Het moederschap brengt nogal wat teweeg in je leven, dat weten we inmiddels. Maar mij is een aantal bizarre dingen opgevallen, die ik nooit eerder voor mogelijk had gehouden. Dit zijn de vijf grootste veranderingen sinds ik moeder ben.

1. Praten in de derde persoon
Ik praat tegenwoordig over mezelf als ‘mama’. Zo zei ik vanochtend tegen mijn dochter: “Zal mama je even een schone luier geven?” Aaargh. Te erg eigenlijk. En ik krijg het er niet meer uit.

2. Communicatie via je kind
Ook in deze categorie: iets tegen je partner zeggen via je kind. Ik complimenteerde mijn vriend op zijn parfum door te zeggen: “Wat ruikt papa lekker he, Robin?” HOEZO?!

“Een emotioneel wrak ben ik gewoon”

3. Vervallen in cliches
Regelmatig kreeg ik te horen dat leed op televisie je veel meer raakt als je zelf een kindje hebt en ja hoor. Bij werkelijk élke zielige baby, hondje, omaatje of plantje komen die waterlanders alweer opzetten. Een emotioneel wrak ben ik gewoon.

4. Relatie?
Hoe vaak we ook sociale dingen doen (lees dingen zonder kind), echt tijd voor je partner is moeilijk te vinden. Waar we voorheen zeker een keer per week uiteten gingen, is dat nu in negen maanden slechts twee keer gelukt. En geloof me, we gaan genoeg weg hoor, maar samen staat op een lage prio.

5. Oma/moeder
Ook de relatie met je moeder wordt compleet anders. Ze vraagt niet meer hoe het met mij gaat, maar of Robin goed geslapen heeft. Best een grappige dynamiek ontstaat, waar we allebei even aan moesten wennen.

Dat dus. Het zijn bijzondere dingen, die vanzelf normaal worden. Maar ik weet nu nog goed hoe het was in de tijd voor Robin. Herkenbaar voor jou?

Tekst en beeld: Denise Snel