Op woensdag 29 november 2017 vind het event BusinessBoost Live plaats in AHOY Rotterdam. Op deze avond zullen onder andere Chad Hurley (YouTube), Mo Gawdat (Google), John de Mol en vele anderen het podium betreden voor een inspiratievolle avond. Het event is voor ondernemers, (young) professionals en zelfs voor studenten! Een aanrader voor iedereen die de volgende stap wil zetten en zich persoonlijk wil ontwikkelen. 

“Toen hadden we op een gegeven moment een website die heel groot was en populair en die hebben we toen verkocht”

Ondernemer Marc de Hond zal tijdens deze inspirerende avond aanwezig zijn en daarom leek het mij leuk om hem wat vragen voor te leggen over het ondernemerschap. Marc raakte 15 jaar geleden gedeeltelijk verlamd door een dwarslaesie, maar dit zit hem nooit in de weg om zijn dromen na te jagen. Lees je mee?

marc de hond

Hoe lang ben je al ondernemer en kan je me iets vertellen over hoe het proces is gegaan van toen je 18 was en stopte met je studie tot nu?
Ik studeerde economie. Dat was niet omdat dat echt mijn grote passie was, maar meer omdat ik op het laatste moment dacht dat ik toch maar moest gaan studeren, omdat ik anders misschien spijt zou krijgen als ik niet zou studeren. Dus dat was niet zo’n goede reden om dat te gaan doen. Ik vond het ook heel saai. Veel droge kost. En net toentertijd begon het internet commercieel te worden, dus ik heb tijdens mijn studie voor het eerst internet gezien. Ze hadden dat daar al op de universiteit. Daar wilde ik graag wat mee gaan doen. Toen ben ik me daar in gaan verdiepen. Ik was altijd wel heel goed met computers. Daarna ben ik meteen gestopt met mijn studie en een internetbedrijf begonnen. Ja dat gebeurde eigenlijk gewoon. Dat overkwam me. Toen hadden we op een gegeven moment een website die heel groot en populair was en die hebben we verkocht.    

Vervolgens ben ik de mediawereld in gegaan. Radio DJ geworden. Later op TV gaan presenteren. En nog later het theater ingegaan. Ik ben nu wel aan het ondernemen, maar eigenlijk vooral ondernemer van mijn eigen theaterproducties. Het is dat ik daarvan producent ben. Het is niet zo dat ik nu nog echt in het algemene bedrijfsleven zit. Ik spreek en ik treed wel op voor bedrijven. Ik vertel verhalen over omgaan met verandering of tegenslag aan personeel of klanten. Maar mijn voornaamste ondernemers verleden zit in de eerste paar jaar dat ik mijn eigen internetbedrijf had.

Je zou jezelf wel een ondernemend persoon noemen? 
Ja, ik vind het leuk om verschillende dingen te doen en inderdaad om te bedenken hoe ik dingen in de markt kan zetten. Dus ja, ik ben wel echt een ondernemer.    

“Het moment dat er partijen waren die ons bedrijf voor miljoenen wilden overnemen was voor ons een bevestiging”

Hoelang duurde het voordat je tegen jezelf kon zeggen “mijn bedrijf is een succes” of was er een moment waarop je dacht “ik ben succesvol”? 
*Denkt even na*. Nou, ik weet niet of ik daar heel erg mee bezig was. Maar ik denk op het moment dat er andere partijen waren die ons bedrijf voor miljoenen wilden overnemen dat het voor ons een bevestiging was dat we op het juiste pad zaten en de juiste visie hadden. Dus dat was toen na een paar jaar.

Hoe zorg jij ervoor dat je haalbare doelen stelt voor jezelf? 
Ik denk dat mijn doelen heel concreet zijn en dat ik goed kan inschatten wat ik kan en hoelang ik daar over doe. Dus dat maakt het heel makkelijk. Ik zorg dat op mijn computer alle deadlines die ik voor mezelf stel, gedefinieerd zijn en ik zorg dat deze zijn opgesplitst in haalbare proporties. Je kan natuurlijk niet zeggen: morgen wil ik een theaterprogramma af hebben. Je kan wel zeggen: over een half jaar moet het theaterprogramma af zijn, wat moet er allemaal voor gebeuren én wanneer moet dat gebeuren. En dan kan ik heel goed voor mezelf inplannen. Ik plan veel en ik werk met takenlijstjes. Ik weet goed wat ik kan en hoelang ik er ongeveer over doe. Dus op die manier gaat het tot nu toe altijd goed.    

“Wat ik doe is er voor zorgen dat ik voor elke dag van te voren een lijstje heb van wat ik moet doen en dan werk ik gewoon dat lijstje af”

Ik heb niet de discipline om ’s ochtends voor mijn computer te gaan zitten en dan te bedenken wat zal ik nou eens gaan doen. Dus wat ik doe is ervoor zorgen dat ik voor elke dag van tevoren een lijstje heb van wat ik moet doen en dan werk ik gewoon dat lijstje af. Ik ben zowel mijn baas als mijn werknemer. Ik ben zowel de slavendrijver als de slaaf. Het is namelijk heel makkelijk om te zeggen “dan moet je dit doen, dan moet je dat afhebben”. Maar om het vervolgens daadwerkelijk te doen… maar meestal doe ik het wel gewoon. 

