Balans… hoe vaak hoor je dit woord niet de laatste jaren. Voor de één ver te zoeken, de ander is 100% yin-yang-yoga. Als freelancer, ZZP’er of ondernemer an sich vaak nog véél lastiger dan het behalen van goede omzet. Want ben je 24/7 met je zaak bezig, dan is thuis de rust vaak ver te zoeken. 

In het najaar van 2016 liep een contract af bij één van mijn opdrachtgevers. Je herkent het vast wel als zelfstandige; je moet op zoek naar een nieuwe klus. En zo kwam het dat ik een maand thuis zat, voor het eerst sinds ik als freelancer begon in 2013. Fulltime moeder, parttime personal trainer, maar even geen langlopende marketingklus. 

‘Wil ik weer in loondienst, vrij moeten vragen, een relatief lager inkomen?’

Mijn laatste opdrachtgever had wel aangegeven; als je een vaste functie bij ons wilt vervullen, dan is de baan voor jou! In eerste instantie bedankte ik. De vrijheid, het ondernemerschap en de financiële voordelen waren mij te lief. Dacht ik. Tot die maand thuis. De opdracht die ik de maanden ervoor had, vond ik echt zó leuk. Een fijn team, uitdagend werk, dichtbij huis… dus ik zette alles op een rijtje. Wil ik weer in loondienst, vrij moeten vragen, een relatief lager inkomen? Na dat moment van bezinning, kon ik volmondig met ‘ja’ antwoorden. Want bovenal wil ik leuk werk. Ik wil van toegevoegde waarde zijn in een team, me nuttig voelen en evenzo belangrijk: rust voelen als ik thuis ben. Dan kan ik pas echt een leuke mama zijn voor mijn tweejarige dochter Robin.

‘Meedenken, pro-actief zijn en lef tonen: dán pas ben je van toegevoegde waarde voor je werkgever én creëer je je eigen geluk’

Dus ik tekende bij Reyez! Best een mijlpaaltje voor me, na 3,5 jaar als freelancer. Ik heb nog steeds mijn andere bedrijf Snel Fit, dat ik met veel plezier samen met mijn vriendin run (letterlijk). Maar de voldoening die ik uit mijn vaste contract haal is priceless!

Ben benieuwd naar jouw ervaring. Heb jij wel eens voor zo’n keuze gestaan? Of heb jij je droombaan aan je voorbij laten gaan omdat je tóch de voorkeur geeft aan zelfstandig ondernemen? Gelukkig kan ik voor mezelf zeggen dat ik me nog steeds zo voel, een ondernemer. Want dat is denk ik ook de kracht van een baan in loondienst anno 2017; dat jij je als ondernemer inzet voor het bedrijf waar je werkt. Meedenken, pro-actief zijn en lef tonen. Want dán pas ben je van toegevoegde waarde voor je werkgever én creëer je ook je eigen geluk. 

Tekst en beeld: Denise Snel