Tribal art is vaak een inspiratiebron voor fashion designers. Wie herkent de Indiaanse invloeden niet in suède veterlaarzen, jasjes of printjes? Maar zo nu en dan botst het tussen tribal art en fashion designers. Het is namelijk een lastige vraag wanneer tribal art niet meer slechts een inspiratiebron is, maar een designer de tribal art plagieert. En wie heeft eigenlijk rechten op tribal art?

“Ontwerper Paul Smith lag onder vuur nadat hij de traditioneel Pakistaanse Peshawaria Chappel sandalen aanpaste, de naam ‘Robert’ gaf en vervolgens verkocht voor 600 euro”

Ook het publiek kan not amused zijn wanneer een designer zich te veel laat inspireren door andere culturen. Zo moest Victoria’s Secret haar excuses aanbieden voor een hoofdtooi die tijdens haar fashionshow werd gedragen. Deze hoofdtooi was gebaseerd op de Amerikaans-Indiaanse cultuur en zorgde voor veel controversie. Ook H&M besloot een hoofdtooi uit de winkels te halen na hevige kritiek van Amerikaanse Indianen en consumenten. Ontwerper Paul Smith lag onder vuur nadat hij de traditioneel Pakistaanse Peshawaria Chappel sandalen aanpaste, de naam ‘Robert’ gaf en vervolgens verkocht voor 600 euro. Urban Outfitters werd door de Navajo Indianen aangesproken wegens merkinbreuk, omdat zij een op de cultuur van de Navajo geïnspireerde collectie onder de naam ‘Navajo’ op de markt bracht.

Recentelijk stond de zomercollectie 2015 van Isabel Marant ter discussie. Bepaalde designs zouden wel erg veel lijken op de traditionele kledingstukken van de Tlahuitoltepec, de inheemse bevolking van Oaxaco, Mexico. Volgens de Tlahuitoltepec maakt Marant inbreuk op haar grondrechten en collectief erfgoed door het overnemen van de patronen en het materiaal van de traditionele kleding, die beschouwd worden als een symbool van haar identiteit.

“De Parijse rechter ging daar niet in mee en oordeelde dat zowel Marant als Antik Batik geen auteursrechthebbende zijn op het ontwerp”

Het was niet de eerste keer dat Marant een claim had ontvangen voor deze designs. Het Franse modehuis Antik Batik meende dat het auteursrecht op de specifieke ontwerpen bij haar lag, en niet bij de Tlahuitoltepec. De Parijse rechter ging daar niet in mee en oordeelde dat zowel Marant als Antik Batik geen auteursrechthebbende zijn op het ontwerp. Het ontwerp was namelijk afkomstig uit Santa Maria, Mexico en de ontwerpers konden daarom geen rechten op het ontwerp claimen.

Hoewel Marant deze slag heeft gewonnen, bestaat er nog onduidelijkheid over het geschil tussen Marant en de Tlahuitoltepec. Volgens de advocaat van Marant zijn partijen in overleg en zijn ze dichtbij een oplossing. Maar er gaan ook geruchten dat Marant bij de Mexicaanse autoriteiten intellectuele eigendomsrechten zou hebben willen registreren op haar modellen. Dit wordt (uiteraard) door Marant ontkend.

Tekst en beeld: Marieke Neervoort