Bianca (rechts op de foto) wilde altijd al ondernemen en nam na 12 jaar de stap samen met haar compagnon Tamar (links) te starten met Afternote. Een website waar je naast praktische informatie bij overlijden, ook kan vastleggen hoe je graag herinnerd zou willen worden. Ze vertelt in dit interview hoe zij op het idee kwam voor dit bijzondere bedrijf, waarom het zo belangrijk is om erover na te denken en hoe het nu gaat.

“Uit gesprekken met nabestaanden bleek vaak dat zij niet wisten wat de overledene had gewild en hoe deze persoon herinnerd wilde worden”

Afternote is een ‘digitale kluis’ die waardevol is tijdens je leven en wanneer je overlijdt, voor je nabestaanden. Geen bedrijf dat je bij jonge ondernemers verwacht. Hoe kwam je hierbij terecht?
Verschillende factoren hebben hieraan bijgedragen. Allereerst verloor ik op 18-jarige leeftijd mijn halfbroer (23 jaar) door een noodlottig ongeluk. Hierdoor besefte ik dat, zelfs als je jong bent, het leven niet vanzelfsprekend is en zo voorbij kan zijn. In die tijd startte mijn loopbaan bij een grote verzekeraar en leerde ik mijn huidige compagnon en vriendin Tamar kennen. Tijdens onze werkzaamheden werden wij regelmatig geconfronteerd met nabestaanden die contact opnamen vanwege het overlijden van een verzekerde. Uit deze gesprekken bleek vaak dat zij niet wisten hoe de financiële afwikkeling en uitvaart geregeld moesten worden. Hierdoor ontstond bij ons de gedachte om een online platform op te richten waar je naast gegevens over je uitvaart en nalatenschap ook je levensverhaal voor vrienden en familie kon vastleggen. Geheel privé, zonder de verplichting om deze informatie tijdens je leven met anderen te delen. 

Na marktonderzoek bleek er nog geen platform te bestaan waar je naast praktische informatie bij overlijden ook laatste berichten kon nalaten aan dierbaren en je waardevolle herinneringen veilig kon bewaren. Omdat het mij een geweldige uitdaging leek besloot ik me in 2012, samen met Tamar, volledig op de oprichting van ons bedrijf te storten. Zij was namelijk een aantal jaar daarvoor al als zelfstandig ondernemer gestart in de ITbranche. In 2013 is de website www.afternote.com live gegaan. 

“Ik wilde altijd al iets doen wat er ook echt toe doet in de wereld. Iets ‘groots'”

Wat voor werk deed je daarvoor en waar droomde je van?
Ik werkte bij een bekende verzekeraar, maar ik droomde ervan om ‘onafhankelijk’ te zijn en zelf beslissingen te nemen zonder verantwoording af te leggen aan een ‘baas’. Daarnaast wilde ik altijd al iets doen wat er ook echt toe doet in de wereld. Iets ‘groots’. Met Afternote inspireren we mensen om uit iedere dag het maximale te halen en alles goed te regelen voor nabestaanden.

Wat zorgde ervoor dat je de overstap maakte naar eigen ondernemerschap?

In het bedrijfsleven wordt je vaak geconfronteerd met regels, beleid en procedures. Ik vond het frustrerend dat dingen zoveel tijd kostten en onnodig ingewikkeld werden gemaakt. Ook het niet durven nemen van risico’s vond ik jammer. Ik hou ervan om snel te schakelen en dat kun je het beste in een eigen onderneming.  

Hoe lang duurde het voor je tegen jezelf kon zeggen: ‘mijn bedrijf is een succes’?
Dat duurde natuurlijk even, maar toen we wereldwijd veel aanmeldingen kregen van gebruikers en we benaderd werden door grote (internationale) bedrijven die met ons willen samenwerken, wist ik: dit zit goed!  

“Vroeger kon ik nog weleens onzeker zijn op werkgebied. Tegenwoordig heb ik het idee dat ik op zakelijk gebied alles aan kan”

Wat viel je mee aan het eigen ondernemerschap?
Ik vind het heel leuk dat je  sneller keuzes en beslissingen kunt maken en dat je zoveel meer leert dan in een vaste baan. Het is ook veel meer allround, als ondernemer doe je alles. Vroeger kon ik nog weleens onzeker zijn op werkgebied. Tegenwoordig heb ik het idee dat ik op zakelijk gebied alles aan kan!

Wat valt je het meeste tegen of vind je het moeilijkste?
De balans vinden tussen werk en privé vind ik wel lastig, zeker bij een start-up zoals Afternote. Als workaholic ben ik geneigd om altijd aan het werk te zijn waardoor dit regelmatig ten koste gaat van mijn privé leven. Uiteindelijk draait het natuurlijk om een goede balans. Een mooi woord maar ik zal hier persoonlijk nog wel wat slagen in moeten maken ;-).

“Met Afternote willen we de wereld veroveren”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
Met Afternote willen we de wereld veroveren. Momenteel zijn we in gesprek met een aantal grote partijen die interesse hebben in een samenwerking. De website is nu nog geheel gratis, maar deze zijn we aan het uitbreiden met nieuwe functionaliteiten zodat we deze kunnen gaan aanbieden in een premium versie. Ook willen we in de toekomst een goed doel koppelen aan Afternote. Dat past bij onze visie: iets goeds doen voor de wereld.  

Wat zijn je 3 beste tips voor mensen die ook graag willen ondernemen?

Tip 1. Gewoon doen!
Als je ergens in gelooft en er veel energie insteekt dan zal dit altijd een positieve uitkomst hebben.

Tip 2. Start met een goed businessplan
Wij hadden destijds geen kant en klaar businessplan maar ‘slechts’ een goed idee dat we steeds verder zijn gaan uitbreiden en professionaliseren. Op zich niets mis mee maar als je hier meteen mee start dan scheelt dat uiteindelijk een hoop tijd.

3. Werk samen met specialisten
Het kost alleen maar tijd, geld en frustratie als je zaken uit handen geeft die je uiteindelijk toch weer zelf moet oppakken.

 Heb jij of ken jij iemand met een mooi of bijzonder verhaal wat goed past om mijn website waarmee ik mijn lezeressen kan inspireren? Stuur dan een mailtje naar info@annicvw.com o.v.v. interview.