Welk advies had jij, voor je begon met ondernemen, graag willen hebben van een ervaren ondernemer?
Dat als je je bedrijf verkoopt, het handig is als je zegt: doe ook maar een gedeelte van het bedrag in contant geld. Ik heb me vooral in aandelen laten betalen en dat is het enige foutje wat we gemaakt hebben. Want die aandelen zakten opeens heel erg en toen we eenmaal uitbetaald kregen bleek het een stuk minder geld dan dat er in eerste instantie zou komen. Het was leuk geweest als iemand me daarvoor gewaarschuwd had, maar voor hetzelfde geld was er het tegenovergestelde gebeurd. Dan had ik gezegd “geef mij maar contant geld” en waren de aandelen enorm gestegen, dan had ik daar weer spijt van gehad. Dus je kan soms niet altijd weten hoe dingen gaan. Ik kom niks tekort, maar het blijft wel bijzonder dat het zo gegaan is.    

Als je je bedrijf verkoopt, is het handig als je zegt: doe ook maar een gedeelte van het bedrag in contant geld

Wat is jouw grootste uitdaging in het ondernemen nu of wat is het geweest?  
Je moet altijd een soort markt veroveren. Een kritische massa bereiken. Een bepaalde groep mensen die geïnteresseerd is in jouw product en in mijn geval zijn het mijn voorstellingen en optredens. Als het product goed is en de mensen zijn tevreden en genoeg mensen zien het, dan gaat het balletje wel rollen. Ik heb nu het idee dat ik met mijn voorstellingen in dat stadium zit. Ja, dat er genoeg mensen zijn die het willen zien en ook genoeg bedrijven die mij vragen voor hun bijeenkomsten om een optreden te geven. In mijn eigen bedrijf zit weer een stijgende lijn en voor mij is het heel leuk. Omdat ik theatermaker ben die in zijn eentje op het podium staat. Ik ben eigenlijk het product. Dus ik ben de directeur maar ook het product zelf. Ik verkoop natuurlijk ook boeken en dvd’s enzo, maar het voornaamste wat ik verkoop is mezelf. Dat gaat hartstikke goed. Er komen meer aanvragen binnen dan waar ik op in kan gaan. Dus ik moet al gaan kiezen: welke opdrachten doe ik wel en welke niet, dus dat is hartstikke leuk. Mijn agenda zit goed vol.  

Heb je nog een groot doel, wat betreft een grote show geven of iets dergelijks?  
Het lijkt mij wel gaaf om een keer in Carré te staan. Ik denk dat het nog wel even gaat duren, maar als ik hier nog een tijdje mee door ga… dan moet het wel lukken om op z’n minst een keer in Carré op te treden. Ik vind dat het mooiste theater van Nederland en ik ben erachter gekomen dat hoe groter de zaal en hoe meer publiek, hoe makkelijker het is om mensen aan het lachen te krijgen. Ik ben gewoon heel benieuwd wat er zal gebeuren als ik in Carré optreed. Binnen nu en 5 jaar heb ik wel een keer daar gestaan.  

“Je moet je intuïtie volgen, maar niet alleen maar op je eigen gevoel afgaan”  

Zijn er nog meer lessen die je hebt geleerd (naast je bedrijf deels in contant te verkopen)?
Wat belangrijk is dat als je iets bedenkt, dat je jezelf als referentiekader neemt. Maar dat je ook wel goed kijkt naar ‘is dit wel een product waar andere mensen ook op zitten te wachten?’. Soms verzinnen mensen iets en dan is het een oplossing op een probleem waar ze alleen zelf last van hebben en heeft niemand anders dat probleem. Dan ga je iets ontwikkelen waar te weinig vraag naar is. Je moet je intuïtie volgen, maar niet alleen maar op je eigen gevoel afgaan. Kijken om je heen en doe onderzoek. Ik heb wel eens producten gelanceerd, waarvan ik het vermoeden had dat ik er 10 jaar te vroeg mee was.    

Wat zijn jouw ultieme ondernemerstips?  
Als ik één tip zou mogen geven aan ondernemers: er zijn heel veel bedrijven in Nederland niet toegankelijk voor mensen met een handicap. Fysiek niet toegankelijk bijvoorbeeld. Als jij een handicap hebt, zou jij daar niet kunnen werken en je zou daar niet in het pand kunnen komen. En anno 2017 hoort het er gewoon bij, dat iemand die een handicap heeft ook gewoon mee doet in de maatschappij. En daar moeten bedrijven aan meehelpen, anders gebeurt het niet. Het is een beetje oneerlijk, als van iemand met een handicap wordt verwacht dat hij of zij gaat solliciteren en z’n eigen geld verdient in de maatschappij. Dat bedrijven tegen mensen met een handicap zeggen: je komt hier niet binnen. Dus ik vind dat als jij een bedrijf hebt en er werken er meer dan 10/15 mensen en er zit er niet een bij die een handicap heeft, dan vind ik wel dat je daar iets aan mag doen. Dus ik zou elke ondernemer willen oproepen om die kans te geven.

Je bent volgende week ook aanwezig bij BusinessBoostLive event. Kijk je nog uit naar een bepaalde spreker of verhaal?  
Ik kijk erg uit naar Mo Gawdat. Ik geloof dat ik qua inhakers wel redelijk met hem op een hoogte zit en over veel dingen hetzelfde denk. Ik ga hem waarschijnlijk vrijdag ook zelf even interviewen en dan zie ik hem woensdag ook weer. Ben benieuwd naar hem als persoon en zijn verhalen. Dus ik vind het wel leuk dat ik hem ga zien.

Wil jij ook nog bij deze avond aanwezig zijn? Dat kan! Er zijn nog een aantal kaarten beschikbaar. Vanuit BusinessBoostLive heb ik een speciale kortingscode van 15% gekregen. Bestel kaarten via: Businessboostlive.nl met kortingscode: sING56y9

#Annicvwad