Wanneer kun je het best gaan sparen voor je kind? Veel mama’s vragen ons via how2spendit.nl wanneer ze het best kunnen gaan sparen voor hun kind. Het antwoord is heel simpel: zo vroeg mogelijk. Als jij zelfs daar al mee bezig bent tijdens de zwangerschap, good for you. Maar we zien ook dat veel ouders nét voor de eerste verjaardag er aan gaan denken.

“Het antwoord is heel simpel: zo vroeg mogelijk. Als jij zelfs daar al mee bezig bent tijdens de zwangerschap, good for you”

Waarom is het belangrijk om zo vroeg te beginnen?

1. Om genoeg bij elkaar gespaard te krijgen
Hoeveel je bij elkaar moet sparen, hangt natuurlijk af van wat je zelf wilt geven. Soms gaat het om relatief kleine wensen, zoals een rijbewijs of de trouwjurk. We zien echter door de veranderende wetgeving ook grotere zaken voorbij komen, denk aan:

Geen studieschuld meegeven
Veel ouders sparen voor de studie van hun kinderen. Zeker nu de aanvullende studiebeurs is komen te vervallen, is dat ook voor de kids wel zo fijn. Studeren kost een hoop geld en kan je in de toekomst, zonder eigen geld, ook best een flinke studieschuld opleveren. Dit betekent dat ze dit maandelijks terug moeten gaan betalen en de mogelijkheden voor een hypotheek beperkter worden.

Een huis helpen kopen
Doordat het bedrag dat je bovenop de koopsom kunt lenen (kosten koper) steeds verder wordt teruggebracht, is het kopen van een huis zonder spaargeld niet meer mogelijk voor je kids. Ouders sparen daarom ook vaak voor de eerste woning van hun kids of de inrichting daarvan.

“Als jouw kind over 10 jaar 18 is, ga je al snel naar bedragen variërend tussen de EUR 2.000,-“

In dit geval, heb je het al snel over grote bedragen. Zeker wanneer je rekening houdt met een gemiddelde inflatie van 2%, wat betekent dat de kosten ieder jaar hoger worden. Als jouw kind over 10 jaar 18 is, ga je al snel naar bedragen variërend tussen de EUR 2.000,- (trouwjurk of rijbewijs voor de snelle rijder) tot EUR 40.000,- (studie of woning). Het is daarom ook belangrijk om vroeg te beginnen, dan is de kans groter dat je ze een mooi bedrag kunt meegeven.

2. Om je maandbedrag zo laag mogelijk te houden
Hoe eerder je begint, hoe meer je met een lager maand- of jaarbedrag kunt bereiken. Als je pas begint als ze 12 zijn, zul je maandelijks flink moeten sparen om ze een redelijk bedrag mee te geven. Kijk hierbij wel goed naar wat je maandelijks kunt missen. Het heeft geen zin om nu niks over te houden voor leuke dingen met je kids voor de studie voor later. De kans dat je je spaarvoornemen dan volhoudt, is niet zo groot. Zet daarom je financiën weer eens goed op een rijtje en kijk kritisch naar wat je maandelijks kunt missen.

“Spaar wat je wel kunt missen. Alle kleine beetjes helpen”

Tip: Heb je nu geen geld om het bedrag te sparen wat je graag zou willen sparen voor je kinderen? Spaar dan wat je wel kunt missen. Alle kleine beetjes helpen. Ook is het handig om automatisch sparen in te stellen, zodat het sparen een gewoonte wordt waar je zelf niet eens zoveel van merkt.

P.s. Wil je weten hoe je het sparen voor je kind het beste kan aanpakken ? Lees dan deze: blog over sparen voor je kind.

Tekst en beeld: Joëlla & Nathalie