Er bestaan veel onduidelijkheden over e-mailmarketing. Want mag je nu alleen mailings versturen wanneer de ontvanger daarvoor toestemming heeft gegeven? Of kan je klanten ook zonder die toestemming benaderen?

“Heeft je mailing een commercieel, ideëel of charitatief doel? Dan heb je toestemming nodig voor verzending”

Hoofdregel: toestemming

De hoofdregel is dat mailings met een commercieel (‘mijn product is super!’), ideëel (‘je bent een rund als je met vuurwerk stunt’) of charitatief (‘doneer aan ons goede doel’) doel alleen mogen worden verstuurd als de ontvanger daarvoor voorafgaande toestemming heeft verleend. Een puur zakelijk of informatief bericht, zoals een verhuisbericht, valt hier niet onder en mag je dus versturen zonder toestemming. Een nieuwsbrief heeft veelal een commercieel motief en voor het versturen daarvan heb je dus voorafgaande toestemming nodig.

Zo’n voorafgaande toestemming wordt ook wel opt-in genoemd. Je kan deze toestemming bijvoorbeeld krijgen door gebruik te maken van een checkbox die je potentiële ontvangers moeten aanvinken (“Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen”). Let op: deze checkbox mag niet vooraf zijn aangevinkt. Wanneer de ontvanger toestemming heeft gegeven en je een mailing stuurt, moet je in deze mailing een mogelijkheid tot afmelden bieden (opt-out).

“Is er al een klantrelatie? Bij gelijksoortige producten of diensten mag je wél mailen”

Uitzondering: bestaande klanten
Je mag ongevraagde commerciële mailings versturen aan e-mailadressen die je hebt verkregen bij de verkoop van je product of dienst. Er moet dan sprake zijn van een ‘klantrelatie’. Daarnaast moeten de mailings gaan over ‘eigen gelijksoortige producten of diensten’. Ook moet de klant bij het verstrekken van zijn e-mailadres de mogelijkheid hebben gehad om aan te geven dat hij geen e-mails wil ontvangen. Tot slot moet iedere mailing een afmeldmogelijkheid bieden.

“Volg je de regels niet? Dat kan leiden tot een boete”

Spam!
Wanneer je niet aan de regels voldoet, kan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) je een boete wegens overtreding van het spamverbod opleggen. En los daarvan: wanneer de ontvanger zich stoort aan jouw e-mail, kan hij jouw e-mail aanmerken als spam. Stuur dus niet zomaar reclame mailings uit.

Tekst: Harmke Lankhorst