Een baby van precies drie maanden oud, een eigen bedrijf en een nieuwe land waar ik mezelf thuis probeer te maken. Dat is op zijn zachtst gezegd best een uitdaging. Maar goed, je wilt wat en dus neem ik me voor om deze week zoveel mogelijk pr bureau’s te bezoeken tijdens de jaarlijkse persdagen (dagen waarop pr agentschappen en persshowrooms hun deuren openstellen voor pers en bloggers). Voor mij een uitgelezen kans contacten te leggen.

Omdat Teun te jong is voor de crèche neem ik hem gewoon mee. Gelukkig is Zweden het babyland bij uitstek en blijkt het meenemen van junior geen probleem. Sterker nog Teun is de center of attention en ik loop bij elk pr bureau weg met meer visitekaartjes dan me lief is.

‘Ik viel van mijn stoel toen ik dat hoorde’

Wisten jullie trouwens dat je hier als nieuwbakken mama een jaar betaald zwangerschapsverlof krijgt? En de vader zes maanden? Hier in Zweden vinden ze dat je het eerste jaar bij je baby moet zijn. Voor de bonding en omdat je deze kostbare tijd nooit meer terugkrijgt. Te allen tijde op te nemen. Zelfs als je net een contract hebt getekend of tijdens het tekenen al zwanger bent. Bedrijven zijn verplicht je weer aan te nemen op precies dezelfde functie, zelfs als je besluit drie baby’s (en dus drie jaar verlof) achter elkaar te krijgen. Ik viel van mijn stoel toen ik dat hoorde. Klaarblijkelijk is dit land zo ingericht dat dit kan. Er is hier een levendige markt van interim medewerkers en managers, getalenteerde mannen en vrouwen die professioneel job hoppen om de ene naar het andere zwangerschapsverlof op te vullen.

anouk bos

Met kleine Teun

Zou dit wellicht een oplossing in Nederland zijn voor het groeiend aantal werkeloze pas afgestudeerden? Gewoon het zwangerschapsverlof opkrikken. Papa’s en mama’s blij, geen overwerkte taferelen en een hele nieuwe arbeidsmarkt voor starters. Hangt natuurlijk van de functie af, maar ik zie er de voordelen wel van in!

Wat vind jij ervan? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Tekst: Anouk Bos