Speciaal voor alle mommy’s interviewde ik Susanne Willekes. Ik ken Susanne al jaren uit de media- en modewereld, maar toen ze mij onlangs vertelde over haar nieuwe bedrijf The Sleep Agency was ik gelijk nieuwsgierig. Wat doe je als Child Sleep Coach voor ouders en kinderen? En wat is het meest voorkomende probleem bij kinderen en slapen? Lees snel verder voor alle antwoorden…

1. Wat is een Child Sleep Coach en waarom ben je dit geworden?
Als Child Sleep Coach werk ik met families aan (gedragsmatige) slaapproblemen van kinderen tussen de vier maanden en zes jaar. Als je bedenkt dat één op de vier kinderen onder de vijf een slaapprobleem heeft en leren slapen aangeleerd is, net als leren fietsen zonder zijwieltjes of lezen, kan coaching dé oplossing betekenen. Veel ouders lopen tegen tegenstrijdige adviezen aan van de huisarts of het consultatiebureau (‘gewoon laten huilen’), in boeken over opvoeding en op internet. Uitgebreide en specifieke kennis ontbreekt vaak, dus weten ouders niet waar ze verder aan kunnen kloppen. Als Sleep Coach bied ik ze een structurele en lange termijn oplossing.

“Als je bedenkt dat één op de vier kinderen onder de vijf een slaapprobleem heeft en leren slapen aangeleerd is, kan coaching dé oplossing betekenen”

Na de geboorte van ons eerste kind jaren geleden kampten we met een ernstig slaaptekort. Onze oudste zoon huilde veel, sliep maandenlang niet door en had als alerte baby moeite de wereld om zich heen buiten te sluiten. Bovenop te weinig slaap ontwikkelde ik een postnatale depressie. Een zware tijd die me ook iets positiefs heeft gebracht. Ik raakte niet alleen op persoonlijk, maar ook professioneel vlak geïnteresseerd in het vakgebied: slaap. Jaren later, toen ik op een punt kwam waarop ik werk en moederschap op een andere manier wilde combineren, besloot ik mijn eigen Sleep Coaching business op te zetten. Het gaf me de gewenste vrijheid maar ook dat stukje voldoening waar ik zo naar op zoek was.

2. Heb je een opleiding gevolgd hiervoor?
Aangezien ik me op onontgonnen terrein begaf – ik ben de eerste Nederlandse Child Sleep Coach – moest ik voor een gedegen opleiding ‘uitwijken’ naar de VS. Ik ben getraind en opgeleid door (laat je niet misleiden door de naam) Kim West, LCSW-C, een van ’s werelds meest gerenommeerde Sleep Experts met 20 jaar ervaring in het vak. Noodzakelijk als je met baby’s en jonge kinderen werkt, met uitgebreide ervaring als moeder alleen red je het niet.

“Kortgezegd leren ouders hun kind zelf in slaap vallen en doorslapen zonder dat het betekent dat ze hem of haar alleen in bedje hoeven te laten huilen”

3. Wat doe je precies als Sleep Coach/Child Sleep Expert?
Ik werk met ouders aan de zogeheten slaaponafhankelijkheid van hun kind. Dat doen we door stapsgewijze aanpassingen te maken in slaapjes, bedtijd (routine), nachtritme. Kortgezegd leren ouders hun kind zelf in slaap vallen en doorslapen zonder dat het betekent dat ze hem of haar alleen in bedje hoeven te laten huilen. Dat laatste is wat veel ouders niet willen en kunnen volhouden. Ze mogen bij hun kind zijn, ze geruststellen en op ze reageren en minimaliseren zo tranen en frustratie maar – heel belangrijk – doen het ‘werk’ niet meer voor hun kindje. In een periode van twee weken bouwen ze hun aanwezigheid geleidelijk af terwijl het zelfvertrouwen van hun kind groeit. Een one-size-fits-all benadering bestaat niet, ieder kind is anders en iedere situatie staat op zichzelf. We werken met een op maat gemaakt slaapplan dat is afgestemd op de leeftijd en temperament van het kind, en natuurlijk de specifieke doelen van de ouders. Ik kan ieder gezin coachen, onafhankelijk van lifestyle en opvattingen, of ze nu met z’n allen in een bed liggen, borstvoeding geven of niet en neem desgewenst afbouwen van voedingen of speen, en overgang naar eigen kamer of junior bedje mee.

