Toen ik vorig jaar 30 werd en dit met mijn beste vriendin en onze 40 beste vrienden vierden in Spanje – vlakbij Girona – in het prachtige huis van haar ouders, was ik al zwanger. Ik beloofde haar ouders om volgende zomer terug te komen met de baby. Natuurlijk om mijn grote trots te showen, maar zeker om dit keer wel samen een glaasje Cava te drinken. Dat kon afgelopen zomer natuurlijk niet. En daarnaast is ieder excuus om een lang weekend met je beste vriendin door te brengen onder de Spaanse zon een goede reden.

“Buiten het feit om dat ik koningin was in het missen van mijn vluchten, is er daarnaast zelden echt iets mis gegaan”

In een vliegreis van twee uur met een baby van (dan) ruim acht maanden zag ik geen problemen. Dat we er daarna gelijk twee weken aan vast zouden plakken voor een vakantie op Mallorca moest ook geen probleem zijn. Ik bedacht mij dat ik beter direct kon doorvliegen van Girona naar Mallorca. Één vliegreis was voor Charlie immers ook veel makkelijker dan in een weekend vier keer op Schiphol te staan. Ik boekte een retourtje Girona omdat die nou eenmaal goedkoper zijn dan enkeltjes en vriendlief boekte een prachtig huis op Mallorca met zwembad. Zo, het belangrijkste was geregeld. Die binnenlandse vlucht van Girona naar Mallorca komt wel.

S ‘avonds in bed nam ik in mijn hoofd de trip alvast even door. Ik heb voor mijn werk de afgelopen jaren veel gereisd en buiten het feit om dat ik koningin was in het missen van mijn vluchten, is er daarnaast zelden echt iets mis gegaan. Binnenlandse vluchten in Thailand in veel te kleine vliegtuigjes, een vlucht van San Francisco naar Amsterdam met als tussenstop (een halve middag) New York voor één business meeting. Het is mij allemaal gelukt. En nu pieker ik toch over een binnenlandsvluchtje van het vaste Spaanse land naar Mallorca? Ik wijd het maar aan de zwangerschapshormonen die immers nog negen maanden na de zwangerschap in je lichaam aanwezig zijn. Wat moet er allemaal mee? Hoe doe je dat eigenlijk met kinderwagen op het vliegveld en het kinderzitje voor de huurauto? Ik gruwel al aan de gedachten van zo’n gebruikt kinderzitje vol met aangekoekte banaan van een ander kind. Sinds ik moeder ben snap ik het hele principe dat van je eigen kind niks vies is, maar van een ander…

“In gedachten zie ik mijzelf al staan, 1 mega grote koffer voor mijzelf , 1 kinderwagen, 1 grote weekendtas met luiers, voeding, speelgoed en kleding voor Charlie, 1 handbagage koffertje, 1 grote rieten strandtas en niet te vergeten Charlie zelf”

Ik klap in bed, och maar even de laptop open, en kom al heel snel tot de conclusie dat er geen binnenlandse vlucht is van Girona naar Mallorca. Gestrest probeer ik vriendlief wakker te schudden, maar die ziet het probleem al helemaal niet en zegt half slaapdronken dat er een prima treinverbinding is naar Barcelona, waar vanuit alle vluchten vertrekken. En hij slaapt weer verder.

In gedachten zie ik mijzelf al staan, 1 mega grote koffer voor mijzelf , 1 kinderwagen, 1 grote weekendtas met luiers, voeding, speelgoed en kleding voor Charlie, 1 handbagage koffertje, 1 grote rieten strandtas en niet te vergeten Charlie zelf. Een hele volksverhuizing en dat op een treinstation in Spanje en zonder vriend want die vliegt vanuit Nederland.

“Ik probeer mijzelf voor te houden dat ik zonder kind ook altijd op plaats van bestemming ben aangekomen”

Ik klap de laptop maar weer dicht en besluit dat ik niet zo flauw moet doen. Ik probeer mijzelf voor te houden dat ik zonder kind ook altijd op plaats van bestemming ben aangekomen, dan moet het met kind toch ook lukken!

Vakantie, ik kijk erna uit, inclusief de Cava die ik bij aankomst waarschijnlijk oververhit in een keer wegtik!

Tekst en beeld: Kim Harmsen