Lotte (mijn compagnon) en ik waren in maart uitgenodigd voor de “Veuve Clicquot Business Woman Award” waar Vivienne van Eijkelenborg tot Zakenvrouw van het Jaar 2016 werd bekroond. Ze gaf die avond een inspirerende speech waarin ze onder andere het volgende zei: “Jij bent het belangrijkste kapitaal in je bedrijf. Jouw energie en inspiratie bepalen het succes van je bedrijf. Blijf daarom altijd in jezelf investeren”.

“Jij bent het belangrijkste kapitaal in je bedrijf. Jouw energie en inspiratie bepalen het succes van je bedrijf. Blijf daarom altijd in jezelf investeren”.

Zoals je in mijn vorige columns kon lezen probeer ik al het een en ander om mezelf verder te ontwikkelen. Zo ga ik af en toe langs een businesscoach en heb ik een cursus mindfulness bij Drs. Kelly Weekers gevolgd. Daarnaast ben ik heel kort geleden met nog iets gaafs begonnen, waar ik binnenkort meer over zal vertellen…

Dit jaar had ik onder andere als goede voornemen: het lezen van meer boeken die mij als ondernemer verder helpen. Ik heb namelijk de laatste jaren veel geleerd door heel veel vallen en opstaan (learning by doing, je kent het wel), maar ik ben ervan overtuigd dat je ook veel kunt opsteken door het lezen van de juiste boeken. En aangezien de vakantie er bijna aankomt en boeken in je koffer uiteraard niet mogen ontbreken, deel ik graag met jou de titels die mij hebben geïnspireerd; in de hoop dat ze jou ook verder brengen!

 “Ik ben ervan overtuigd dat je ook veel kunt opsteken door het lezen van de juiste boeken”

Kleine side note: de meeste boeken zijn ook in het Engels te verkrijgen, maar ik lees het liefste in het Nederlands.

– De ondernemersmythe – Michael E. Gerber
Mijn grootste valkuil – en ik  ben (gelukkig) niet de enige – is dat ik keihard werk in mijn bedrijf in plaats van aan mijn bedrijf. Na dit boek ben ik aan MME gaan werken en ook daadwerkelijk anders gaan kijken naar mijn eigen bedrijf.
– Spreek als TED – Carmine Gallo
– Zo niet, dan toch – Richard Branson
– Piek – Hoe gewone mensen buitengewoon kunnen presteren – Anders Ericsson en Robert Pool
– Powervrouwen – Julia Pimsleur

De titel sprak mij niet aan, maar in het Engels heet het Million Dollar Woman (klinkt beter toch?). In dit boek verteld Julia hoe zij er één werd door anders te denken en doen. En dat doet ze niet zonder reden, want maar 3% van de ondernemende vrouwen weet haar bedrijf om te toveren tot een miljoenen business. Haar verhaal is ontzettend inspirerend en ook in de verhalen van andere ondernemers, die in het boek aan bod komen, zitten krachtige lessen. Een echte aanrader!  
– It’s not how good you are, it’s how good you want to be – Paul Arden
– Masterclass ondernemen – Annic van Wonderen
– Prima is perfect – Astrid Davidson
– Scaling up – Verne Harnish

Ook heb ik goede verhalen gehoord over twee boeken van Jim Collins die ik zelf zeker mee ga nemen op vakantie: Good to great en Great by choice.

“Ik wil namelijk alles wat ik leer meteen implementeren in ons bedrijf. Daarom is het ook goed om zo nu en dan ontspanning op te zoeken in fictieve boeken. Je hebt ten slotte vakantie!”

Ondanks dat ik van deze boeken veel leer en ze me inspireren, kan ik ook vrij onrustig worden van bovenstaande boeken; ik wil namelijk alles wat ik leer meteen implementeren in ons bedrijf. Daarom is het ook goed om zo nu en dan ontspanning op te zoeken in fictieve boeken. Je hebt ten slotte vakantie! Heb je bijvoorbeeld al het nieuwe boek van Joyce Spijker – In de familie gelezen? Nét uit en een absolute must-read!

Ik ben heel benieuwd wat jij doet om jezelf verder te ontwikkelen en hoe jij investeert in jezelf. Zijn er bijvoorbeeld boeken die jou hebben geïnspireerd? Je tips zijn meer dan welkom!

Tekst: Mariëlle Smit