Debbie (40) spaarde vanaf haar dertiende voor een eigen balletschool en zag haar droom op haar 21e al uitkomen. Inmiddels runt ze Balletstudio Cinderella al 18 jaar succesvol en combineert dat met twee kids én een tweede eigen bedrijf, want het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Hoe ze dat doet, lees je in dit interview.

“Ik wilde altijd een eigen school. Anderen iets leren en mijn passie delen, daar word ik gelukkig van. Nog steeds”

Hoe kwam je erbij om Cinderella op te zetten?
Een eigen balletschool was een meisjesdroom. Ik zat al vrij jong op ballet en ik vond het helemaal geweldig. Na een tijdje trainde ik zes keer per week en niet alleen ballet, ook jazz en moderne dans. Waar de meeste meiden dromen van een carrière op het toneel, heb ik nooit zelf uitvoerend willen dansen, ik wilde altijd een eigen school. Anderen iets leren en mijn passie delen, daar word ik gelukkig van. Nog steeds.

Hoe ga je dan van droom naar daad?
Tijdens mijn opleiding Docent Dans vroeg een docent van de academie mij of ik interesse had om zijn balletschool in Leiden over te nemen. Wat was ik vereerd! Op dat zelfde moment overleed heel plotseling mijn grote voorbeeld, mijn juf van mijn amateurschool. Haar man belde mij later op en vertelde mij toen dat zijn vrouw mij had genoemd om eventueel haar school over te nemen. En hij vroeg tijdens dat telefoongesprek of ik daar interesse in had. Opeens werden mij dus, op mijn 21e, twee balletscholen ter overname aangeboden en moest ik dus serieus nadenken over wat ik ging doen. Ik koos voor Leiden, juist vanwege een emotionele afstand – in Noordwijk kende ik iedereen – en liet de dag na mijn afstuderen, Balletstudio Cinderella, op mijn naam overzetten.

“Tegen de tijd dat ik 16 was, gaf ik al 5x per week les op verschillende scholen. Omdat ik alle verdiende geld spaarde, kon ik op mijn 21e Cinderella overnemen zonder dat ik naar de bank hoefde”

Wat voor werk deed je ervoor en waar droomde je van?
Ik heb heel wat baantjes gehad. Niet omdat ik twijfelde over wat ik wilde doen, maar juist om te sparen voor mijn droom. Ik wilde mijn eigen school en van niemand afhankelijk zijn. Die drang naar zelfstandigheid zat er al vroeg in. Ik nam vanaf mijn dertiende alles aan wat er was: van afwasser en keukenhulp, van kamermeisje tot serveerster, ik heb het allemaal gedaan. Toen ik 15 was, wilde ik zo graag dansles geven, dat ik een gymzaal bij de gemeente heb gehuurd en tegen mijn vriendinnen gezegd dat ze voor 5 gulden per week bij mij les mochten nemen. Ook ging ik solliciteren als dansdocente. Tegen de tijd dat ik 16 was, gaf ik al 5x per week les op verschillende scholen. Omdat ik alle verdiende geld spaarde, kon ik op mijn 21e Cinderella overnemen zonder dat ik naar de bank hoefde. Ik betaalde de eerste helft uit eigen zak en de tweede helft aan het eind van mijn eerste seizoen.

Wat zorgde ervoor dat je de overstap maakte naar eigen ondernemerschap
Dat heeft er onbewust altijd al ingezeten en dat vind ik nog steeds het leukste om te doen. Het gaat me om de onafhankelijkheid en de kans om iets nieuws neer te zetten. Dat nieuwe kriebelt weer, want inmiddels heb ik Cinderella al 18 jaar. Daarom ben ik gestart met een tweede bedrijf: Cinderella Stories. Er zijn altijd nieuwe plannen om waar te maken!

“Ondernemerschap is altijd risico’s nemen en er vol voor gaan. Dat doe ik graag, want ik ben ontzettend dankbaar dat ik van mijn passie mijn beroep heb kunnen maken. Voor mij is dat al een succes”

Hoe lang duurde het voor je tegen je zelf kon zeggen ”mijn bedrijf is een succes”
Wat een moeilijke vraag. Ik vind dat moeilijk te zeggen, want wat is succes? Is dat te meten? Ik doe gewoon mijn ding en doe mijn best. En zoals met alles gaat dat met pieken en dalen, met vallen en opstaan. Ondernemerschap is altijd risico’s nemen en er vol voor gaan. Dat doe ik graag, want ik ben ontzettend dankbaar dat ik van mijn passie mijn beroep heb kunnen maken. Voor mij is dat al een succes.

