. Een uitgebreide offerte, duidelijke opdrachtbevestiging of zelfs een e-mail kan genoeg zijn. Belangrijk is vooral dat er maar één document is waar alles in staat. Hoe specifieker, hoe beter, hoe kleiner de kans op misverstanden.

“Een van de zaken waar je afspraken over moet maken, is over de content én over de verspreiding daarvan”

Hergebruik content
Een van de zaken waar je afspraken over moet maken, is over de content. Soms stelt een adverteerder eisen aan die content. Zorg dat dit helder is. Daarnaast maak je afspraken waar die content geplaatst wordt en hoe deze verspreid zal worden. De adverteerder wil vaak graag die content zelf ook kunnen gebruiken. Als het een YouTube filmpje is, kunnen en mogen ze deze gewoon embedden zonder verder afspraken daarover te hoeven maken. Maar een blogpost overnemen, dat mag niet zomaar. Duplicate content is bovendien niet verstandig voor de vindbaarheid in Google. Een adverteerder beseft dat niet altijd, dus ook dat moet op papier komen te staan. Bespreek natuurlijk ook wat er wél mogelijk is. Misschien vind je het helemaal geen probleem dat ze bijvoorbeeld de inleiding en de eerste afbeelding overnemen, als ze maar jouw naam en een link naar jouw website bij het artikel plaatsen.

Algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, maar vaak wel handig. Wanneer je gaat samenwerken moet je duidelijke afspraken maken. In de algemene voorwaarden kun je afspraken opnemen die je met iedereen op precies dezelfde manier wil maken. Het is juist niet de bedoeling dat je algemene voorwaarden per opdracht aanpast. Je kunt in dit document bijvoorbeeld de betalingvoorwaarden, leveringstermijnen en aansprakelijkheid regelen. Je kunt er algemene regels in opnemen voor als je vergeten bent ze specifiek voor deze opdracht af te spreken. Het is je vangnet voor als het iets fout gaat. Je verzekering zonder verzekeringspremie te hoeven betalen. Nou ja, je kunt niet alles dichttimmeren, maar wel veel. Bovendien eisen veel verzekeraars dat je algemene voorwaarden hanteert, zodat daardoor de schade altijd beperkt zal blijven.

“Ook met bijvoorbeeld gastbloggers of in het geval van andere samenwerkingen moeten er goede afspraken gemaakt worden”

Niet alleen opdrachtgevers en adverteerders
Het gaat natuurlijk niet alleen om afspraken met opdrachtgevers en adverteerders. Ook met bijvoorbeeld gastbloggers of in het geval van andere samenwerkingen moeten er goede afspraken gemaakt worden. Als iemand anders content op jouw website of jouw kanaal plaatst, ben jij daar namelijk toch verantwoordelijk voor. Je wil dus voorkomen dat er afbeeldingen gebruikt worden die later inbreuk blijken te maken op auteursrecht. Of in elk geval wil je die schade kunnen verhalen op de persoon die het aanleverde.

Wil je weten wat je verder nog kunt regelen en waar je aan moet denken als je van b(v)loggen je werk maakt? Lees dan vooral Wetboek voor Bloggers. of kom naar de Masterclass B(v)loggen!

Tekst en beeld: Charlotte Meindersma