Je baan opzeggen om je eigen zaak te beginnen, is hartstikke moeilijk: je verliest zekerheid, je gaat een nieuw avontuur aan (is het wel zo leuk als je dacht?) en je hebt vooraf geen enkele garantie of je succesvol zult zijn. Doodeng dus. Toch is er een aantal eigenschappen dat ondernemers kenmerkt en die jou net dat extra zetje kunnen geven dat je nodig hebt. Do you have what it takes?

“Je vriend(inn)en noemen het misschien ‘ cheap’ als je een keer besluit niet mee uit te gaan, jij noemt het ‘strategisch’.

1. Je beheert je financiën met zorg 
Budget, begrotingen, Excell…niemand vindt het leuk, maar voor een ondernemer is ‘bovenop je financiën zitten’ ontzettend belangrijk. Daarom ga je nu ook al verstandig met je geld om. Je spaart, kent je situatie, weet wat je kunt uitgeven en je lost actief schulden af voor zover dat kan. Je weet waar je voor werkt en wat je grote, financiële doelen zijn. Je vriend(inn)en noemen het misschien ‘ cheap’ als je een keer besluit niet mee uit te gaan, jij noemt het ‘strategisch’.

2. Je weet dat hard werken loont
Hard werken is iets waar je niet bang voor bent. Je weet waar je het voor doet en je bent niet van de snelle successen die daarna weer net zo snel verdwijnen. Je wilt iets duurzaams en bent bereid daarin te investeren.

“Leren als in ‘school’, dat is niet voor iedereen weggelegd, maar leren in het leven en in ondernemen is iets heel anders”

3. Je houdt ervan om te leren
Leren als in ‘school’, dat is niet voor iedereen weggelegd, maar leren in het leven en in ondernemen is iets heel anders. Je vindt het heerlijk om jezelf te blijven ontwikkelen en hebt een goede dag als je iets nieuws hebt geleerd dat je weer kunt toepassen in je eigen bedrijf.

4. Je durft jezelf op de eerste plaats te zetten
Natuurlijk ben je niet blind voor de behoeften van anderen, maar je weet dat je anderen het best kunt helpen als je blij bent met wie jezelf bent en de manier waarop je je leven inricht.  

“Inspirerend zijn gaat altijd vooraf aan ‘beroemd zijn’ of een grote ‘volgersgroep’ hebben”

5. Je inspireert mensen
Je bent oprecht geïnteresseerd in het helpen van andere mensen (via jouw product) en je bent niet beroerd om dat uit te dragen. Je maakt verschil in het leven van anderen. Mensen komen graag bij jou voor advies en waarderen de keuzes die je maakt. Inspirerend zijn gaat altijd vooraf aan ‘beroemd zijn’ of een grote ‘volgersgroep’ hebben.

6. Je hebt grote dromen
‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ is niet op jou van toepassing. Als iemand je vraagt wat je doelen zijn, heb je die altijd paraat. En die zijn groter dan gemiddeld. Je weet wat je wil en je bent ervan overtuigd ( of in elk geval ‘hoopt’) dat je die doelen kunt bereiken.

“Visualiseren is de eerste stap naar succes en dat heb je al goed in je oren geknoopt”

7. Je hebt een vision board
Je hebt je droom niet weggestopt in je hoofd, maar vertaald in een vision board dat je dagelijks ziet. Visualiseren is de eerste stap naar succes en dat heb je al goed in je oren geknoopt.

8. Je hebt een dagelijkse to do lijst
Alleen aan grote doelen heb je niks. Je weet dat het veel kleine stapjes kost om zo’n groot doel te bereiken. Daarom heb je voor jezelf een dagelijkse to do list waarin je taken hebt klein gehakt en zo iedere dag een stapje dichter bij je doelen komt.

“Uren ben je in de weer met lijstjes, schema’s, mindmaps en aantekeningenboekjes, maar dat is voor een goed doel”

9. Je bent een organisatie/planner/agenda junkie
Je omgeving lacht je wel eens uit: het enige dat je in hun ogen doet is plannen. Uren ben je in de weer met lijstjes, schema’s, mindmaps en aantekeningenboekjes, maar dat is voor een goed doel. Je weet namelijk precies waar je mee bezig bent, hoe ver je bent in het proces en wanneer je je doel bereikt. Stress laat je koud, want hoe druk het ook wordt, jij bent volledig ‘in control’.

10. Je werkt gefocust en kunt jezelf motiveren
Heb jij iemand nodig die je constant motiveert en je uitdaagt? Dan is ondernemen misschien minder geschikt voor jou. Datzelfde geldt voor als je een superchaoot bent, die graag in 7 sloten tegelijk loopt. Kun je gefocust werken en jezelf motiveren om dat te (blijven) doen, dan past het ondernemerschap prima bij jou.

“Afwijzing is natuurlijk niet leuk, maar, zo redeneer je ‘alles gebeurt met een reden’”

11. Je ziet afwijzing als een stap in de goede richting

Afwijzing is natuurlijk niet leuk, maar, zo redeneer je ‘alles gebeurt met een reden’ en deze afwijzing leert je weer iets, waardoor je een nieuwe stap kunt zetten die je dichter bij je doel brengt.

12. Je bent charismatisch en charmant
Dat is natuurlijk een beetje gek om over jezelf te zeggen, maar als je eerlijk bent, écht eerlijk tegen jezelf – niemand die het hoort – weet je echt wel of je charisma hebt of niet, want dat is je vast al eens verteld. Waarom is het handig? Dankzij deze eigenschappen is het gemakkelijker om jezelf (en je bedrijf) te verkopen en dat is wel zo handig als je ondernemer bent.

“Je stelt grenzen en laat niet meer met je sollen en mensen die misbruik van je maken buiten de deur”

13. Je stelt grenzen 
Natuurlijk ben je wel eens met een verkeerde persoon in zee gegaan, heb je je verslikt in een opdracht of heb je een relatie langer aangekeken dan verstandig was, maar van deze ervaringen heb je geleerd. Je stelt vanaf nu grenzen en laat niet meer met je sollen en houdt negatievelingen of mensen die misbruik van je maken op afstand.

14. Je bent gepassioneerd
Passie is de drijfveer van iedere ondernemer. Het is je motor, je brandstof, je alles. Ondernemen is zwaar, zeker in het begin en je hebt passie nodig om je gaande te houden. Gelukkig weet je hoe dit voelt en ben je bereid om alle uren te maken die nodig zijn. Niet omdat het moet, maar omdat je dat graag wilt.

“Je voelt het en je weet het zeker”

15. JE WEET GEWOON dat je succesvol gaat worden

Dat voel je. In je lijf. Misschien kun je het rationeel helemaal niet verklaren, maar je gevoel is goed: dit kun jij en dat ga je doen ook.

Wil je nog meer tips? Kom dan naar een van mijn Masterclasses en ontmoet ook veel andere beginnende ondernemers. Veel succes!