Stella (31) is sinds 2012 oprichtster van 22STARS, een duurzaam sieradenmerk met exclusieve handgemaakte sieraden van gerecycled papier. Die worden niet gemaakt in grote fabrieken, maar thuis door Oegandese vrouwen die vluchtten voor geweld. Stella vindt dat mode ‘terug moet geven’ en trekt die missie door in haar hele bedrijfsvoering. Voor haar bedrijf reist ze de hele wereld over als digital nomad. Hoe ze dat doet, vertelt ze in dit interview.

“Ik studeerde Internationaal Publiek Recht en leerde al snel dat de enige manier om mensen uit de armoede te halen, is om voor structureel inkomen te zorgen”

Stella, ik ken niemand die zoveel reist als jij én al jaren zonder vaste woonplaats is. Hoe is je leven zo geworden?
Ik reis al van jongs af aan. Mijn vader woont in nu Zwiterland, mijn moeder is een Duitse die in Nederland woont. In 2008 besloot ik om alleen de wereld rond te reizen in ongeveer 8 maanden. Tijdens die trip werd ik vaak geconfronteerd met armoede en onrecht. Ik studeerde Internationaal Publiek Recht en leerde al snel dat de enige manier om mensen uit de armoede te halen, is om voor structureel inkomen te zorgen. Voor mijn scriptie over vrouwelijke kindsoldaten interviewde ik een paar vrouwen die gevlucht waren en in Kampala, de hoofdstad van Oeganda, terecht waren gekomen. Die vrouwen maakten prachtige sierraden van gerycled papier om te overleven. Als kerstcadeau voor familie en vrienden bestelde ik bij hen om hen te helpen. Na dit avontuur heb ik een paar jaar als expat in verschillende landen gewoond en gewerkt. Daardoor voelde niets meer als thuis en was het lastig om te beslissen waar ik langer wilde wonen. Op dat moment besloot ik instinctief om terug te gaan naar Oeganda.

vrouwen

Wat is 22STARS precies en hoe kwam je op die naam?
22STARS staat voor mode die iets teruggeeft. We ontwerpen en verkopen sieraden van hoge kwaliteit die met respect voor het milieu en de mensen die ze maken zin vervaardigd. Sterren laten de verbondenheid van de wereld zien, waar we ook vandaan komen. Voor de vrouwen in Oeganda symboliseren ze hoop, begeleiding, bescherming en evenwicht. Het getal 22 is sinds dat ik klein was al mijn geluksgetal. Met dit bedrijf wil ik laten zien dat ‘reaching for the stars’ altijd kan en overal. Bovendien hou ik sinds ik veel op reis ben van slapen onder de sterren. Alles uit het leven halen dat er in zit, vind ik erg belangrijk.

“We willen graag dat de vrouwen zich breder ontwikkelen dan het maken van sieraden, daarom krijgen ze ook Engelse les, les over gezondheidszorg, sociale en psychische steun en zijn er dans- en muzieklessen”

Hoe helpt 22STARS de vrouwen die de sieraden maken?
Door het maken van de sieraden verdienen ze geld voor voedsel, kleding, medicijnen en onderdak. Bovendien gaat een deel van de winst naar een speciaal 22STARS project dat onze designers verdere scholing biedt. We willen graag dat de vrouwen zich breder ontwikkelen dan het maken van sieraden, daarom krijgen ze ook Engelse les, les over gezondheidszorg, sociale en psychische steun en zijn er dans- en muzieklessen. Ook kunnen ze hun eigen ondernemerschap uitbouwen door te leren hoe ze hun gespaarde geld kunnen herinvesteren in een eigen zaak. 

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?
Uit de vrouwen in Kampala. Het zijn enorme survivors. Het zijn meestal alleenstaande moeders met een vreselijk verleden, geen educatie en een hoop zorgen. Hun doorzettingsvermogen is een ongelofelijke bron van energie, creativiteit en positiviteit. Hun wilskracht is besmettelijk. Overal ter wereld – ook in Nederland – gaan vrouwen door goede en minder goede tijden. De vrouwen in Kampala laten zien dat er altijd een manier is om je verleden te ontstijgen.

sieraden

Waarom kies je voor papier?
Papier is een ideaal materiaal voor recycling. Zeker in de modeindustrie wordt er veel te veel nieuw geproduceerd. Wij willen eraan bijdragen dat mensen zich bewust worden van waar hun producten vandaan komen en hoe ze worden gemaakt. We verkopen de collecties via de webshop, in een paar winkels, op markten en evenementen. Door de jaren heen zijn de collecties uitgebreid met accessoires en kinderlijnen. We verschepen wereldwijd.

