Wij vrouwen houden van dromen, toch? Één van mijn meisjesdromen kwam uit op 17 mei 2011, toen ik ModeMusthaves.com lanceerde! Morgen precies 5 jaar geleden… Een mooi moment om terug te blikken en mijn 5 grootste ondernemerslessen met jullie te delen.

“Tsjaa, sommige noemen het grootheidswaanzin, ik noem het ambitie en vertrouwen hebben in mijn dromen…”

1. Grootheidswaanzin?!
Mensen vragen mij nu weleens: en wat nou als het niet was gelukt? Eigenlijk heb ik daar geen antwoord op, dat behoorde simpelweg niet tot de opties. Tsjaa, sommige noemen het grootheidswaanzin, ik noem het ambitie en vertrouwen hebben in mijn dromen… Dit waren vooral de mensen die ook kwamen met verhalen van hun buurvrouw die ook een webshop was begonnen en na een jaar moest stoppen. Of van die slimmeriken die kwamen met feitjes als dat meer dan de helft van de webshops binnen 5 jaar de stekker er uit moet trekken. Al die beren op de weg zag ik niet. Ik had heel duidelijk doel en daar kon niemand mij in tegenhouden. 

Mijn les: door gefocust te blijven op je doel, heel hard werken en vooral door te zetten kunnen je dromen zomaar is werkelijkheid worden ;-) 

2. Samen sterker
Ook ik dacht in het begin net als veel andere ondernemers dat ik alles het beste zelf kon doen… Ik geloofde echt dat het dan sneller ging, het resultaat beter was en het me een hoop discussie en irritatie bespaarde. Feit is, dat het niet mogelijk is alles alleen te doen in mijn bedrijf. En de fijne bijkomstigheid was dat mijn mijn o-zo-bescheiden-overtuiging ook niet klopte. Natuurlijk ben ik niet overal het beste in. Het is dus juist heel slim om meiden aan te nemen en partners in de arm te nemen die beter zijn dan ik in hetgeen wat ze doen. Mijn zwaktes worden op die manier uitgeschakeld en het bedrijf knalt keihard next level!

Mijn les: kijk kritisch naar je eigen kwaliteiten, maar zeker ook je zwaktes en pak de kans om te gaan knallen door de juiste mensen en partijen aan te stellen.

“Keuzes moet je niet baseren op angst zei mijn wijze vader altijd”

3. Out of the box
Mensen vinden mijn keuzes vaak vreemd, ik zal je een voorbeeld geven… “Een logo veranderen, dat gaat toch helemaal niet?” Ik kan me voorstellen dat anderen dat eng vinden omdat je dat het bijvoorbeeld anders hebt geleerd, maar keuzes moet je niet baseren op angst zei mijn wijze vader altijd! En ik kan je verklappen: we hebben al zeker vijf logo’s gehad en ik denk dat het bij velen onopgemerkt is gebleven. Misschien komt het omdat ik snel verveeld ben, dat komt overeen met de behoefte van onze doelgroep. Die is soms ook na één avond al uitgekeken op dat ene jurkje wat ze perse moesten hebben. Dus 5 logo’s in 5 jaar tijd is niet eens zo gek toch? Hahaa… Gek genoeg vind ik ze nog steeds allemaal mooi, maar ben van mening dat laatste nu het beste past. En niet doorvertellen, maar het sterretje was al eerder eens een hartje, kerstboom, champagneglas, een ananas en vast nog meer waar ik nu niet op kom. 

Mijn les: denk lekker out of the box en laat je niet leiden door angst. Als je dicht bij je gevoel en je passie blijft voelen anderen ook jouw enthousiasme en dat werkt aanstekelijk.

“Kan er een heel mooi verhaal van maken, maar als je vanuit het niks een bedrijf wil neerzetten met zo veel ambitie is het gedaan met de spontane lunchdates, ongelimiteerd netflixen en stappen tot je achteruit naar huis gaat”

4. Lonely at the top
Ah, dat klinkt best zielig he? Maar het is als je het mij vraagt de keiharde waarheid. Mijn sociale leven daalde de eerste paar jaar van ModeMusthaves naar een dieptepunt. Kan er een heel mooi verhaal van maken, maar als je vanuit het niks een bedrijf wil neerzetten met zo veel ambitie is het gedaan met de spontane lunchdates, ongelimiteerd netflixen en stappen tot je achteruit naar huis gaat. Ik was de eerste paar jaar super gefocust en ging recht op mijn doel af. Ik ademde, dacht en leefde ModeMusthaves en wilde alleen maar werken om mijn doelen te bereiken. Dat vond ik toen ook het allerleukste, het voelde voor mij niet alsof ik iets moest inleveren. Ik vond het een feestje om mijn droom te realiseren. Eerlijk is eerlijk gezellig was het niet, maar mijn droom is uitgekomen en veel van mijn doelen zijn bereikt! 

Mijn les: trek je niks aan van zeurende mensen uit je omgeving die je willen afremmen in het behalen van je doelen. Mensen die jouw dromen accepteren en echt om je geven zullen je steunen en zijn er nog steeds als je droom is uitgekomen!

“Het is echt mijn worst nightmare om in het bejaardentehuis terug te blikken op leven louter gevuld met werk, nanny’s die de kinderen hebben opgevoed”

5. YO-f*cking-LO
YOLO staat voor You Only Live Once, maar dat wist je natuurlijk al lang en ook dat het met andere woorden wil zeggen dat je het optimale uit het leven moet halen. Beetje tegenstrijdig met mijn pleidooi van nummertje 4 over het vaarwel zeggen van je bruisende sociale leven. Dat kan ik uitleggen: het was een heel bewuste keuze om in het begin zo idioot veel te werken, maar vind het waanzin om dit je hele leven vol te houden. Dus ik had een plan waarin er op termijn een gezonde balans kwam in mijn werk- en privéleven. Het is echt mijn worst nightmare om in het bejaardentehuis terug te blikken op leven louter gevuld met werk, nanny’s die de kinderen hebben opgevoed en nog steeds te dromen van alle dingen die ik zo graag had willen doen… Dus dit verhaal heeft zeker wel een happy end. Als je keihard werkt en een stevige basis neerzet waarin het bedrijf niet meer alleen afhankelijk is van jou, heb je daarna alle vrijheid en veel meer tijd voor alle andere mooie dingen van het leven.

Mijn les: geniet ook van bizar drukke tijden én bedenk hoe jij wil terugblikken op je leven als je later oud en rimpelig bent ;-)

Tekst en beeld: Elise van Wonderen