Ik was iemand die van jongs af aan al zei ‘ik krijg later geen kinderen’. Vond dat er genoeg ongewenste kindjes waren in de wereld en zou dan proberen te adopteren. Maar toen ik de 30 passeerde, kreeg ik toch kriebels. Want hoe mooi is het om zelf een nieuw mensje te maken? Een controversieel onderwerp.

Er zijn genoeg vrouwen (en mannen) die bewust beslissen: wij willen geen kind. Ik merk dat mensen daar vaak sceptisch op reageren of snel oordelen ‘dan zal het wel niet lukken.’ Ik vroeg aan W. (38) hoe mensen reageren als zij en haar partner vertellen over hun keuze om het gezin niet uit te breiden.

“Als iemand mij vraagt over kinderen, reageren ze geschokt en zeer kritisch, als ik vertel dat we er bewust nooit aan begonnen zijn. Deze dingen hoor ik dan vaak:

Wacht maar tot je klok gaat tikken
Ik ben bijna 40 dus mijn klok zou al keihard moeten tikken, maar het gebeurde niet. Ik vroeg mensen hoe die klok dan voelde, en dan werd gezegd: “Als je een baby ziet, dan wil je die vasthouden.” Ook daar herken ik mij niet in.

Jij kunt je kinderen toch genoeg moois bieden?
Een collega zei ooit tegen me: als je een kind een mooi leven kunt bieden, dan moet je dat gewoon doen. Ik dacht op mijn beurt: dat ik het geld heb om mijn kind te voeden en te kleden, maakt me geen goede moeder. De waarheid is gewoon dat niet alle mensen, zoals ik dus, de ouderlijke instincten hebben die nodig zijn voor het opvoeden van een kind. En al had ik ze wel, dan nog hoef ik niet per se een kind te krijgen toch?

Je bent een egoïst als je geen kinderen wil
Deze opmerking kwetst mij denk ik nog wel het meest. Dat ik oud en alleen op de bank eindig, en mijn ouders geen kleinkinderen gun. Maar weet je wat ik egoïstisch vind? Dat ik vaak stellen zie die een kindje ‘nemen’ om hun relatie te redden. Of zwanger worden om je vriend bij je te houden. Of omdat je schoonouders het zo vaak zeggen. Moet ik doorgaan?

Wil je dan geen mini-me?
Ik maak dan altijd maar de grap dat echt helemaal niemand op een kleine versie van mij te wachten. Geloof me.”

Ik beken dat ik me ook wel eens schuldig maak aan dit soort nare reacties. En zeker nu ik zelf een kindje heb. Het lijkt alsof mensen het moeilijk te accepteren vinden wanneer er soms wordt afgeweken van het standaard plaatje. Maar juist in deze tijd is het toch mooi dat we een keuze hebben?

Heb jij specifiek de keuze gemaakt om geen kinderen te krijgen? Of heb je er een mening over? Laat het ons weten in een reactie hieronder of mail ons.

Tekst en beeld: Denise Snel