“Een vat vol tegenstrijdigheden.” Zo omschreef een klant mij laatst tijdens een zakelijk diner. Volgens hem was ik met mijn brede lach, blonde haar en pietluttige 1.65 een typisch ‘lief meisje’. Totdat ik, zoals hij zelf uitlegde, m’n mond open doe. Niet dat mijn stemgeluid nou heel erg spannend of rauw is – in tegenstelling juist, ik heb wat je noemt een echte piepstem. Hoe enthousiaster ik word, hoe hoger de octaven als raketten de lucht in schieten. Nee, volgens deze meneer de klant, verandert er iets in mijn blik als ik begin te praten. Een zekere toewijding, gedrevenheid, ambitie en yes, pit! En dat verandert je hele uitstraling. Mooi voor jou, dat dat allemaal dingen zijn die je kunt oefenen om je eigen te maken.

‘Ik heb wat je noemt een echte piepstem’

Hoe je beweegt, hoe je praat, maar voornamelijk ook hoe je kijkt en wat je uitstraalt in je blik zorgt voor een reactie bij de mensen om je heen. Als je daar dus van tevoren over nadenkt, kun je dat op bepaalde momenten zo inzetten, dat je mensen voor je kunt winnen. Nu is een zekere mate van onbezonnen enthousiasme ook een charme die je bijna niet kunt faken, maar als jij het hebt over jouw vak en waar je blij van wordt, probeer dat gevoel dan ook echt over te brengen. Een ander zal dit herkennen, er op zijn beurt blij van worden en zich geïnspireerd voelen. Allemaal dingen die je in een afspraak graag wilt, omdat je op die manier nader tot elkaar komt en je een opdracht in de wacht kunt slepen.

‘Wedden dat jij die opdracht moeiteloos binnen tikt?’

Nu ligt het natuurlijk volledig aan de verhouding tussen jou en de ander of bovenstaande wil slagen. Ik kan me namelijk voorstellen dat het je accountant weinig kan schelen of je enthousiasme wel of niet uit je ogen straalt. Maar goed, voor al die andere afspraken waarbij je de ander wilt overtuigen van jouw kennis, expertise en het ‘perfect-for-the-job’ gevoel, denk dan nog eens van tevoren na over wat je enthousiast maakt en hoe je dit het best kunt overbrengen. Wedden dat jij die opdracht moeiteloos binnen tikt? En zo niet, ach, dan zijn er altijd nog gin tonics waarbij dat wel gemakkelijk lukt.

Tekst: Emilie Sobels