Naar aanleiding van mijn #FuckPowervrouwen artikel heb ik MÉGA veel reacties gehad. Niet alleen hier op mijn website en op mijn social media kanalen, maar ik heb ook héél veel mailtjes ontvangen. Zo kreeg ik ook onderstaande mail van Kristel.

Na het lezen van haar mail vroeg ik Kristel of ze mij wilde interviewen en zo haar brandende vragen kon stellen. Zo gezegd zo gedaan. Hieronder een deel van haar mail én het interview!

Hoi Annic,

Ik heb je column gelezen over #fuckpowervrouwen en hier op gereageerd. Na het lezen van jouw stuk (en eigenlijk veel vaker) ben ik zo benieuwd hoe je jouw bedrijf nu voert. Je hebt bijvoorbeeld aangegeven dat je geen personeel meer hebt. Dat was voorheen wel anders. Is dit een bewuste keuze geweest vanuit een overtuiging dat je het “kleiner” wil maken (en houden)? Of is dit een logisch gevolg geweest omdat je minder bent gaan doen?

In je vlog heb je laten zien dat je in de Jan stond met een interview. In dat interview gaf je aan waarom je o.a. parttime bent gaan werken. Ik heb de Jan niet kunnen lezen, maar ben hier wel zó benieuwd naar!

Ik haal jou er in gesprekken best vaak bij en (misschien stom!) nog zo vaak verbaast het me als mensen dan zeggen: Annic wie? Voor mij ben je regelmatig (onbewust) een voorbeeld voor mij. Ik denk dat ik met eigen ervaring moet ondervinden hoe het is om tegen de lamp te lopen en dus wijzer te worden. Jij laat nu zien dat je na jarenlang bikkelen bewust kiest voor jezelf. Dat vind ik mooi!

Liefs Kristel


1. Waarom heb je ervoor gekozen
parttime gaan werken? En kon dit ‘zomaar’?
Ik ben inderdaad parttime gaan werken, maar dat ging zeker niet ‘zomaar’. Twee jaar geleden maakte ik tijdens een vakantie in het vliegtuig een mindmap (op het kotszakje hahah). De woorden die daar onder andere op stonden waren: vrijheid, parttime werken en freelancer. Dus dat was duidelijk, maar ik had een bedrijf met heel veel personeel, een groot kantoor etc. Dus dat was zeker niet zomaar haalbaar. Ik heb er een hele tijd aan gewerkt om mijn bedrijf te downsizen en voor te bereiden naar de verandering naar mijn ideale bedrijf en dat is Annicvw.com en alle andere dingen die ik nog doe. Zoals mijn boek, lezingen en masterclasses geven en mijn consultancy werkzaamheden voor bedrijven.

“Maar ik had een bedrijf met heel veel personeel, een groot kantoor etc. Dus dat was zeker niet zomaar haalbaar”

2. Ben je met deze verandering dichter bij jezelf gekomen? En wat zijn dan de dingen die je het allerliefste doet? Ik ben ooit geïnspireerd door iemand die me vertelde dat als je iets doet wat je écht leuk vindt, dit ook iets is waar je héél goed in zal zijn.
Ja, ik ben zeker dichter bij mezelf gekomen. Ik doe weer wat ik leuk vind. Ondernemen, sales, content creeeren. Maar ook anderen inspireren, creatief en zakelijk bezig zijn. En wat je zegt klopt. Ik zeg het altijd als volgt tijdens mijn masterclasses: “IETS WAT DICHT BIJ JEZELF LIGT, VIND JE VAAK ERG LEUK. IETS WAT JE LEUK VINDT, BEN JE VAAK GOED IN. EN IETS WAAR JE GOED IN BENT, WORDT SUCCESVOL!”

“En als ik dan voor een moeilijke keuze sta, stel ik mezelf altijd een hele simpele vraag”

3. Hoe heb je gekozen welke dingen je wel en niet meer wil doen?
Zoals je misschien hebt gelezen in mijn boek of hier op mijn site maak ik in ieder geval jaarlijks een visionboard en een mindmap. Hierop kun je heel duidelijk zien dat de dingen zijn waar je echt blij van wordt en automatisch wat je niet leuk vindt. Ook stel ik elk jaar nieuwe doelen voor mezelf. En als ik dan voor een moeilijke keuze sta, stel ik mezelf altijd een hele simpele vraag. Brengt het mij dichter bij mijn doelen? Ja? DOEN! Nee? NIET DOEN! Simpel toch? :-)

“En het bizarre is dat mijn omzet sinds deze grote veranderingen in mijn bedrijf niet drastisch is verlaagd”

4. Misschien een té persoonlijke vraag.. Maar in hoeverre laat je je in deze keuzes, na deze stap, nog leiden door wat het je financieel oplevert? Ik denk bijvoorbeeld dat ondernemers zoals jij worden gedreven van uit een bepaalde overtuiging en dat het financiële stuk een mooi bijkomend voordeel is. Ik ben er heel benieuwd naar hoe dat werkelijk is. Zou je hier eerlijk over durven te zijn tegen alle vrouwen die je bereikt? Ik kan me enigszins wel voorstellen van niet namelijk…
Geen gekke vraag hoor! Maar ik laat me, in tegenstelling tot een paar jaar geleden, nu niet meer leiden door wat iets financieel oplevert. Doordat ik heel hard heb gewerkt de afgelopen jaren kan ik me dat nu ook veroorloven. Ik doe alleen maar dingen waar ik heel erg blij van word (zoals ik omschreef in het antwoord op vraag twee). En het bizarre is dat mijn omzet sinds deze grote veranderingen in mijn bedrijf niet drastisch is verlaagd. Mijn accountant belde mij laatst blij verrast op of ik dat wel had gezien!

5. Hoe maak jij zakelijke keuzes? Ben jij iemand die kijkt naar feiten en concrete details en neem je aan de hand van die informatie beslissingen? En is dit altijd zo geweest?
Eigenlijk zoals ik al vertelde in het antwoord op vraag drie. Ik vraag mezelf altijd af: brengt het mij dichter bij mijn doelen? Ja? DOEN! Nee? NIET DOEN! Dit heb ik eigenlijk altijd zo gedaan als ondernemer. Daardoor blijf ik gefocust en heb ik dus nooit moeilijk gevonden om grote beslissingen te nemen. Maar je moet dus wel ‘even’ je doelen vaststellen.

Bedankt voor je vragen Kristel! Mocht jij na het lezen van dit interview ook een brandende vraag(en) hebben? Laat ‘m hieronder achter, dan beantwoord ik ‘m in mijn volgende lezeressen interview!