Wat is er nou mooier dan van je hobby je beroep kunnen maken? Als je blogt, vlogt, content creëert, video’s maakt of op social media actief bent, betekent dit dat je wel eens reclame moet maken voor anderen. Daarmee kun je zorgen voor inkomsten. Omdat steeds meer mensen blind worden voor advertenties en banners, moet de boodschap zo goed mogelijk verpakt worden in authentieke content. Geen probleem natuurlijk, maar je bent dan wel gebonden aan regels.

“Maar eerlijk is eerlijk: bloggers, vloggers en influencers hebben meer te vrezen van de Reclame Code Commissie die de Reclamecode Social Media handhaaft”

De wet, de reclamecode social media en nog een nieuwe richtlijn?
Op dit moment moeten adverteerders en hun vertegenwoordigers zich al houden aan de wet. Oneerlijke handelspraktijken worden dat genoemd. Deels kan en mag de Autoriteit Consument en Markt (ACM) deze wet handhaven door bijvoorbeeld boetes op te leggen. Daarnaast kan er ook een procedure bij de rechter gestart worden door de ACM, maar ook door een individuele consument of een groep consumenten. Maar eerlijk is eerlijk: bloggers, vloggers en influencers hebben meer te vrezen van de Reclame Code Commissie die de Reclamecode Social Media handhaaft. Mogelijk komen er nog speciale regels voor reclame gericht op kinderen die op YouTube wordt verspreid, waarvoor het Commissariaat voor de Media boetes uit kan gaan delen.

Reclame Code Comissie
De Reclamecode Social Media bestaat sinds 2014 en heeft als doel om reclame op social media beter herkenbaar te maken voor consumenten. Dat moest dus al volgens de wet, maar de code maakt nog wat duidelijker en geeft ook aan hoe je dat kunt doen. Het grote verschil met de wet is bovendien dat de Reclame Code Commissie alleen maar werkt met een piepsysteem. Ze gaan reclames pas beoordelen wanneer iemand daarover geklaagd heeft. Vinden ze de klacht terecht, dan komt de adverteerder op een zwarte lijst te staan. Er is dus geen sprake van een boete. Alle uitspraken worden gepubliceerd. Het is juist die negatieve publiciteit die de meeste adverteerders, bloggers en influencers niet op prijs stellen, waardoor steeds meer mensen zich aan deze code gaan houden.

“Geen zin in al dat gedoe van wetten, rechtszaken en zwarte lijsten? Houd je dan aan de regels van de Reclamecode Social Media”

Hoe mag reclame wel?
Geen zin in al dat gedoe van wetten, rechtszaken en zwarte lijsten? Houd je dan aan de regels van de Reclamecode Social Media. Deze is vrij kort en eenvoudig en daarom voor iedereen goed te begrijpen.

Reclame moet herkenbaar zijn
Het uitgangspunt is dat reclame ook als reclame herkenbaar moet zijn. Dat is het met een advertentie of reclamespotje altijd, maar bij product placement en reviews niet. We denken reclame wel goed te herkennen, maar hoe beter het past bij de normale content van een blogger of influencer, hoe minder goed we het herkennen. Sterker nog, steeds meer mensen vermelden het erbij wanneer ze een product zelf gekocht hebben, omdat ze regelmatig te horen krijgen dat ze een product vast wel gekregen hebben, terwijl dat niet zo is. Onterecht beschuldigd worden, vindt niemand leuk. Als iedereen zich aan de regel zou houden dat reclame vermeld moet worden, hebben we deze problemen ook niet meer.

“Volgens de Reclamecode Social Media moet elk voordeel vermeld worden, ook een gratis product of dienst of korting op een product of dienst”

Zo kun je vermelden dat er sprake is van een gratis product of een samenwerking
Volgens de Reclamecode Social Media moet elk voordeel vermeld worden. Dat betekent dat je het niet alleen moet melden wanneer je betaald hebt gekregen voor een uiting, zoals een advertorial, maar ook wanneer het je ander voordeel heeft opgeleverd, zoals een gratis product of dienst of korting op een product of dienst.

Hoe kun je dat vermelden? Bijvoorbeeld door het eenvoudigweg te noemen in een video of door het als tekst toe te voegen bovenaan, onderaan of halverwege je blogartikel. Voor social media zoals Instagram, Snapchat, Twitter en Facebook volstaat een hashtag als bijvoorbeeld #spon of #ad ook. De exacte tekst maakt gelukkig niet uit, zolang je er maar mee duidelijk maakt dat je er voordeel bij hebt gehad.

“Let in alle gevallen wel op dat de vermelding in of direct bij de content wordt geplaatst, zodat het overal zichtbaar is, ook wanneer het wordt embed”

YouTube
Let in alle gevallen wel op dat de vermelding in of direct bij de content wordt geplaatst, zodat het overal zichtbaar is, ook wanneer het wordt embed. Maak je bijvoorbeeld een YouTube filmpje, dan is het niet voldoende om het in de omschrijving te vermelden. Als iemand namelijk het filmpje buiten YouTube bekijkt, bijvoorbeeld omdat het is embed op een website, dan is daar niet meer te zien of te merken dat er sprake was van een reclame. Dat kan opgelost worden door in het filmpje te zeggen ‘in samenwerking met [adverteerder]’ om vervolgens je verhaal af te maken. Of je laat klein in beeld zien dat het een advertentie, advertorial, sponsoring  of samenwerking is.  

Wil je meer leren en lezen over de regels rondom reclame en bloggen of vloggen? Lees dan Wetboek voor Bloggers of kom naar de Masterclass B(v)loggen.

Tekst en beeld: Charlotte Meindersma