Dag lieve lezeressen! Vanaf vandaag schrijf ik over een heel ander onderwerp dan jullie van mij gewend zijn. Geen blog over afvallen, gezondheid, voeding en sporten, maar over Foodie-ness als mijn bedrijf en mijn lessons learned als zzp’er.

“Foodie-ness groeide harder dan ik had durven hopen en na een half jaar nam ik al een eerste stagiaire aan” 

Een half jaar geleden heb ik mijn fulltime job als Project manager bij HP opgezegd en werk ik fulltime als zzp’er en blogger voor mijn blog Foodie-ness. Dit ging niet zonder enige twijfel en een paar slapeloze nachten. Mijn dromen lagen bij HP en na het succesvol voltooien van mijn traineeship heb ik dan ook met beide handen een vast contract aangenomen. Toen had ik mijn blog Foodie-ness al, maar zag ik dit nog als iets voor ‘erbij’. 

Foodie-ness groeide harder dan ik had durven hopen en na een half jaar nam ik al een eerste stagiaire aan. Na een jaar verwelkomde ik een tweede stagiaire en kwam ik tot het besef dat de workload evengoed te veel was. Mijn gezondheid begon er onder te leiden en dit heeft mij gedwongen een keuze te maken: nog meer stagiaires, of zelf meer tijd aan Foodie-ness kunnen besteden en van mijn hobby mijn werk maken. Na veel gesprekken met mijn beloved ones heb ik de knoop doorgehakt en heeft fulltime Foodie-ness groenlicht gekregen.

“Gedurende het starten en opzetten van mijn eigen bedrijf heb ik een aantal dingen geleerd en ik ben ervan overtuigd dat mijn lessons learned ook voor jou belangrijk zijn”

Gedurende het starten en opzetten van mijn eigen bedrijf heb ik een aantal dingen geleerd (the hard way – yes!) en ik ben ervan overtuigd dat mijn lessons learned ook voor jou belangrijk zijn en van toepassing zijn op een ieder zijn leven. Denk aan je werk, studie, bucketlist, reizen en misschien wel je persoonlijke ontwikkeling. Daarom deel ik ze graag hier met jou!

6 X MY LESSONS LEARNED:

1. Dream big and dare to fail
Een doel zonder plan is slechts een droom. Maar bij een droom begint het meestal allemaal! De Foodie-ness blog heb ik naast mijn fulltime job opgezet als hobby en vanuit een passie. Het was voor mij een droom om hiermee bezig te kunnen zijn, maar bleef lange tijd slechts een droom. Ik heb mijzelf ertoe gedwongen groot te dromen (want in je dromen kan alles toch?!) en pas dan een plan te maken! Grote dromen brengen meestal echter ook grote risico’s met zich mee en dit is iets wat voor de meesten van ons lastig kan zijn. Zelf ben ik een lange tijd ‘bang’ geweest om met mijn grote dromen te realiseren en te falen. Op het moment dat ik mijzelf kon laten inzien dat falen niet erg is, maar een geweldig groot onderdeel van het leerproces, mijn ontwikkeling en de groei van Foodie-ness, was het hek van de dam! Alle remmen waren los en de grote dromen mochten blijven komen.

“Zit niet stil, maar beweeg, ontdek, netwerk, verleg je grenzen, doe iets geks en iets nieuws”

2. Action is the foundation key to all success
Zoals ik hierboven al zei, zonder een plan van aanpak zullen je doelen altijd slechts dromen blijven. Ik heb geleerd dat het daarom onwijs belangrijk is dat je jezelf altijd pusht om actie te ondernemen. Zit niet stil, maar beweeg, ontdek, netwerk, verleg je grenzen, doe iets geks en iets nieuws. Niemand komt het je brengen, je zult het zelf moeten halen!

3. Investeren zonder garantie
Toen ik mijn baan bij HP begon, was het me vrij duidelijk wat ik kon verwachten. Zolang jij je 110% inzet en hard werkt, weet je wat je salaris zal zijn, de doorgroei mogelijkheden, educatie en misschien haal je wel die jaarlijkse bonus. Duidelijk! Als zzp’er ligt dit toch behoorlijk anders en valt het niet altijd zo makkelijk in te schatten wat de outcome is van je input. Zeker tijdens het de start-up fase van Foodie-ness heb ik gemerkt dat je bereid moet zijn om 110% te investeren, zonder garantie dat er iets voor terug komt. Lesson learned: dat er geen geld binnen komt, betekent niet dat het evengoed een slimme investering van je tijd is geweest. Ik heb namelijk geleerd dat je rijker wordt in je kennis, ervaring, netwerk, skills, communicatie en de markt. Oftewel, durf te investeren zonder de garantie dat hier geld voor terug komt. Investeer in je bedrijf en de persoonlijke ontwikkeling van de kapitein!

“Tijdens mijn Masterclasses zeg ik altijd: zolang je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg”

4. Think outside the box
Tijdens mijn Masterclasses zeg ik altijd: zolang je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om ‘anders’ te denken, maar het is wel voor iedereen mogelijk hieraan te werken. Zelf heb ik geleerd dat het verstandig is bewust na te denken. Zo heb ik brainstorm sessies gepland met mijn team, om samen outside die box te denken en tot een beter idee te komen. Ook heb ik diverse ‘koffie dates’ gepland om van andere mensen te leren en inspiratie te vinden. Van nature ben ik ook geen ‘outside the box thinker’, maar ik heb wel geleerd dat dit belangrijk is en daarom investeer ik veel tijd in de middelen die ik heb om hieraan te werken.

5. Adjust fast
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik deze lesson learned van mijn vader heb meegekregen! Hij zei mij altijd ‘to adjust fast‘, oftewel je moet snel schakelen. Tijdens mijn baan bij HP heb ik 2,5 jaar in de wereld van ICT geleefd en gezien hoe snel innovatie momenteel is, hoe actief een markt beweegt en hoe snel er dus van bedrijven en zzp’ers wordt verwacht te schakelen. Er is geen tijd om te lang te dromen, te lang stil te zitten of binnen de box te denken, want dan ben je te laat!  

“Doe niet wat er van je verwacht wordt. Doe vooral wat jij van jezelf verwacht en zorg dat je een plan hebt – dan komen je dromen vanzelf uit”

6. Jij bepaalt de koers!
De laatste lesson learned die ik met jullie wil delen is er een die ik persoonlijk heel sterk heb ondervonden. Voor ik mijn entree op de arbeidsmarkt maakte bij HP, had ik netjes mijn Bachelor studie afgerond, een Minor voltooid en twee Master diploma’s op zak. Dit allemaal om de ICT wereld in te gaan als een carrière tijger met een mantel pakje, een young professional die van klant naar klant zou reizen en nooit een huismoeder zou worden. 

WRONG! Ik zat onwijs goed bij HP en had allemaal mooie kansen en redenen om te blijven, maar mijn hart heeft mij naar Foodie-ness gebracht. Dit was niet de koers die ik voorspeld had en die mijn omgeving ook niet direct aanmoedigde. Want waarom zoveel risico en onzekerheid? Omdat ik de koers bepaal! Dus laat je nooit vertellen wat je moet doen en doe niet wat er door anderen van je verwacht wordt. Doe vooral wat jij van jezelf verwacht en zorg dat je een plan hebt – dan komen je dromen vanzelf uit!

Ik hoop dat je het leuk vond om een business artikel van mij te lezen en hoor het graag als dit smaakt naar meer, of als je vragen hebt natuurlijk!

Fijne dag en liefs,
Carolina

Tekst: Carolina van Dorenmalen