Inmiddels werk ik zelf bijna een half jaar parttime. En ik heb het idee dat steeds meer mensen inzien wat de invloed van langdurige stress is en daar op werkgebied andere keuzes maken. Maar je kunt het natuurlijk ook helemaal anders doen en bijvoorbeeld digital nomad worden. Mijn contributor Michèle Bevoort is digital nomad en woont al drie maanden op Bali.

“Ik besefte me dat ik op dit moment geen opdrachtgevers had waarvoor ik echt op een kantoor aanwezig moest zijn”

Wanneer en waaraan merkte je dat ‘iets’ anders wilde?
Grappig genoeg was het een soort spontane ingeving afgelopen zomer. Ik geniet altijd zo van de zomer, het licht en de warmte en in Nederland is de zomer relatief vaak zo kort. Ik dacht toen aan weer zo’n lange donkere winter en ineens had ik de gedachte: ik wil naar Bali deze winter! Ik besefte me dat ik als schrijver en online schrijfcoach op dit moment geen opdrachtgevers had waarvoor ik echt op een kantoor aanwezig moest zijn, iets wat ik soms wel heb, en dat het dus nu kon. Ik werd zo blij van dat idee, dus ben ik het in werking gaan zetten.

Was het gelijk duidelijk dat je een leven als digital nomad wilde?
Samen met een vriendin, die freelance journalist is, hebben we het er al jaren over gehad dat we eigenlijk best een tijdje in het buitenland ons werk wilden doen. We zagen onszelf al zitten op een veranda van een kleine finca op Ibiza, maar verder dan dromen en een aantal pinterest borden met huisjes aan het strand en fijne bestemmingen kwam het niet. Van de term ‘digital nomad’ hoorde ik eigenlijk veel later pas en voordat ik naar Bali ging wist ik al helemaal niet dat dit een hele community betreft. Dat is wel heel leuk, op veel grote plaatsen wordt er van alles georganiseerd voor digital nomads, waardoor je heel gemakkelijk mensen ontmoet.

Hoelang heeft het geduurd voordat je de knoop hebt doorgehakt?
In de zomer had ik het idee en eigenlijk was het toen meteen besloten. Nog geen half jaartje later zat ik het vliegtuig naar Bali.

“Het grootste deel van de tijd rondbanjeren op blote voeten en een andere cultuur opsnuiven”

Hoe bevalt het nu?
Het bevalt echt super, ik voel me zo happy! De warmte, de zon, de fijne sfeer en relaxte mensen. Het grootste deel van de tijd rondbanjeren op blote voeten en een andere cultuur opsnuiven… Ook al werk ik net zoveel als in Nederland, het voelt veel relaxter. Mensen op Bali leven meer in het moment, ze plannen niet alles vol en haasten zich niet en dat geeft mij veel rust.

Ik geniet dagelijks van de sfeer en omgeving waar de meeste mensen alleen tijdens een vakantie van genieten. De tropische omgeving, de zon en voor of na het werk naar het strand. Zo kan ik de dag rustig beginnen met een paar uur strand, een aantal baantjes in het zwembad of een yoga les met uitzicht op de rijstvelden. Dat kan door het ruime tijdsverschil hier, waardoor mijn opdrachtgevers op dat moment nog slapen.

Wat is je tot nu toe tegengevallen?
Eigenlijk vooral de voorbereidingen, er was zoveel te regelen. Vooral omdat het de eerste keer was dat ik zoiets deed. Mensen in mijn huis, visum regelen, paspoort verlengen, plek huren, tickets boeken, post door laten sturen, reisverzekering verlengen, online back up mogelijkheden aanschaffen voor het geval er iets met mijn laptop zou gebeuren, alles op mijn laptop zetten wat ik mogelijk nodig zou hebben in die maanden enz. enz.

