Om het moment dat je er achter komt dat je zwanger bent, zit je plotseling op die mooie roze wolk en komen er veel dingen op je af. Kinderkamer uitzoeken, welke kinderwagen wil je en de periodieke bezoekjes aan de verloskundige. Maar ook op financieel gebied gaan er dingen veranderen. Hoe ga je jouw werk combineren met een baby?  En wat zijn de financiële gevolgen als jij en je partner minder gaan werken en wat zijn de kosten van eventuele kinderopvang.

“Misschien een onderwerp waar je niet gelijk aan denkt wanneer je een kindje verwacht”

Veel dingen om over na te denken nu jullie ouders worden. Ik wil je niet van jouw roze wolk gooien, maar wil toch graag een puntje onder de aandacht brengen: de pensioengevolgen. Misschien een onderwerp waar je niet gelijk aan denkt wanneer je een kindje verwacht. Toch wil ik je wat belangrijke dingen meegeven. Houd bij de keuzes die jij en je partner maken rekening met het volgende:

1. Je neemt ouderschapsverlof op

Na je zwangerschapsverlof nemen de kersverse ouders vaak nog enkele uren ouderschapsverlof op. Tijdens je verlof werk je minder uren. Het kan daardoor zijn dat je dan ook over minder uren pensioen opbouwt. Dit is afhankelijk van de pensioenregeling die jouw werkgever aanbiedt. Check het van te voren bij je werkgever.

“Sommige pensioenregelingen bieden de optie om tegen extra betaling de pensioenopbouw voor ouderschapsverlofuren door te laten lopen”

Extra tip!
Bouw je minder pensioen op in die periode en wil je dat aanvullen? Sommige pensioenregelingen bieden de optie om tegen extra betaling de pensioenopbouw voor ouderschapsverlofuren door te laten lopen. En de Belastingdienst stimuleert dit met het feit dat de premies vaak fiscaal aftrekbaar zijn.

2. Jij en/of je partner gaan deeltijd werken

Misschien zijn jullie (of is één van jullie) van plan om (tijdelijk) deeltijd te gaan werken. Zorg dat je CV interessant blijft, zodat je daarna weer fulltime aan de slag kunt in een functie die je leuk vindt. Zorg ook dat de financiën tijdens je deeltijdperiode ook goed geregeld blijven, door van tevoren in kaart te brengen wat de financiële gevolgen zijn. Dat het hebben van minder inkomen effect heeft op jouw (partner)pensioen, is duidelijk. Je pensioenopbouw is namelijk gekoppeld aan de hoogte van je loon. Overzie de consequenties en onderneem actie indien nodig.

“Als je minder pensioen opbouwt, bouw je automatisch ook minder partnerpensioen op”

3. Check ook de worst-case-scenario’s

Je kent ze wel: overlijden, arbeidsongeschiktheid. Het zijn van die onderwerpen waar je liever niet aan denkt, vooral niet op zo’n bijzonder moment in je leven. Maar je wilt ook goed voor je gezin zorgen en moet je er dus wel aan denken. Als je minder pensioen opbouwt, bouw je automatisch ook minder partnerpensioen op. Dit is in de regel 70% van het te bereiken ouderdomspensioen. Ook het pensioen voor je kind(eren) is hiervan afhankelijk en, als jouw pensioen hier ook in voorziet, je uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Zorg dat je hier toch even voor gaat zitten of advies voor inwint. Je wilt ook financieel goed voor je gezin zorgen als je er niet meer bent.

Lees meer handig tips op www.pensioenistedoen.nl

Dit artikel is in samenwerking met Nationale Nederlanden #Ad

Tekst en beeld: Roxanne