Als ondernemer is het leven ontzettend druk. Je maakt lange dagen om je zaak op te starten of draaiende te houden. Daardoor ben je blij dat er tijd over blijft om af en toe eens te ontspannen en tijd te besteden aan je familie en vrienden. Een vakantie is er dan ook lang niet altijd bij voor zelfstandig ondernemers. Je hebt er vaak simpelweg de tijd niet voor en gek genoeg lijkt het in vakantietijd juist ook druk te zijn. Toch is het verstandig om op vakantie te gaan. Even weg uit je dagelijkse beslommeringen en een vakantiehuis boeken in de natuur of aan het strand. Maar hoe regel je dat dan eigenlijk? En waar kun je nu eigenlijk het beste naar toe gaan?

“De ondernemers die wel gaan, die doen dat vaak op het verkeerde moment”

Ga wanneer je zelf wil!  
Er zijn heel veel ondernemers die helemaal niet gaan. Terwijl het toch echt goed is om er eens tussenuit te gaan. Een mooie autovakantie in het zuiden van Europa bijvoorbeeld of een luxe vakantiehuis in een ander werelddeel. De ondernemers die wel gaan, die doen dat vaak op het verkeerde moment. De meesten wachten namelijk een moment af tot het rustig is in het bedrijf. Dat is echter helemaal niet het ideale moment om een vakantie te boeken. Allereerst zorgt deze instelling ervoor dat je de vakantie blijft uitstellen omdat er altijd wel iets te doen is binnen het bedrijf. Bovendien is het veel belangrijker om naar jezelf te luisteren. Je eigen geest en lichaam geven aan wanneer je toe bent aan een reis. Het is vooral belangrijk om hier naar te leren luisteren. Dat is ook alleen maar in het voordeel van jezelf overigens. Door naar je lichaam te luisteren, rust je op tijd uit en ben je vervolgens weer fit en energiek genoeg om je werk te doen. Half uitgeblust ben je namelijk veel minder goed en effectief in dat werk.    

Werk vooral niet op vakantie  
Eindelijk is het dan zover! Je gaat een vakantie boeken in het vakantiehuis van je dromen en voor je het weet is het tijd om te gaan. Je neemt echter nog wel even je laptop mee. Dan kun je tenminste nog je email checken. Voor je het weet zit je echter tijdens je verblijf hele dagen in je vakantiehuis opgesloten met je laptop en ben je alsnog aan het werk. Een valkuil waar veel ondernemers intrappen is dat ze op vakantie alsnog gaan werken. Doe dit vooral niet. Het is echt belangrijk om even helemaal afstand van je werk te nemen en zelfs je mail niet te checken. Natuurlijk kan dat heel moeilijk zijn. Alleen dan kom je echter volledig tot rust, kom je weer helemaal uitgerust en vol goede moed thuis zodat je weer aan de slag kunt!         

” Zorg allereerst dat je voor je vakantie alles rustig afbouwt”

Rond alles goed af en draag over  
Het is natuurlijk begrijpelijk dat je – na het vakantie boeken – ontzettend veel zin hebt om daadwerkelijk op vakantie te gaan. Er moet echter nog wel het één en ander gebeuren voordat je daadwerkelijk op vakantie kunt. Als je alles goed achterlaat, ga je namelijk ook met een gerust hart op reis. Zorg allereerst dat je voor je vakantie alles rustig afbouwt. Maak werkzaamheden af zodat er geen halve taken achterblijven. Plan ook geen afspreken meer kort voordat je op vakantie gaat. Daardoor heb je meer tijd om belangrijke zaken af te ronden. Het is overigens ook belangrijk om vooraf goed te overleggen wie er bepaalde taken van jou overneemt. Je kunt ervoor kiezen om één iemand alles te laten overnemen, maar de meeste ondernemers kiezen er liever voor om meerdere mensen aan te wijzen die taken overnemen. Maak dit vooraf duidelijk en zet dat ook op papier.        

Stel iedereen op de hoogte  
Als ondernemer heb je natuurlijk een breed netwerk. Wanneer je er tussenuit gaat, valt dat al snel op binnen je netwerk. Stel daarom vooraf je netwerk op de hoogte van je vakantie. Je voorkomt op die manier irritatie en bovendien zorg je ervoor dat je tijdens je verblijf niet de hele tijd wordt lastig gevallen met telefoontjes. Stel ook een automatische reply in op je email waarin je aangeeft dat je tijdelijk afwezig bent. Dit kun je eventueel ook in een voicemailboodschap op je zakelijke telefoon laten weten. Overigens is het slim om standaardmailings en nieuwsbrieven van bedrijven even tijdelijk stop te zetten tijdens je vakantie. Wanneer je terugkomt, is de mailbox immers al vol genoeg! Overigens moet je als ondernemer op vakantie natuurlijk wel gewoon bereikbaar zijn voor spoedgevallen. Maak daar met werknemers duidelijke afspraken over. Wanneer je wel en niet gecontacteerd wil worden bijvoorbeeld en op welke manier je dat het liefst hebt.