“Mijn hele basis tijdelijk loslaten deed vooraf ook veel meer met me dan ik had verwacht”

Mijn hele basis tijdelijk loslaten deed vooraf ook veel meer met me dan ik had verwacht. Ik ben zeker angsten tegengekomen en heb me afgevraagd waarom ik eraan begonnen was. Toen ik in het vliegtuig zat was ik compleet uitgeput! Gelukkig viel alles van me af zodra ik in Bali aankwam en de bijzondere geur opsnoof die hier standaard in de lucht hangt, een soort mix van vuur, bloemen en wierook.

Wat is je meegevallen?
Ik had horrorverhalen gehoord met betrekking tot het internet op Bali, maar dat is me ontzettend meegevallen. Ik moet zeggen dat ik mijn woonplekken er wel op uitkies dat er goede gratis WiFi is, zodat ik ‘thuis’ ook altijd wat kan werken. Verder werk ik in speciale coworking spaces, vaak ingericht met een hip cafeetje, soms zelfs een zwembad en het is natuurlijk meteen een internationale ontmoetingsplaats. Maar vooral met supersnel internet! Ook werk ik hier veel in fijne cafés waar ze ook een snelle internetverbinding hebben. Heel af en toe valt de stroom hier wel eens uit, of ligt het hele internet plat, maar eigenlijk is dat nog niet veel voorgekomen. Ik werk hier gewoon wat verder vooruit dan ik in Nederland deed, zodat ik niet al te veel last heb van die momenten omdat ik mijn werk niet op het laatste moment hoef te mailen naar opdrachtgevers.

Weet je hoe lang je digital nomad wil blijven? Oftewel, kom je nog terug naar Nederland?
Dit was een reis waarbij ik van te voren helemaal niet had bedacht of ik dat vaker wilde doen. Het leek toen nog een eenmalig fijn plan. Nu besef ik me ineens dat ik vrij ben om dit vaker te doen en wat een vrijheid dat geeft! Ik zou eigenlijk drie maanden weggaan, maar het bevalt zo goed dat ik een half jaar wegblijf. Ik plak er nog een maand Australië aan, nu ik daar toch zo dichtbij ben.

Daarna ga ik weer naar Nederland, dan krijgt mijn liefste vriendin een baby en wil ik graag mijn lieve vrienden en familie weer zien. Maar de wereld ligt open en dat voel ik duidelijk. Ibiza lonkt nog steeds het meest, dus daar ga ik waarschijnlijk ook een tijdje leven. Ik kijk gewoon tegen die tijd waar ik zin in heb, dat is juist het fijne van deze vrijheid, ik hoef het niet allemaal te plannen. Als ik een tijdje weg wil dan weet ik nu dat het gewoon kan! Een maandje Berlijn, twee weken mijn werk doen in Kopenhagen of inderdaad die zomer op Ibiza… Why not?

“Mijn ervaring is dat er altijd meer mogelijkheden zijn dan je in eerste instantie denkt. Zelfs als je een vaste baan hebt”

Wat zijn jouw tips voor iemand die droomt van een leven als digital nomad?
Mensen denken al snel: dat is niet voor mij! En een jaar geleden dacht ik dat zelf ook! Mijn ervaring is dat er altijd meer mogelijkheden zijn dan je in eerste instantie denkt. Zelfs als je een vaste baan hebt. Kun je niet een maandje met verlof bijvoorbeeld? Of een bepaalde opdracht vanuit een andere plek doen in goed overleg met je baas? Wanneer je jouw huis verhuurd en op die manier geen vaste lasten hebt in Nederland is er ineens heel veel mogelijk. Vooral in landen waarbij de kosten om te leven zoveel lager liggen dan in Nederland, zoals Indonesië of Thailand. Dus als je ervan droomt, kijk dan hoe je kleine stapjes in die richting kunt zetten. Misschien lukt het niet meteen om een half jaar weg te gaan, maar lukt het wel om een maandje voor elkaar te krijgen.

Heb jij of ken jij iemand met een mooi of bijzonder verhaal wat goed past om mijn website waarmee ik mijn lezeressen kan inspireren? Stuur dan een mailtje naar info@annicvw.com.