Ik vertelde je onlangs over mijn ervaringen als ambitieuze moeder. Tijdens Annic’s Masterclass Ondernemen zien we vaak vrouwen die een carrière en het moederschap combineren. Sommigen hebben zelfs een start-up tijdens hun verlof. Zo ook Suzanne. Na de geboorte besloot zij om – mede dankzij Annic’s boek, zo vertelt ze zelf – een eigen advocatenkantoor te starten. Nu leidt ze een (hectisch) leven als een jonge moeder en advocaat. Dit zijn haar vijf tips voor ondernemers met een baby.

‘Wat wil ik nou precies met mijn leven?’

“Ik kan me nog goed herinneren dat ik een nacht voor nieuwjaar doodop in mijn bed lag. Ik was vijf dagen geleden bevallen met een keizersnee en keek opzij naar mijn baby (Lily) die daar lief in het wiegje lag te slapen. Je kan je er vast iets bij voorstellen, het is een van die bepalende momenten in je leven waarop je eindelijk een antwoord krijgt op de vragen die al lang door je hoofd spoken. Vragen zoals: “wat wil ik nou precies met mijn leven?” en “wat wil ik bereiken in de komende jaren?” Ik had tijdens mijn zwangerschap al het boek van Annic gekocht,Masterclass Ondernemen, maar was er door de drukte nog niet aan toegekomen om het te lezen. In de eerste pijnlijke dagen na de bevalling heb ik het boek uitgelezen, en dit heeft mij mede geïnspireerd om een stap in het onbekende te zetten en op mijn 26e mijn eigen advocatenkantoor AKL Advocatuur op te richten. Ik wilde blijven ondernemen want ik was al onderneemster met een juridisch advieskantoortje, maar ik wist toen dat ik groter moest denken en veel groter kon worden. Nu, precies tien maanden na die nacht met Lily in de wieg en Annic’s boek op mijn nachtkastje, ben ik enorm gelukkig met een mijn eigen zaak en een schat van een dochtertje.

De advocatuur combineren met een baby is enigszins hectisch, zoals jullie je vast wel kunnen voorstellen. Hectisch is misschien wel een understatement. Het is een wervelwind waarbij je constant moet schakelen: van poep naar hoger beroep, van executoriaal beslag tot Moederdag en van curator naar fopspeensterilisator. Ik wil iedereen een vijftal tips meegeven over het combineren van het moederschap en ondernemerschap, tips die mij overeind houden op momenten dat de inhoud van baby wordt getorpedeerd over je gloednieuwe outfit.

1. Yes we plan!
Het belang van goed plannen is al zo vaak benadrukt door zoveel mensen, maar dat heeft een reden. Grondig plannen is enorm belangrijk. En met grondig plannen bedoel ik dat je letterlijk alles wat je in kan plannen ook in moet plannen. Denk bijvoorbeeld aan standaard dingen als het bellen van vriendinnetjes of het opruimen van een bepaald deel van je huis. Eigenlijk zou je het plannen ook in moeten plannen. Het plannen is onmisbaar op zowel persoonlijk als op zakelijk vlak. To-do lijstjes zijn echt een must, en je moet ze dagelijks intensief gebruiken. Ik gebruik vooral online takenlijstjes, maar soms ook papieren lijstjes voor de voldoening die het geeft om met een markeerstift driftig taken weg te krabben. Je kan je partner en tot een bepaalde hoogte je baby ook inplannen. Je weet “meestal” wanneer je baby gaat slapen en wanneer je haar moet ophalen van de kinderopvang (voor onvermijdelijke uitzonderingen: zie tip nummer 4). Je tijd is als moeder en ondernemer nou eenmaal dubbel beperkt. Je moet echt elke seconde nuttig besteden. Het is een goed idee om dingen die gelijk gedaan kunnen worden ook gelijk te doen. Als je huis vol met speelgoed ligt is het makkelijk om te denken: “dat doe ik wel straks, of morgen.” Maar als het gelijk kan, als je er een momentje voor hebt, doe het dan gewoon meteen. Dat houd je lijstjes kort en je hoofd helder.

2. Gebruik je baby als netwerktool
Ik was al onderneemster voordat ik zwanger werd, en ik had geleerd dat je als ondernemer enorm veel tijd moet steken in netwerken. Ik stak voor mijn zwangerschap al veel tijd in netwerkorganisaties, en was op veel lokale ondernemersborrels aanwezig. Ik merkte na de geboorte van mijn dochter tot mijn verbazing dat het netwerken soms sneller en makkelijker ging, omdat mensen gewoon spontaan tegen je beginnen te praten over je baby. Verder vergroot een baby gewoon je netwerk. Op de kinderopvang raak je bijvoorbeeld aan de praat met andere ouders en leidsters. Bij speeltuinen, kinderboerderijen en andere baby-gerelateerde dingen kom je veel moeders en vaders tegen. Dit zijn allemaal mensen die wel eens te maken krijgen met een juridische kwestie. Als je op de kinderboerderij tussen de geitjes een nieuwe zaak binnensleept heb je de kosten voor kinderopvang snel terugverdient. Je kan al beginnen tijdens je zwangerschap. Er is geen reden waarom je niet gewoon kan netwerken bij zwangerschapsyoga en zwemmen. Je kan je baby zo als netwerk tool gebruiken.