Slaap – of gebrek eraan – raakt mensen tot in hun core, ik zie ouders vaak op hun ultimate low. Ze zijn down, gefrustreerd of voelen zich schuldig. Ik coach ze door deze vaak zware tijd heen, houd ze gemotiveerd en on track en probeer zoveel mogelijk stress weg te nemen. Hier komt zeker een stukje mental coaching en empathisch vermogen bij kijken. Dat is wat mijn werk mooi en echt maakt en waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Een stuk van hun leven kunnen teruggeven dat ze door slaapgebrek zijn kwijtgeraakt geeft veel voldoening.

“Je hebt er ook die elke dag vrolijk om 5 uur ’s ochtends beneden tv willen kijken, zich uit protest uit hun ledikant slingeren of op een bepaald moment ‘s nachts in papa en mama’s bed belanden”

4. Wat is het meest voorkomende probleem bij kinderen en slapen?
Je ziet uiteenlopende gevallen, van baby’s die ’s nachts elk uur wakker worden en niet meer in slaap vallen zonder dat ze gewiegd of gevoed worden tot kindjes waarbij het uren duurt voordat ze ’s avonds überhaupt in slaap vallen of al hysterisch worden als ze hun bed zien. Je hebt er ook die elke dag vrolijk om 5 uur ’s ochtends beneden tv willen kijken, zich uit protest uit hun ledikant slingeren of op een bepaald moment ‘s nachts in papa en mama’s bed belanden. Deze kinderen hebben als gemene deler dat ze niet kunnen slapen zonder hun ‘negatieve slaapassociatie’ zoals een voeding, fles, gewiegd of vastgehouden worden. Als ze ’s nachts huilen zeggen ze in feite: ‘ik lig hier in alleen in bed, ben moe en gefrustreerd want weet niet wat ik nu moet doen om mezelf weer in slaap te krijgen zonder jullie hulp’. Met sleep coaching buigen we deze negatieve slaapassociaties om in positieve associaties, die ze helpen zelf in slaap te vallen, door te slapen en happy wakker te worden.

In enkele gevallen zijn er medische oorzaken die het slechte slapen veroorzaken, denk aan reflux, allergieën, astma en slaapapneu. Bij twijfel vraag ik ouders altijd om deze in samenspraak met de huis- of kinderarts uit te sluiten of onder controle te krijgen voordat we starten met de coaching.

5. Wat is de meest gemaakte ‘fout’ van ouders?
Inconsistentie! Oftewel je geeft de ene keer toe en de andere keer niet. De meest verwarrende boodschap die je je kind kan geven. Het klinkt simpel en logisch maar dit is tegelijk de grootste uitdaging voor iedere ouder. Wie kent het moment niet dat je peuter in de rij bij de kassa van de supermarkt ligt te spartelen om een Kindersurprise ei en je die ene keer, ingegeven door vermoeidheid en schaamte, uiteindelijk toch toegeeft? Precies, iedere ouder (nobody’s perfect). En juist die ene keer is killing want het peuterbrein is nu getraind de volgende keer net zo lang te krijsen tot je weer toegeeft. En dat werkt precies zo bij slaap. Consistent zijn is de sleutel tot succes.

“Voel je dus geen mislukking als je kind een slechte slaper is. Je kan er iets aan doen. En ouders, er is licht aan het eind van de tunnel!”

6. Wat is jouw ultieme tip die iedere ouder kan toepassen?
Wat ik net zei over consistentie geldt ook voor coaching. Kies een methode waar je je als ouders beiden prettig bij voelt, opereer als team en stick to the plan! Verder wil ik alle ouders meegeven dat als hun kind niet (door)slaapt het niet per definitie hun ‘schuld’ is, of dat ze tekortschieten als ouders. Ook staat de ‘slaapstatus’ van je kind los van (zakelijk) succes en hoogte van je IQ. Voel je dus geen mislukking als je kind een slechte slaper is. En het goede nieuws is dat slecht slapen niet iets is waar je je zomaar bij neer hoeft te leggen. Je kan er iets aan doen. Dus ouders, er is licht aan het eind van de tunnel!

Wil je meer tips en trics van Susanne? Dat kan. In de komende weken zal ze, hier op mijn website Annicvw.com, haar tips voor newborns tot kinderen van 5 jaar met jou delen.

Kijk voor meer informatie op www.sleepagency.com.