Een distributiebedrijf oprichten: niet de droom die de meeste jonge meiden met een passie voor beauty hebben, maar Evelien de Vries (26) dacht daar anders over en begon op jonge leeftijd haar bedrijf MDV (Marketing Distribution Ventures). Daarmee voorziet ze ons nu van de nieuwste beautyproducten. Hoe Evelien als ondernemer haar bedrijf tot een succes maakte, lees je in haar interview.

“Ik zag een kans en ben daar achteraan gegaan – dat klinkt erg cliché maar het is wel de waarheid”

Een distributiebedrijf ligt voor veel vrouwen misschien niet voor de hand. Wat was voor jou de reden om dit juist wel te doen?
Eerlijk gezegd heb ik me daar niet mee bezig gehouden. Soms is het goed om niet te veel om je heen te kijken. Ik zag een kans en ben daar achteraan gegaan – dat klinkt erg cliché maar het is wel de waarheid. Daarnaast klinkt een distributiebedrijf misschien niet echt glamourous, maar onze merken zijn super mooi natuurlijk!

Wat doe je met jouw bedrijf precies?
We importeren haar- en beautymerken (zoals invisibobble, beautyblender en Merci Handy) vanuit de hele wereld en verdelen die over Europa. Zo zijn Douglas, Etos, AS Watson en La Rinascente bijvoorbeeld onze klanten. We hebben alles in-house: logistiek, marketing & PR, sales en klantenservice. Verder doen we ook consulting voor bedrijven zoals voor beautyblender. Voor hen beheren we bijvoorbeeld alle grote Europese klanten zoals Sephora en Selfridges.

“Ik zat drie dagen per week op de universiteit en twee dagen per week in de auto om ervoor te zorgen dat ik mijn rekeningen kon betalen”

Je bent hartstikke jong en al 5 jaar ondernemer. Wat zorgde ervoor dat je de stap zette naar eigen ondernemerschap?
Ik zag een product dat nog niet op de Nederlandse markt verkrijgbaar was en stapte naar het hoofdkantoor. Ik heb moeten praten als brugman, maar uiteindelijk kreeg ik toch een kans. Ik had geen geld om de producten in te kunnen kopen, maar ik kon een betaaltermijn regelen van 30 dagen. Ik moest dus als een gek de weg op om mijn producten aan de man te brengen. Ik zat drie dagen per week op de universiteit en twee dagen per week in de auto om ervoor te zorgen dat ik mijn rekeningen kon betalen. Een salaris was toen nog een ver van mijn bed show. Ik ben met €0,- begonnen en ik heb nog nooit geld geleend om mijn bedrijf te kunnen financieren. In die vijf jaar is dat onveranderd gebleven. Daar ben ik best trots op.

“Toen we een miljoenenbedrijf werden, toen heb ik een moment gepakt en gedacht, ok, ik denk dat ik nu mag zeggen dat het gelukt is”

Hoe lang duurde het voor je tegen jezelf kon zeggen: ‘mijn bedrijf is een succes’?
Ik probeer dat niet te zeggen, omdat ik vind dat ‘succes’ erg relatief is. Maar als ik de vraag toch zou moeten beantwoorden, dan zou ik zeggen ‘toen we een miljoenenbedrijf werden’. Ja, toen heb ik een moment gepakt en gedacht, ‘ok, ik denk dat ik nu mag zeggen dat het gelukt is’. Ik ben voorzichtig met verklaren dat ik het helemaal heb gemaakt. Je kan net zo hard weer naar beneden donderen – ik waak daar elke dag voor.

Hoe zorg jij ervoor dat je doelen stelt en ze ook haalt?
Doelen stellen is een cruciaal onderdeel van het ondernemen. Het zorgt voor een goede focus en duidelijke richting. In het begin zette ik enkel jaarlijkse doelen, momenteel werken we met een jaarplan een vijfjarenplan en heeft iedereen eigen doelstellingen. Het hele team weet waar we staan en waar we heen moeten – op bedrijfsniveau én ook of afdelingsniveau. Dat zorgt ervoor dat we onze doelen ook daadwerkelijk halen, het is een team effort.

“We willen op korte termijn de beste West-Europese distributeur worden met een uniek en innovatief portfolio”

Wat zijn je dromen en doelen voor de toekomst?
Volgend jaar lanceren we een eigen merk en zullen we nieuwe merken toevoegen aan ons portfolio. Verder ligt er een grote focus op onze nieuwe Europese markten zoals Duitsland en Oostenrijk. We willen op korte termijn de beste West-Europese distributeur worden met een uniek en innovatief portfolio.

Welk advies had jij 5 jaar geleden willen horen van een ervaren ondernemer?
Vertrouw op jezelf. In het begin vond ik het moeilijk om keuzes te maken aan de hand van mijn gevoel. Ik heb moeten leren om dit gevoel, mijn intuïtie, blindelings te vertrouwen. Als startende ondernemer had ik soms het idee dat ik dingen moest doen volgens het boekje. Dat hoeft helemaal niet. Ik maak nu mijn eigen regels. Als ik iemand ter plekke wil aannemen dan doe ik dat. Tot nu toe heeft het mijn intuïtie mij nog nooit in te steek gelaten.

Wat valt je mee aan het eigen ondernemerschap?
Dat ik het nog steeds zo leuk vind om te doen. Ik verveel me nooit en er is altijd een uitdaging. Bij ons op kantoor is er altijd iets gaande. Ik zal nooit uitgekeken raken op het ondernemerschap. Dit is mijn droombaan.

“Om succesvol te kunnen blijven ondernemen, moet ik heel veel dingen opgeven. Ik kies daar zelf voor, maar het is wel het prijskaartje dat hangt aan mijn ambities”

Wat valt je het meeste tegen of vind je het moeilijkste aan zelf ondernemen?
Alles. Dat klinkt negatief, maar het is wel de eerlijke waarheid. Om succesvol te kunnen blijven ondernemen, moet ik heel veel dingen opgeven. Ik kies daar zelf voor, maar het is wel het prijskaartje dat hangt aan mijn ambities. Mijn bedrijf is mijn allermooiste bezit én het is keihard werken – dag en nacht. Nothing is for free.

Wat zijn jouw 3 ultieme ondernemerstips voor jonge vrouwen?

1: De aanhouder wint
Mijn allereerste tip is ‘de aanhouder wint altijd’. Dat woordje ‘altijd’ is erg belangrijk. Altijd doorgaan, volhouden, aanhouden en winnen komt altijd. 

2: Volg je gevoel
Mijn tweede tip is ‘volg je gevoel’ – super zweverig, weet ik. Maar toch, wij vrouwen hebben niet voor niets een ijzersterke intuïtie. Zegt je gevoel dat je het niet moet doen? Durf te luisteren, zelfs als het belachelijk klinkt. 

3: Niet dromen, maar doen
Mijn derde tip is ‘doen’, niet dromen maar gaan. Niet praten, praten, praten en nooit doen. Gewoon doen.

Heb jij of ken jij iemand met een mooi of bijzonder verhaal wat goed past om mijn website waarmee ik mijn lezeressen kan inspireren? Stuur dan een mailtje naar info@annicvw.com o.v.v. interview.