Na de eerste column van vorige week over hoe Loekie het roer om gooide en naar Bali vertrok, is het vandaag tijd voor de tweede column van met 7 tips hoe je jouw business start. 

“Ik weet hoe moeilijk de beginfase is, en ben daar voor mijn gevoel nét uit. Eindelijk.”

Hi lieve lezers, 31 december ruilde ik Amsterdam in voor Bali, ik kan niet anders dan zeggen dat de afgelopen maanden avontuurlijk waren geweest. En nog steeds, het is zo interessant, de zoektocht naar een volwaardig -, en creatief bestaan én ook nog eens een rijk sociaal leven opbouwen in een compleet vreemde omgeving. Ik kende hier niemand, maar inmiddels voelt Bali als mijn thuis en heb ik fijne, inspirerende mensen om me heen verzameld. Elke dag is weer een verassing, iets wat ik de laatste jaren niet heb ervaren. Ik ben Loekie trouwens, hai! Ik deel mijn tips, inspiratie, en de zoektocht waar ik nog midden in zit, in schrift en beeld op mijn website SoulfoodBali.com, instagram.com/SoulfoodBali en Facebook.com/SoulfoodBali.

De business tips die ik met jullie deel zijn van toepassing op iedereen die er over denkt om een bedrijf/service/product/blog/creativiteit de wereld in te brengen. Ik weet hoe moeilijk de beginfase is, en ben daar voor mijn gevoel nét uit. Eindelijk. Maar ik wil de inzichten – die ik het liefste had gehad vóór ik mijn website lanceerde – niet voor mezelf houden. Daarom heb ik dit artikel met mijn 7 tips én mijn eigen ervaringen in al mijn eerlijkheid voor jullie opgeschreven.   

Tip 1. Weet waarom je je business start
Weten waarom je je bedrijf start wordt misschien wel je krachtigste motivatie om te beginnen, én om door te zetten. Het is namelijk het fundament van je start-up. Waarschijnlijk heb je die redenen al lang bedacht, deze zouden kunnen zijn:

  • De drang voelen om je doelen en plannen te behalen die al jaren in je hoofd rondspoken.
  • De vrijheid willen ervaren om eindelijk niet meer voor een baas te hoeven werken. Been there!
  • Kunnen werken waar, en wanneer je maar wilt.
  • Geld kunnen verdienen met het werken aan iets waar je gepassioneerd over bent.

Super legitieme redenen, maar wat ik precies bedoel is, waarom brengt jouw bedrijf/blog/service/product meerwaarde voor de klant? Wie is je doelgroep en waarom is hetgeen wat jij produceert belangrijk voor hen?

  • Verplaats je in je potentiële klant/lezer/client en schrijf op papier (niet alleen in gedachten) waarom hij/zij jouw service nodig heeft.

Dit is mijn eerste tip aan je, omdat ik nu denk: had ik dat maar gedaan vóórdat ik SoulfoodBali.com de wereld in heb gebracht. Als ik op voorhand die redenen had geformuleerd en bij wijze van spreken boven mijn bed had gehangen, had ik zonder twijfel een zorgelozere start gehad. Het herinnert je telkens weer aan je belangrijkste doelen. Super motiverend.

Als je dat hebt gedaan en eens per maand die redenen overziet, en bedenkt of je er wat aan toe kunt voegen, ben je lekker bezig denk ik. Het verschil wat je kunt creëren is het doel van je bedrijf niet zien als een hoop, maar als de waarheid, een overtuiging. En als jij iets ziet als de waarheid, gebeurt het 9 van de 10 keer ook!

Tip 2. Oefen je Elevator Pitch
Een andere kleine investering in tijd die heel relevant is, tijdens je start-up is het oefenen van je elevatorpitch. Ook hierbij denk ik: had daar maar eerder naar gekeken, Loek! (Ik praat vaak tegen mezelf, soms hardop, call me a freak, it’s ok!). Dus, een Elevator Pitch. Het is een korte speech – liever nog korter dan 30 seconden – over jouw bedrijf. Waarschijnlijk weten jullie dit al lang, maar ik was er altijd van overtuigd dat die term letterlijk iets te maken had met een lift.

Toen SoulfoodBali.com niets meer dan een idee was, vroegen mensen in mijn omgeving naar het doel en de visie van mijn website. Gewoon, lieve geïnteresseerde mensen met een normale vraag waar ik normaal op zou kunnen antwoorden. Máár – ik vind het vervelend om toe te geven – elke keer wanneer mij dat gevraagd werd, irriteerde het me. Nu besef ik dat het alles te maken had met het feit dat ik niet kort en bondig kon uitleggen waar mijn website voor stond. Mijn antwoord was vaak onsamenhangend en elke keer weer verschillend. Nu is dat anders en heb ik mijn elevatorpitch paraat voor iedereen die het maar wil horen!