Wat viel je mee aan het ondernemerschap?
Ik heb van tevoren niet echt een beeld voor mezelf gemaakt van ‘hoe zou het ondernemen zijn’. Ik heb het gewoon gedaan. Ik volg altijd mijn gevoel, op basis daarvan maak ik ook mijn beslissingen. Ik vind de vrijheid die het me geeft heerlijk, ik kan mijn eigen uren bepalen, ook al zijn dat er ontzettend veel. Ik werk vanaf het moment dat mijn kinderen naar school gaan tot dat mijn jongste weer terug is van school. Ik vind het super fijn dat ik er dan voor mijn kinderen kan zijn.Dat betekent wel dat ik ook werk als zij in bed liggen. ’s Avonds passen mijn ouders vaak op en als ik weer thuis ben, zit ik vaak tot na middernacht achter mijn laptop. Toch vind ik dat niet erg. Ik heb veel energie en kan goed tegen weinig slaap. Genieten van vrije tijd, mijn kinderen en lekker eten, vind ik namelijk net zo belangrijk.

“Als ‘baas’ kun je niet door iedereen aardig gevonden worden, dat vond ik in het begin wel lastig”

Wat vind je het meest moeilijk aan het ondernemerschap?
Ik begon heel jong en ben door schade en schande wijs geworden. Het moeilijkste in het begin was het vinden van goed personeel. Personeel is zo belangrijk voor je bedrijf, je kunt het nooit alleen. Als ‘baas’ kun je niet door iedereen aardig gevonden worden, dat vond ik in het begin wel lastig. Wat ik nu bij Cinderella Stories moeilijk vind, is dat ik weer – net als 18 jaar geleden – alles opnieuw moet leren. En dat kost tijd. Maar ach, voor dromen moet je tijd maken, het is niet erg om alles in stapjes te doen.

Vind je het moeilijk om twee bedrijven en je privéleven met elkaar te combineren?
Balans zoeken is nog wel een dingetje. Ik blijf het moeilijk vinden. Mijn kinderen mogen niets tekort komen, maar ik zie Cinderella ook als een kind. En nu Cinderella Stories erbij is gekomen, is de balans nog lastiger te vinden, maar dat zal iedere ondernemende moeder wel herkennen. Het blijft altijd zoeken, ik denk dat dat nooit verandert.

“Waar het met de dansschool vooral om offline communicatie en interactie gaat, is Stories bedoeld voor het online deel én voor de generaties Y en Z”

Wat zijn je toekomstplannen?
Mijn nieuwste bedrijf, Cinderella Stories wil ik graag uitbouwen tot een volwaardige zaak. Stories is bedoeld om ook buiten de dansschool een publiek aan te spreken via een interactieve website en een dansapp. Die app is bedoeld voor kleine kindjes, zodat zij thuis of op school al lekker samen kunnen dansen. Toch is Cinderella Stories meer dan alleen dansen. Ook onderwerpen als ‘food’, ‘ondernemerschap’ en ‘workouts’ verdienen hun plek op het platform. Waar het met de dansschool vooral om offline communicatie en interactie gaat, is Stories bedoeld voor het online deel én voor de generaties Y en Z. Dat voer ik ook door in mijn marketing: Facebook, vloggen, een nieuwe website die nog in ontwikkeling is: het zijn allemaal dingen die daarbij horen en die ik nu stap voor stap ontdek. Zo wordt Cinderella veel meer dan die lessen die cursisten bij ons volgen, het wordt een dansplatform waar je on- en offline terecht kunt voor alle disciplines.

Wat zijn je 3 beste tips voor mensen die ook graag willen ondernemen?

1. Geloof in jezelf
Wil je iets? Ga er dan ook voor. Wat mensen ook zeggen.

Tegen mij werd vroeger zo vaak gezegd, wanneer ik hen vertelde dat ik van dansen mijn beroep wilde maken, dat daar geen toekomst in zat. Dat het niet mogelijk was. Ik luisterde bewust niet, het ging het ene oor in en het andere oor uit. Hoe meer mensen tegen mij zeggen dat iets niet kan, hoe gemotiveerder ik ben om ze te laten zien dat ik het WEL kan.

2. Actie is het toverwoord
Het is een open deur, maar als je niets doet, wordt je droom nooit werkelijkheid. Maak een plan, al is het in kleine stapjes en doe het gewoon. Begin bij het begin en ga aan de slag. Het helpt enorm als je je droom ook tegen anderen vertelt, want dan wordt het een soort realiteit. En hou altijd je droom voor ogen.

3. Omring jezelf met mensen die in jou geloven
Dat maakt het namelijk een stuk makkelijker om je doelen te halen. Het is heerlijk om je te omringen met mensen die enthousiast naar jouw verhalen luisteren, in jou geloven, je tips en trucs geven en jou nog meer energie geven. Dit kunnen vrienden of familie zijn maar ook andere ondernemers. Die weten dat ondernemen ook over risico’s nemen gaat, hard werken is, maar ook weten hoe het is om vol voor je droom te gaan.

Foto: Jojanneke Claessen

Heb jij of ken jij iemand met een mooi of bijzonder verhaal wat goed past om mijn website waarmee ik mijn lezeressen kan inspireren? Stuur dan een mailtje naar info@annicvw.com o.v.v. interview.