December, de tijd van sinterklaas, kerst, winterse kou, knusse lampjes in de straten en familie. En ook de tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Vorig jaar zat ik op oudejaarsavond aan een romantisch diner met mijn lief, ergens in een hotelletje in het oosten van het land. Kaarslicht, een heerlijk menu, goede wijn en nog betere gesprekken. Net voor twaalven slopen we terug naar onze hotelkamer om een stukje van Youp’s oudejaarsconference te mee te pikken en even een klein dutje te doen (yeah, right). Geen goed idee, want we werden om half 1 ruw wakker van luid vuurwerkgeknal en waren dwars door het proostmoment heen getukt. Met brakke koppen glipten we in chill pak en staken snel nog wat pijlen af. Met roze champagne in de hand, keken we elkaar aan. Het zou een bijzonder jaar worden. Dat voelde hij. Dat voelde ik. Nu, bijna een jaar later, lijkt dat een understatement. Bijzonder beschrijft bij lange na niet het rollercoaster van 2015.

Op een zonnige ochtend in mei trok ik een paar goede hakken aan, die mezelf wat houvast zouden geven bij wat ik die dag zou doen: mijn vaste contract, mijn vaste team en mijn vaste salaris vaarwel zeggen. Het was tijd om afscheid te nemen van mijn werk en de mensen met wie ik jarenlang met enorm veel plezier had samengewerkt. Waarom? Omdat je soms iets onverwachts moet doen om te voelen dat je leeft. Na zes jaar was het tijd om mijn ambities bij te stellen, nieuwe doelen waar te maken en dromen na te jagen.

‘En wie bereidt je voor op weekenden doorwerken, vroeg opstaan en met vierkante ogen van het mailen je bed in tuimelen? Ondernemer zijn is fantastisch, maar het is ook uitputtend en slopend’

Eind mei registreerde ik #workmode bij de Kamer van Koophandel, in juni betrok ik de Brouwersgracht en in juli openden de deuren van onze co-working space voor online influencers en digital creatives. Nu, nauwelijks vier maanden later is onze tweede locatie een feit, heb ik minder geslapen in het afgelopen half jaar dan tijdens dat weekend met Oud & Nieuw en zijn er ultieme beloningen maar ook snoeiharde lessen geweest. Want wie vertelt je dat je je de ene dag euforisch en ultiem gelukkig kunt voelen, maar dat dat binnen een kwartier kan omslaan naar één groot, gapend zwart gat waar je in gezogen lijkt te worden. En wie bereidt je voor op weekenden doorwerken, vroeg opstaan en met vierkante ogen van het mailen je bed in tuimelen? Ondernemer zijn is fantastisch, maar het is ook uitputtend en slopend.

‘En stiekem ben ik eigenlijk heel erg-waanzinnig-hoteldebotel-trots op mezelf’

Ik heb mijn vrienden in geen weken gezien. Ik kan alleen nog maar over mijn bedrijf praten. Ik denk niet in het Nederlands, maar in Instagram, logo’s en btw aangiften. Ik heb al tijden geen designer tas gekocht, behalve die voor de verjaardag van mijn bestie. Maar toch… stiekem heb ik het zo slecht nog niet. En stiekem ben ik eigenlijk heel erg-waanzinnig-hoteldebotel-trots op mezelf. Dat ik de stap heb durven nemen om mijn eigen bedrijf te starten en dat ik dit jaar knallend ga afsluiten. En dit keer hopelijk niet gapend of slapend, maar met mijn mooiste glitter jurk en smokey eyes, op torenhoge hakken en met een fles bubbels die nooit op gaat. 2016: kom maar op, I’m ready for you.

Waar zat jij vorig jaar met Oud & Nieuw? En als je terugkijkt op het afgelopen jaar, wat zijn dan jouw hoogte- en dieptepunten?

Tekst: Emilie Sobels