’SoulfoodBali.com is een verzamelplaats voor diverse artikelen die ik schrijf, allemaal Bali-gerelateerd. Artikelen over fijne stranden, restaurantjes – die niet bovenaan TripAdvisor staan – en een kijkje in mijn Bali leven. Schrijven is mijn passie, en ik probeer zo veel mogelijk te delen wat mij bezighoud. Net als schrijven is zingen iets waar mijn hart sneller van gaat kloppen, maar ik hield het altijd voor mezelf. Ik probeer mezelf sinds ik hier woon zo veel mogelijk uit te dagen om dingen te doen die me verder brengen bij mijn dromen. In barretjes zingen, jammen met complete strangers, het gebruiken van Instagram wat ik tot twee maanden terug niet deed. Voor mij allemaal nieuw en echt out of my comfort zone. In mijn blog probeer ik hier eerlijk over te schrijven, in de hoop dat ik iemand inspireer om óók uit zijn comfort zone te stappen. En op een dag, als mijn muziek goed genoeg is, wordt mijn website ook een platform om de muziek te exposen. 

Daarnaast heb ik samenwerkingen met Mindful Bali (www.soulfoodbali.com/mindfulness-bali/) en Samadi Bali, (www.soulfoodbali.com/clarity-retreat-bali/) omdat ik heb ervaren hoe zinvol het is om diepgang (door middel van lifecoaching) toe te voegen aan je vakantie. Dat gun ik iedereen die even de koers in het leven kwijt is, zo verhelderend kunnen gesprekken met professionals zijn! Ik heb met Samadi Bai zelfs een retreat pakket samen mogen stellen om aan te bieden op m’n website, zo cool!

 Ok, misschien lijkt dit veel langer dan 30 seconden, maar ik kan heel snel praten ;)

Tip 3. Begin gewoon!
Besef goed dat wanneer je wacht tot de omstandigheden perfect zijn om eindelijk eens van start te gaan met je bedrijf, je waarschijnlijk nooit gaat beginnen. Geloof me, er zijn weinig zelfstandigen die begonnen zijn met frisse moed, en klaar in de startblokken om te gaan knallen. Onzekerheden, samengeknepen billen, hyperventilaties – oké, nu overdrijf ik wel een beetje – het hoort er allemaal bij. Maar ik dacht hieraan: de mooiste uitzichten worden gezien op de hoogste bergen. De klim is een metafoor naar de lastige start-upfase. Het kost een hoop werk, moeite, energie én tijd, maar wanneer de top in zicht is, kun je achterom kijken met een voldaan gevoel en vanuit daar weer verdergaan. En die top is niet een berg met goud of duizenden verkopen of ‘followers’, het is het zien en ervaren van de progressie zelf.

Hou ook in gedachten dat je voor je gevoel altijd meer tijd, geld en wijsheid nodig hebt, voordat je denkt dat je klaar bent om te beginnen. Dat zit nu eenmaal in ons mensen, altijd op zoek naar betere omstandigheden. Maar de dag dat je je echt klaar voelt om te beginnen komt waarschijnlijk nooit. Alles is er al. Wat mij hielp in het begin, was denken aan de mensen die mij nu inspireren met hun werk. En te beseffen dat zij ook begonnen zijn met gevoelens van onzekerheid. Dat weet ik zeker, alleen niet iedereen heeft het daar nog over wanneer ze lekker bezig zijn. 

Tip 4. Wees open én sceptisch over de adviezen van anderen
Na de geboorte van je bedrijf zul je merken dat er een hoop mensen zijn die zich geroepen voelen je te helpen door het geven van adviezen. Sommige adviezen zijn heel nuttig, maar ook een hoop … niet echt, om eerlijk te zijn.

Gelukkig heb ik weinig kritiek en adviezen ontvangen van mensen in mijn directe omgeving. Zij geloofden wel in mijn ideeën vanaf het begin, daar ben ik zo ontzettend blij mee. Maar om dat lekker uit te balanceren heb ik wel heel veel ongevraagd advies gekregen van mensen die ik op Bali heb ontmoet. Daar door heb ik de nuttige van de bemoeierige adviezen leren scheiden.

Hoe? Door te luisteren naar mijn onderbuik gevoel. Wanneer iemand je echt probeert te helpen merk je dat wel. En ongeacht of het advies nou nuttig is of niet, het is belangrijk dat je ernaar luistert. Het kan je altijd verder helpen. Daarnaast heb ik ook geleerd om hulp te vrágen aan random mensen of in mijn naaste kring. Heel belangrijk. Mensen vinden het over het algemeen heel fijn om voor advies gevraagd te worden, maak daar gebruik van!

Dan zijn er ook een hoop adviezen van mensen die het prettig vinden om zich gewoon met jouw ideeën te bemoeien. Mij gaf dit altijd een vervelend gevoel. Vaak zijn dit mensen die zelf ook graag iets zouden willen doen maar het niet echt durven. Ik ben erachter gekomen wat de fijnste en meest effectieve manier is, om hiermee om te gaan: Blijf lief en dicht bij jezelf – ook al voel je je onprettig bij de manier hoe iemand praat over hetgeen waar jij je ziel en zaligheid in hebt gestopt. Neem de tijd tot iemand is uitgepraat over zijn/haar verbeterpunt(en). Bedank diegene voor het meedenken en zeg zoiets als: ‘Ik zal het serieus overwegen, onwijs bedankt voor het meedenken! En klaar is Kees.

