Wie G-Star zegt, denkt aan de kleding van dit Nederlandse bedrijf. Maar denk je ook aan de kleding van G-Star bij het woord RAW? Dat was de inzet in een zaak tussen de H&M en G-Star. H&M verkocht namelijk t-shirts en hoodies met daarop de tekst “RAW BEAT EXPERIENCE”. G-Star was not amused en eiste dat H&M de verkoop van deze T-shirts en hoodies zou stoppen. Hoe zit dat juridisch? 

“Volgens G-Star maken H&M’s t-shirts en hoodies met de tekst RAW BEAT EXPERIENCE inbreuk op haar merk RAW”

H&M RAW BEAT EXPERIENCE

G-Star heeft RAW als merk ingeschreven voor kleding. Volgens G-Star maken H&M’s t-shirts en hoodies met de tekst RAW BEAT EXPERIENCE inbreuk op haar merk RAW. H&M meent dat er geen sprake is van merkinbreuk, omdat RAW geen onderscheidend vermogen zou hebben. Alleen merken met onderscheidend vermogen worden namelijk beschermd door het merkenrecht. Het onderscheidend vermogen wil zeggen dat de consument het woord moet herkennen als merk voor de kleding. Zo kan ‘shoe’ niet als merk worden geregistreerd voor schoenen.

Wanneer een merk intensief wordt gebruikt, kan het door dit gebruik meer onderscheidend vermogen krijgen en op die manier zijn ingeburgerd. Een voorbeeld van zo’n ingeburgerd merk is “Algemeen Dagblad”. 

“De t-shirts en hoodies van G-Star zijn niet gemaakt van onbewerkte materialen en RAW heeft daarom ‘van huis uit’ onderscheidend vermogen voor kleding”

Volgens H&M heeft RAW geen onderscheidend vermogen, omdat het beschrijvend zou zijn voor de producten en diensten van G-Star. Raw betekent namelijk rauw/onbewerkt, en zou daarmee verwijzen naar de onbewerkte soort denim stof. Helaas voor H&M, gaat de rechter niet mee met dit verweer. De t-shirts en hoodies van G-Star zijn namelijk niet gemaakt van onbewerkte materialen en RAW heeft daarom ‘van huis uit’ onderscheidend vermogen voor kleding.

Daarnaast heeft G-Star aangevoerd dat zij RAW sinds 1996 intensief gebruikt in heel Europa. Volgens de rechter maakt deze duur en geografische spreiding dat het onderscheiden vermogen van RAW is versterkt. Tot slot heeft G-Star marktonderzoeken naar voren gebracht, waaruit blijkt dat RAW daadwerkelijk onderscheidend vermogen heeft. 

“H&M moet stoppen met de verkoop van deze kledingstukken en moet ruim € 38.000 proceskosten aan G-Star vergoeden”

RAW is dus een geldig merk en de rechter oordeelt dat H&M met de RAW BEAT EXPERIENCE t-shirts en hoodies inbreuk maakt op de merkrechten van G-Star. H&M moet stoppen met de verkoop van deze kledingstukken en moet ruim € 38.000 proceskosten aan G-Star vergoeden.

 

Tekst en beeld: Marieke Neervoort