“Ik woonde van 2010 tot 2014 in Spanje, in Italië, Afrika, op Curaçao en in China. Dat beviel zo goed dat in 2014 mijn appartement in Amsterdam heb opgezegd en sindsdien steeds ergens woon en een ‘nomad life’ leid”

Je hebt een bedrijf in Oeganda en je reist de hele wereld over, hoe werkt dat?
Ik woonde van 2010 tot 2014 in Spanje, in Italië, Afrika, op Curaçao en in China. Dat beviel zo goed dat in 2014 mijn appartement in Amsterdam heb opgezegd en sindsdien steeds ergens woon en een ‘nomad life’ leid. Ik ben ongeveer 2 a 3 keer per jaar in Oeganda en de rest van het jaar bezoek ik vrienden en familie en trek ik op met de Digital Nomad Community en werk samen met hen. Mijn moeder is een grote hulp in mijn bedrijf. Vanuit Oeganda verstuur ik de nieuwe collecties naar haar en zij helpt met de bestellingen. Alle andere werk kan ik prima doen vanaf mijn laptop: zoals het maken van een nieuwe collectie, het schrijven van de productbeschrijvingen, verhalen voor de website, social media, het vinden van nieuwe retailers, het houden van contact met klanten, het maken van speciale editie collecties of het bewerken van video’s en foto’s. Ik werk vaak ’s nachts en ’s ochtends vroeg, dan krijg ik veel meer gedaan dan overdag en kan ik dan genieten van alle moois dat de wereld te bieden heeft, zoals kiten in Tenerife, lezingen geven in Marokko of de feestdagen doorbrengen in de Dominicaanse Republiek.

nomad life

Wilde je altijd al ondernemer worden?
Nee, eigenlijk niet. Ik studeerde rechten en heb ook in die hoek gewerkt. 22STARS is op mijn pad gekomen, ik zie het echt als een cadeautje. Om het ondernemen een beetje te leren heb ik in 2013 meegedaan aan de Start Up Campus in Rotterdam om de basics van het ondernemen te leren. Eind van dat jaar was mijn webshop live. Vanaf 2014 werk ik er fulltime aan.

“Teleurstellingen zijn er altijd, dat kent iedere ondernemer. Daar praat ik dan kort over en verder probeer ik er niet te lang bij stil te staan”

Wat vind je een voor- en nadeel aan ondernemen?
Dat je 24/7 met je bedrijf bezig bent. Ik werk altijd, al lijkt dat misschien niet zo, als je ziet op welke mooie plekken ik allemaal kom. Toch staan die reizen ook in het teken van ondernemen. Bovendien ben ik eindverantwoordelijk voor 22STARS en rekenen de mensen in Oeganda op me. Ik wil dus ook graag presteren en dat betekent ook dat ik altijd aan het werk ben. Ook ’s avonds en in het weekend. Ik heb het ook allemaal zelf moeten uitvinden, niets ging vanzelf. Teleurstellingen, zoals het cancellen van een grote order of ziekte van de kinderen in Oeganda, zijn er altijd, dat kent iedere ondernemer. Daar praat ik dan kort over en verder probeer ik er niet te lang bij stil te staan. Het grootste voordeel is dat ik op deze manier écht verschil kan maken, kan genieten van de pracht van onze aarde en dankzij het nomad bestaan altijd mensen om me heen heb die gelijk gestemd zijn. Natuurlijk is het nomadenleven soms eenzaam en mis ik mijn vrienden en familie, maar dankzij hen heb ik er een familie bij.

22 stars

 Wat zijn je toekomstplannen?
Sinds vorig jaar hebben we ook een 22STARS KIDS stichting en sturen we al meer dan 55 kinderen naar school. Voor komend jaar staan er 4 social workations op het programma. Deze duren 3 weken en vinden plaats in Kampala en Jinja, met een offline weekend excursie naar de Murchsion Falls National Park. De workation is voor startende ondernemers, ondernemers, freelancers, digital nomads en change makers. Het idee is dat we co-werken met elkaar in Oeganda en tevens een impact creeeren. We bezoeken de 22STARS projecten en hebben mastermindsessies. Daarnaast zijn er veel ontmoetingen met (lokale) ondernemers om plannen en ideeen uit te wisselen. Dankzij deze workations kom je dichter bij de natuur en de lokale mensen.

Heb je tips voor startende ondernemers?

Zeker weten! Dit zijn de belangrijkste:

1. Omring je met positieve mensen die in je geloven
Van positiviteit en inspiratie kun je niet genoeg hebben als (startende) ondernemer. Het begin is altijd moeilijk en dan helpen gelijkgestemden en mensen die in je geloven enorm om je gaande te houden. Laat je niet weerhouden door tegenslagen en focus je op je einddoel.

2. Begin iets waarmee je impact creëert

Als sociaal ondernemer ben je er niet alleen voor jezelf. Een van mijn favoriete citaten is: ‘Wat je voor jezelf doet, sterft in je, wat je doet voor anderen is eindeloos.’ Ben je dus ondernemer, kijk altijd hoe je iets terug kan geven aan een ander. Maak een verschil in de wereld met wat je doet.

3. Omarm social media

Dankzij Instagram en Facebook heb ik de beste businesscontacten opgedaan. Bovendien is het de ideale plek om je concurrentie in de gaten te houden en ervan te leren. Dankzij social media kan ik mensen ‘meenemen op reis’ en is er altijd ruimte voor interactie en tips.

Heb jij of ken jij iemand met een mooi of bijzonder verhaal wat goed past om mijn website waarmee ik mijn lezeressen kan inspireren? Stuur dan een mailtje naar info@annicvw.com o.v.v. interview.