Tip 5. Go with the flow
Voordat je van start gaat met je bedrijf zul je merken dat je hoofd je kantoor is. Daar wordt zo veel denkwerk gedaan, voordat er concreet iets gebeurt. Ik had een planning bedacht en uitgeschreven van activiteiten op chronologische volgorde, heb to-dolijsten gemaakt, een strategisch plan opgeschreven, noem maar op. Maar waar ik snel genoeg achter kwam, was dat ik veel beter kon werken op de flow dan vanuit een planning. Dus toen ik afstapte van mijn schema en strategie – wat best wel even tijd kostte voor ik me dat überhaupt besefte – ging alles veel geleidelijker en sneller. Sta open om de koers te veranderen, en durf te varen op de flow, dat hielp mij enorm!

Tip 6. Geduld is een schone zaak
Geduld is een schone zaak voor mensen met dromen. Ik ben best wel ‘mevrouwtje ongeduld’ met de meeste dingen die ik doe in mijn leven. Snel afgeleid, gepassioneerd zijn over iets en vervolgens mijn interesse in in datgene al verloren zijn voordat ik er aan begon.. Niet echt topkwaliteiten voor een ondernemer. Zeker in de beginperiode, omdat resultaten moeilijk meetbaar zijn en je waarschijnlijk nog niet heel veel progressie ziet. Dat was soms best wel moeilijk, vond ik. Ik heb zo vaak gedacht: ik steek zó veel tijd en moeite in het creëren van mijn website en wie leest dit nou op mijn familie en vrienden na? Henk de Vries en Lonneke Verheul – ik verzin maar wat namen – lekker dan.

Waarschijnlijk waren Henk en Lonneke ook de enige mensen die mijn website bezochten in de eerste weken, maar ik heb wel volgehouden in die cruciale periode. Wat gezorgd heeft dat mijn ‘following’ nu veel groter is dan toen. Meer content en tijdinvestering, en de moed erin houden. Het is zo belangrijk. 

Dit geldt ook voor het gebruik van social media, waar je echt niet meer omheen kan in deze tijd. Ik was één van de weinige Nederlandse meiden van 25 die onzichtbaar was in de virtuele wereld. Ik had geen Instagram, geen Facebook en ik miste het eerlijk gezegd ook niet echt. Ik begon dus op nul en het was een ware omslag toen ik me in februari aanmeldde voor die kanalen. A. Ik had geen benul hoe ik het moest toepassen. B. Ik had moeite met het m’n business en personal branding. Dat heb ik trouwens nog steeds wel.. En C. Ik voelde steeds weerstand om content te posten om mezelf en SoulfooBali.com te promoten.

Maar ik heb volgehouden zonder er te veel bij na te denken en zag na een paar weken al dat er een ‘following’ ontstond van lieve leuke lezers. Gewoon door mezelf te zijn en niet te hard ‘iets’ te proberen. En als ik dan kijk naar de lieve en leuke reacties – ook al zijn dat er niet per se super veel – die helpen mij als ik weer de drang voel om Instagram definitief te verwijderen. Heb geduld en hou vooral vol! 

“Succes is not final, failure is not fatal. It’s the courage to continue that counts.”

7. Laat je inspireren door al de mooie ambitieuze mensen op de wereld.
Internet is zo’n rijke bron van inspiratie voor mij geweest. Alle podcasts, YouTube video’s, geschreven artikelen die ik heb gelezen en gezien, zijn van onschatbare waarde geweest.

Het ligt allemaal voor je klaar, dus maak er gebruik van! Maar – een kleine kanttekening – verlies jezelf niet in het over-consumeren van deze informatie. Het belangrijkste is dat JIJ gaat beginnen en straks ook zo’n mooi verhaal kan gaan delen met andere mensen. Want dat kan jij ook, weet ik zeker.

Een aantal van de mensen die mij hebben geïnspireerd:
Richard Branson (Engels) 
Evan Carmichael (Canadees, hij heeft een scala aan inspirerende video’s op zijn YouTube kanaal) 
Zarayda Groenhart (Nederlands) 
Annic van Wonderen (Natuurlijk) 
Sanny Verhoeven (Nederlands) 
Eelco de Boer (Nederlands) 

En uiteraard, Oprah Winfrey met haar krachtige, positieve, motiveerde karakter. Ik hou van haar, echt! Als je het even niet meer ziet zitten of je hebt twijfels over je eigen kunnen (zo rot is dat), luister dan even een kwartiertje naar deze geweldige vrouw en ik weet zeker dat je waakvlammetje weer een brandend vuur wordt!

Ik hoop zo dat ik je heb weten te inspireren met het naleven van je droom. Ik weet hoe eng het is, maar ook weet ik dat het nog meer voldoening brengt dan je ooit had durven dromen. Moed wordt beloond is tegenwoordig mijn motto.

Heel veel succes en liefs, Loekie