Emilie (1988) stond vijf jaar aan het hoofd van Fashiolista.com als Fashion Director en mede-oprichter. Enkele maanden geleden besloot ze een nieuw bedrijf op te richten: het werd #workmode. Op Annicvw.com deelt ze met jou haar gouden tips voor freelancers. Deze week haar eerste column!

Daar zit je dan, volledig geïnstalleerd achter je Macbook. Aan de linkerkant een dubbele espresso, je handen in de aanslag boven je toetsenbord en een potlood haastig in je rommelige knot gestoken, want dat staat zo lekker arty. Spotify: eerst maar eens een inspirerend powernummer op de achtergrond. Nee, dat leidt af, uit die muziek. Je moet aan het werk. Hup, wat doen. Want je bent vanaf nu freelancer. Je hebt je baan opgezegd en bent van plan om dat te doen wat je altijd al wilde: je eigen baas zijn. Zelf je werktijden bepalen. Alleen maar doen wat jij leuk vindt. Maar dan dringt als een veel te snel naderende grijze donderwolk tot je door: shit, hoe doe ik dit in godsnaam…? Waar begin ik?

“Alleen maar doen wat jij leuk vindt.”

No worries, het gaat je helemaal lukken. Niet alleen omdat ik elke maand mijn tips en die van alle girlbosses om mij heen op Annicvw.com deel, maar ook omdat je de eerste stap al genomen hebt: je volgt je droom! Over dromen gesproken… Bijna zes jaar geleden startte ik tijdens mijn studie aan het Amsterdam Fashion Institute het online fashion platform Fashiolista.com. Samen met vier andere ondernemers, ontdekten we de wereld van e-commerce en de vele manieren om online inspiratie op te doen. In samenwerking met bekende internationale bloggers, groeide Fashiolista uit tot het grootste online inspiratie platform van Europa met meer dan 2 miljoen leden. Nu, ruim vijf jaar later, sta ik aan het begin van een nieuw hoofdstuk. In mei besloot ik om Fashiolista en het daar uit voortgekomen IMA te verlaten en nieuwe stappen te maken. Want hoeveel ik ook van mijn baan hield, ook dit kleine meisje was groot geworden en het voelde als de juiste tijd voor nieuwe dromen, ambities en plannen. Dus toen ik op een zonnige morgen opstond, besloot ik om die dag mijn vaste team, salaris en baan gedag te zeggen en stralend een nieuw avontuur tegemoet te lopen. Dat werd Hashtag Workmode.

“Create a vision that makes you want to jump out of bed in the morning.”

Hashtag Workmode is een creatieve ruimte in hartje Amsterdam waar online influencers en digital creatives een werkplek kunnen huren. Als freelancer werkt het namelijk een stuk motiverender om je met allerlei inspirerende figuren te omringen, dan om alleen achter dat scherm te blijven zitten in je vertrouwde omgeving. Dus: trek dat potlood uit je haar, knal een felle lipstick op je lippen, kies een smashing outfit uit – en die heb je zeker weten – en ga op zoek naar andere freelancers. Duik een cafe in, maak een koffie afspraak met iemand die je al tijden op Instagram volgt of huur een bureau in een co-working space. Want daar in je eentje achter die computer is het leven van een freelancer best wel eng. En: create a vision that makes you want to jump out of bed in the morning. Hoe je dat doet, hou je van me tegoed. Nu moet ik vliegen, want ik heb nog een deadline staan en ai, stress, stress, stress. Geintje, ik ga lekker de stad in en een kop koffie in de zon drinken, want dat kan als freelancer. Hoera!

Tekst: Emilie Sobels