“Wat leuk, ga je een verre reis maken met Robin en je vriend?”, werd mij vaak gevraagd als ik vertelde dat ik in maart naar de VS ging. Die verbaasde blik als ik vervolgens antwoordde dat ik alleen ging, ja, je hoort het goed, alleen op reis, voor anderhalve week. Zonder vriend en kind. Ik heb een vriendin opgezocht in San Diego (leuk) en heb vervolgens met een andere vriendin een road trip gemaakt van Los Angeles naar Yosemite National Park.

“Echt een aanrader als je ooit naar de westkust van Amerika gaat: bezoek Yosemite”

Yosemite is echt het allermooiste wat ik ooit gezien heb qua natuur. Hoge bergen, bedekt met dennenbomen en sneeuw, watervallen, het groenste gras en de meest waanzinnige uitzichten.

El Capitan - Yosemite
El Capitan – Yosemite
El Capitan - Yosemite

Echt een aanrader als je ooit naar de westkust van Amerika gaat: bezoek Yosemite en maak een dagtour Discover Yosemite: super comfortabel en je ziet echt álle highlights van het park.

En toen reden we na een mooi weekend terug naar LA. Van LA verwachtte ik enerzijds de glitter en glamour die we in de films zien, maar ik was al gewaarschuwd: deze stad kun je best overslaan. En toch wilde ik even inchecken op Rodeo Drive (denk: geparfumeerde straten, belachelijk dure auto’s die veel te veel gas geven om nóg meer op te vallen en werkelijk overal strak getrokken gezichtjes). Wij reden na een foto van het overbekende ‘Hollywood’ bord via Beverly Hills (soooo 90210) door naar onze AirBnB in Santa Monica. Onderweg viel het me al op: het contrast tussen arm en rijk is wel gigantisch in deze stad. Werkelijk overal zie je daklozen, mensen die hun waardigheid door het lange leven op straat compleet zijn verloren. Ik werd er echt heel erg verdrietig van en verlangde naar huis.

Op Rodeo Drive
Op Rodeo Drive

De volgende dag wandelden we over de Ocean Front Walk in Venice Beach. Lekker hippie maar ook daar weer 50% homeless. Abbot Kinney Boulevard (kijk de serie Flaked, zo leuk!) is zeker een bezoekje waard en mijns inziens de leukste straat van heel LA. Maar goed, misschien heb ik niet de juiste plekken bezocht ;)

San Diego kust
San Diego kust

“Echt een cadeautje: ik had dikke vette ME-time deze week en vond het een heerlijk idee om weer te knuffelen met mijn kleine Robin”

En toen zat ik weer in het vliegtuig naar huis. Een lange vlucht, waarin ik tijd had om na te denken over deze mooie reis. Echt een cadeautje: ik had dikke vette ME-time deze week en vond het een heerlijk idee om weer te knuffelen met mijn kleine Robin. Of ik haar erg gemist heb? Een beetje. Ik leefde zo in het moment en genoot echt van het zelf bepalen van mijn ritme. Alleen is naar huis gaan in de wetenschap dat er een klein grietje op je wacht wel enorm fijn. Overspoeld door moederliefde, sloot ik haar op Schiphol in mijn armen. Aaaai, aaai, aai mama, zei ze. Ja, fijn om weer thuis te zijn.

Tekst en beeld: Denise Snel