Like & win een reis naar NY! De nieuwste paar sneakers winnen? Like ons! Zulke kreten heb je vast wel eens voorbij zien komen op je social media tijdlijn. Waar moet je op letten als je zo’n winactie wilt organiseren? Wanneer betaal je kansspel belasting? Lees mee…

“Als je zo’n promotioneel kansspel organiseert, moet je je houden aan de voorwaarden die in de Gedragscode promotionele kansspelen staan”

Promotioneel kansspel
Een Like&Win-actie is een promotioneel kansspel. De actie wordt namelijk bij wijze van promotie georganiseerd en een deelnemer kan geen overwegende invloed uitoefenen op de uitslag/uitkomst. Als je zo’n promotioneel kansspel organiseert, moet je je houden aan de voorwaarden die in de Gedragscode promotionele kansspelen staan.

Klein promotioneel kansspel?
Beoordeel allereerst of je kansspel wordt aangemerkt als een klein promotioneel kansspel. Dit is het geval als al je prijzen maximaal € 4.500 waard zijn. In dat geval gelden er minder regeltjes. Je mag onder andere zo veel trekkingen houden als je wilt en hoef je geen algemene spelvoorwaarden op te stellen.

“Deelname aan een promotioneel kansspel moet gratis zijn: je mag dus geen inleg vragen”

Spelvoorwaarden
Ook al hoef je volgens de Gedragscode misschien geen algemene spelvoorwaarden op te stellen, het kan toch verstandig zijn dat wel te doen. Je kan dan bijvoorbeeld een regel opnemen dat mensen die vals spelen of misbruik maken van de actie worden uitgesloten. Ook kan je via de spelregels duidelijk maken (tot) wanneer de actie loopt, hoe iemand kan deelnemen, hoe de winnaars worden aangewezen en wanneer de winnaar bekend wordt gemaakt.

Gratis deelname
Deelname aan een promotioneel kansspel moet gratis zijn: je mag dus geen inleg vragen. Alleen wanneer je communicatiekosten moet maken (bijv. belkosten), dan mag je dat in rekening brengen, maar je er mag niet meer dan € 0,45 per deelnamen voor vragen.

“De resultaten moeten binnen drie maanden na beëindiging van je kansspel bekend worden gemaakt”

Prijzen
Je moet voordat iemand meedoet met je actie duidelijk maken wat de totale waarde van je prijzenpakket is en hoeveel prijzen er per spel gewonnen kunnen worden. De aanwijzing van de prijswinnaar uit de deelnemers moet op onpartijdige wijze gebeuren en de resultaten moeten binnen drie maanden na beëindiging van je kansspel bekend worden gemaakt. Misschien een open deur, maar als je die headphone ter waarde van € 80 verloot, moet je deze ook daadwerkelijk uitreiken.

En verder?

Is de prijs minder dan € 449 waard? Dan hoeft er geen kansspelbelasting te worden betaald. Als je e-mailadressen of andere gegevens van de deelnemers opvraagt, zal je ook in overeenstemming moeten handelen met de privacy-wetgeving. Verder mag je op basis van de Gedragscode geen kansspel aanbieden met als “enkele” doel om daarmee persoonsgegevens te verzamelen.

Tot slot: social media voorwaarden

Let ook altijd op de voorwaarden van het social media platform waarop je de winactie wil plaatsen. Misschien is het op grond van die voorwaarden helemaal niet toegestaan zo’n actie te winnen. Dat zou natuurlijk zonde zijn!

Tekst: Harmke Lankhorst