Werken met mensen vergt tijd en aandacht. Gemotiveerd tevreden personeel is ontzettend belangrijk voor je business. Het zorgt onder anderen voor betere kwaliteit en kwantiteit van werk en het voorkomt verloop en verzuim. Tevreden personeel bespaart enorm in de kosten maar hoe hou je je personeel tevreden en gemotiveerd? Hoe kan je ze iets extra’s geven?

Tip 1. De arbeidsvoorwaarden zijn van belang
De arbeidsvoorwaarden zijn de basis voor werknemers. Werknemers willen een goed salaris, vakantiedagen, reiskosten en een extratje is altijd fijn. Een extra kan zijn een 13de maand, een winstuitkering, een (persoonlijke) bonus, een telefoonvergoeding, een onkostenvergoeding, goede reiskostenvergoeding, telefoon, auto of laptop van de zaak. Mensen worden blij van goede arbeidsvoorwaarden. Hier wordt ook over gesproken wanneer iemand een nieuwe baan heeft.

Tip 2. Een CAO
Je kan als werkgever te maken hebben met een CAO. Hierin is vanalles vastgelegd en hier mag je niet van afwijken. Dit is altijd de basis voor de arbeidsvoorwaarden binnen je bedrijf. Als werkgever mag je ten positieve wel altijd afwijken van een CAO. Je kunt dus de arbeidsvoorwaarden in de CAO verder verbeteren. 

Tip 3. Een eigen personeelsreglement opstellen
Wanneer er geen CAO van toepassing is kun je zelf beslissen wat voor arbeidsvoorwaarden je opstelt. De keuze is reuze. Je kunt kiezen uit het aantal vakantiedagen (met een wettelijk minimum van 20 dagen op fulltime basis per jaar). Je kunt kijken hoeveel je wilt doorbetalen bij ziekte. Je kunt beslissen of je wachtdagen wilt instellen of dat je bovenwettelijke verlofdagen verrekend wanneer iemand ziek is. Keep in mind dat wie goed doet goed ontmoet.

Tip 4. Persoonlijke aandacht en waardering
Naast goede arbeidsvoorwaarden is persoonlijke aandacht en waardering een essentieel punt binnen je organisatie. Dit is naast goede arbeidsvoorwaarden een van de belangrijkste punten voor je personeel om ze tevreden te houden. Ik schreef hier eerder al een artikel over vol met tips. Doe hier je voordeel mee en kijk of jij een goede baas en of manager bent.

Tip 5. Resultaten delen en vieren
Daarnaast is het ontzettend belangrijk om successen te delen en vieren. Uiteindelijk zijn de mensen binnen de organisatie degene die het werk doen en zorgen dat jij mooie omzet en winstcijfers kunt behalen. De vraag is dan ook wat geef je hiervan terug aan het personeel? Het kan best slim zijn om een winstuitkering uit te keren. Deze keer je alleen uit wanneer er een goed jaar gedraaid is en is een grote motivator voor het personeel. Ik zeg altijd een directeur krijgt het personeel die hij verdient. Dus ben je niet blij met hoe zaken gaan, kijk dan eens goed hoe jij zelf voor het personeel bent en zorgt. Als je wilt dat het personeel iets extra’s voor jou doet dan zul je zelf ook iets extra’s moeten doen.

Tekst en beeld: Linda Zwanenburg