Ze is alweer een jaar oud, mijn baby Robin. En zo maar, van de één op de andere dag, was ze geen baby meer. Twee weken voor haar eerste verjaardag in december ontdekte ze dat ze kon lopen. Eerst ging dat nog wankel en onzeker, maar inmiddels doet ze al aan multitasken. Lopend drinken en proberen mijn telefoon af te pakken.

“Ik vraag me regelmatig af: heb ik wel genoeg ‘genoten’ van dat eerste jaar?”

robin2

Dit eerste jaar dat ik een kind heb is echt voorbij gevlogen. Voordat ik het wist, moest ik een paar weken geleden beginnen met opvoeden, met ‘nee’ zeggen en proberen niet in te gaan op Robin’s pogingen mij te overtuigen met haar te schattige lachje. ‘Laat je tanden eens zien’, en ze doet het. Zo jong als ze is, weet ze iedereen om haar kleine vingertje te winden. Iedereen smelt van haar innemende ogen en ja, daarvan is ze zich al bewust. Je zou kunnen zeggen: een mini-variantje van mijzelf. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik dat grappige, ondernemende kind heb gemaakt. Vraag me regelmatig af: heb ik wel genoeg ‘genoten’ van dat eerste jaar? Vanochtend nog, hield ik een twee weken oud baby’tje in mijn handen, zo klein en stil, precies een jaar geleden was mijn eigen kind nog zo.

robin
Robin, twee weken oud

Dat eerste jaar was gewoon heel erg heftig. Jonge moeders voelen zich vaak schuldig om te zeggen hoe zwaar ze het vinden. Het heeft impact op alles en voor mij voelde het in het begin alsof ik mijn eigen leven, of zoals ik het voor de komst van Robin ervoer, had verloren. Gelukkig kan ik nu in alle oprechtheid zeggen dat het geweldig is. Ik geniet nu meer dan ooit van haar en hoe zwaar het ook is om alle ballen hoog te houden, het lukt me aardig. Ik ben een leukere moeder omdat ik ook mijn werkend bestaan heb naast (maar ook vaak tegelijk) met de twee dagen dat ik alleen met Robin ben. Ik mág genieten van mijn werk, van een keer in de maand te diep in het glaasje kijken en van een mooie reis die ik binnenkort alleen ga maken. Ondertussen ben ik een goeie en een blije moeder. Zoals mijn lieve opa van 88 laatst zei: ‘Je bent geen vrouw om alleen maar moedertje te zijn.’ Dat klopt en dat is oké.

En nu moet ik stoppen. Want Robin wil haar bedje uit ;-)

Liefs, Denise

Tekst en beeld: Denise Snel