‘Accepteer de situatie gewoon zoals hij is. Je hebt een baby’

3. Maak geen beer van je baby
Nike heeft het met “just do it!” goed begrepen. Soms moet je dingen gewoon doen. Zoek niet naar beren op de weg, en zie je baby niet als een beer, zelfs geen schattige teddybeer. Accepteer de situatie gewoon zoals hij is. Je hebt een baby. Dat brengt veel werk en zorgen met zich mee maar dat betekent niet dat je helemaal niet meer zou kunnen ondernemen. Je kan enorm veel energie halen uit het doen van iets wat je leuk vindt. Als jij je passie volgt zal dit ook uitstralen naar je kind. Ik geloof dat je kind je bevlogenheid en gedrevenheid (on)bewust meekrijgt, en dat je een betere moeder kan zijn als je lekker in je vel zit. Het is het combineren van twee passies, je baby en je werk. Veel mensen denken dat je moet kiezen tussen werk of je baby, en het is makkelijk en verleidelijk om die gedachte te gebruiken als excuus om maar niet te gaan ondernemen. Het maakt je enorm onrustig en onbevredigd om je baby als hindernis te zien. Je kan ervoor kiezen om te luisteren naar mensen die zeggen dat je een slechte moeder bent als je veel werkt, en dat je maar beter een bedrijfje had moeten oprichten voordat je kinderen kreeg. Ik ben van mening dat je niet hoeft te kiezen, de combinatie van baby en werk maakt dingen misschien moeilijker, maar brengt ook enorm veel geluk en voldoening.

Dochtertje Lily met het boek van Annic

Dochtertje Lily met het boek van Annic

4. Controle? Welke controle?!
Als je net zoals mij enorm perfectionistisch bent zal je erachter komen dat baby’s evenveel houden van perfectionisme als waakhonden van postbodes. Hoewel elke gram van ons vrouweninstinct eist dat het huis opgeruimd is en elke avond eten op tafel staat, moet je soms accepteren dat je nou eenmaal grenzen hebt. Je moet als vrouw en ondernemer veel ballen in de lucht houden. Je zal het in de eerste maanden van een baby ongetwijfeld meemaken dat je de nacht voor een belangrijke meeting maar een paar uur slaap krijgt omdat je baby niet in zijn/haar hummetje is. Het verliezen van de controle hoort er ook gewoon bij, dat is heel normaal en moet je accepteren. Ik moest bijvoorbeeld laatst om negen uur op kantoor zijn voor een belangrijke intake. Ik had ingepland dat ik Lily voor die tijd zou verschonen, aankleden en bij de kinderopvang zou droppen. Ik maakte na het verschonen de fout om de poepluier niet meteen weg te gooien maar legde deze binnen handbereik van Lily. Toen ik een paar seconden de kamer verliet om nog snel een kopje koffie te zetten had Lily de luier te pakken gekregen. Nadat ze een bruin kunstwerk had geboetseerd van de inhoud zette ze het op een kruipen, en liet een bruin spoor door het huis achter. Je kan op zo’n moment niet anders dan helemaal overnieuw beginnen, en je moet leren accepteren dat dingen nou eenmaal in de soep gaan lopen.

5. Wees trots op jezelf maar blijf vooruit kijken
Alles wat je als moeder doet doe je uiteindelijk voor je kind. Ik wil dat Lily gelukkig wordt. Ik wil haar een goed leven geven, maar ik wil haar ook dingen bijbrengen. Ik wil dat Lily later met bewondering terugkijkt naar wat ik heb opgebouwd in haar eerste jaren. Mijn zaak loopt nu erg goed en groeit snel, bijna even hard als Lily. Het is soms moeilijk om even een stapje terug te nemen en bij jezelf te denken: “Wow…, wat ben ik hier eigenlijk allemaal aan het neerzetten…”. Het is belangrijk om soms zelfgenoegzaam te zijn, jezelf af en toe een schouderklopje te geven en terug te kijken op de weg die je al hebt afgelegd. Het vieren van de goede dingen in het leven hoort hier gewoon bij. Trek een fles champagne open wanneer je een lastige zaak heb afgerond of ga een weekendje weg wanneer je bedrijf een jaar bestaat. Wees trots op jezelf en wat je bereikt hebt, maar blijf te allen tijde een blik op de toekomst houden. Wees je ervan bewust dat je als startende ondernemer en als startende moeder jezelf dubbel moet ontwikkelen. Ondernemerschap en moederschap zijn allebei vakken die je al doende dient te leren, en hierin moet je vooral niet te streng zijn voor jezelf. Als je om drie uur in de nacht zo moe bent dat je de baby per ongeluk een zwemluier omdoet met verschonen, en je in de ochtend het bed helemaal onder geplast aantreft, verwijt het jezelf dan niet en besef dat een fout geen fout is als je er van leert.

Uiteindelijk zijn het ondernemerschap en moederschap allebei grote avonturen. Ze zijn apart al stressvol genoeg, en de twee combineren lijkt gekkenwerk. Het is te omschrijven als een achtbaan. Als je erin zit is het soms doodeng, maar als je er na afloop op terugkijkt kan je niet anders dan puffen: “Wow… wat een rit was dat zeg…”

Tekst en beeld: Denise Snel