“Maak voor je op vakantie gaat een duidelijke liquiditeitsplanning”

Zorg dat je financiële zaken op orde zijn  
Als ondernemer heb je uiteraard veelvuldig met betalingen te maken. Het zou vervelend zijn als je een betaling mist omdat je op vakantie bent en daardoor meer moet betalen. Maak voor je op vakantie gaat een duidelijke liquiditeitsplanning waarin overzichtelijk staat wat je moet betalen en wat je binnen hoort te krijgen. Verstuur de facturen ruim voor je vakantie en zorg dat alle financiële zaken goed zijn afgehandeld. Met internetbankieren kun je betaalopdrachten gelukkig ook vooraf instellen, zodat je dit niet op vakantie hoeft te doen. Daar moet je immers zo weinig mogelijk met je werk bezig zijn.

Vakantiebestemming  
Als je op de zaak alles hebt geregeld, kun je echt vakantie gaan vieren. Veel ondernemers twijfelen over wat voor hen nu echt de ideale vakantie is. Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: dat verschilt per persoon. Het hangt er maar net van af op welke wijze jij het beste kunt ontspannen. Voor sommigen is een autovakantie naar Frankrijk de ideale ontspanning. Heerlijk met het gezin op de camping zitten en genieten van het mooie weer en de prachtige omgeving. Aan andere mensen is zo’n vakantie juist helemaal niet besteed. Ze gaan liever op vakantie naar een all-inclusive resort aan het strand van een tropisch oord: je hele vakantie niets uitvoeren behalve van je luxe hotelkamer naar het zwembad of het strand lopen of vanaf je strandstoel richting de bar om een koud drankje te halen. Weer anderen huren het liefst een vakantiehuis in een mooie natuurlijke omgeving of juist in de buurt van de stad. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos en het hangt van je persoonlijke voorkeur af waar je jouw vakantie doorbrengt.

“Dat doe je onder andere door je mail tijdens de vakantie te negeren en door bijvoorbeeld niet teveel in de buurt van WiFi te komen”

Kets inspiratie niet af  
Natuurlijk werd er eerder in dit artikel gezegd dat je tijdens je vakantie zo weinig mogelijk met je werk bezig moet zijn. Als je de batterij echt weer helemaal wil opladen is het belangrijk om los van je werk te komen. Dat doe je onder andere door je mail tijdens de vakantie te negeren en door bijvoorbeeld niet teveel in de buurt van WiFi te komen. Wat je ook vooral niet moet gaan doen is controleren of je werknemers je taken goed overnemen. Vertrouw er gewoon op. Juist tijdens je vakantie kun je echter ineens op briljante ideeën komen voor je bedrijf of een bepaald project. Het komt niet zelden voor dat er juist tijdens ontspanning fantastische plannen in je opkomen. Het zou zonde zijn om deze inspiratie volkomen te negeren. Neem daarom tijdens je vakantie een aantekeningboekje mee, waarin je plannen die in je opkomen kunt opschrijven. Werk ze vooral niet te ver uit, ook niet in je hoofd. Schrijf het globale idee gewoon op met de bedoeling om het na je vakantie verder uit te werken.

Na je vakantie  
Hoe leuk je vakantie ook is, er komt altijd weer een moment waarop je weer naar huis gaat. De batterij is opgeladen en je kunt er weer met frisse moed tegenaan. Ga na je vakantie rustig weer aan de slag en werk jezelf zeker niet direct over de kop. Er zal namelijk vast en zeker een stapel post, terugbelverzoeken en een mailbox vol e-mailtjes op je wachten. Pak dit rustig aan en sorteer alles op prioriteit. Het is verstandig om zo snel mogelijk na je terugkomst een bijeenkomst of vergadering met je werknemers te plannen. Doe dit het liefst op een informele manier. Vertel hoe jouw vakantie was en evalueer samen hoe het is gegaan tijdens je afwezigheid. Wat zijn er voor belangrijke ontwikkelingen en wat ging er tijdens je afwezigheid minder goed en kan dus de volgende keer beter worden geregeld?

#Annicvwad