Na vijf jaar ondernemen kan ik inmiddels wel een trilogie schrijven over het onderwerp ‘personeel‘, vol met ervaringen, do’s en dont’s, mooie momenten, bizarre situaties, lessen, tips etc. Toen ik ModeMusthaves.com begon was ik eigenlijk nog een gup van 24. Ik kwam net van school en had zelf, naast mijn stages en bijbaantjes, nog nooit geen serieuze job gehad. Ik kan je zeggen dan is het groeien in korte tijd van geen personeel naar een team van 13 meiden best een uitdaging ;-). In dit artikel licht ik in 7 tips uit van hoe ik mijn ModeMusthaves dreamteam samenstelde…

“Het runnen van mijn bedrijf doe ik voornamelijk door dicht bij mezelf te blijven en te vertrouwen op mijn intuïtie”

Als je gevoel maar goed zit
Het runnen van mijn bedrijf doe ik voornamelijk door dicht bij mezelf te blijven en te vertrouwen op mijn intuïtie. Zo werkt dat eigenlijk ook met personeel. Soms is dit niet helemaal volgens het boekje. Naar mijn idee hoeft dat ook niet als je plannen en dromen dat ook niet zijn. Bij twijfel volg ik dan ook eerder mijn gevoel dan de feiten. 

Dertien in een dozijn
Als ik een selectie maak tussen de vaak honderden sollicitaties ga ik er eigenlijk als een speer door heen. Bij ModeMusthaves gaan we niet voor standaard of basic, zo ook niet met het personeel. Ik ga voor opvallende sollicitaties waarbij ik meteen een klik voel met de sollicitant. Bijna alle sollicitanten zijn naar eigen zeggen sociaal en perfectionistisch etc. etc.. Ik ben juist opzoek naar unieke eigenschappen, grappige anekdotes en originele brieven die meer vertellen over de persoon achter de sollicitatie…

“Het aller-allerbelangrijkste van mijn werknemers vind ik dat ze enthousiast en eerlijk zijn!”

Cum laude afgesturdeerd, so what?
Het aller-allerbelangrijkste van mijn werknemers vind ik dat ze enthousiast en eerlijk zijn! Meiden met fijne persoonlijkheid en goede werkmentaliteit hebben het vele malen verder geschopt dan de werknemers die ik heb aangenomen om hun indrukwekkende CV en mooie praatjes. Het is daarbij ook mega leuk om te zien hoe sommige meiden zich ontwikkelen en soms zo snel doorgroeien. Het is echt een voorrecht om gemotiveerde meiden deze kans te kunnen geven!

Cheers
De meiden op ModeMusthaves HQ brengen met elkaar nog meer tijd met elkaar door dan met hun vriend, vriendinnen of familie. Gek, maar waar. Daarom is het des te belangrijker dat je goed met elkaar door één deur kan en het leuk met elkaar hebt. Mijn zus vertelde mij lang geleden dat ze de tip kreeg dat je personeel om je heen moet verzamelen waarmee je ook een borrel wil drinken. Dit is één van mijn favo criteria tijdens het sollicitatieproces. Als je lekker op één lijn ligt en makkelijk met elkaar kunt kletsen maakt dat samenwerken veel makkelijker en leuker!

“Zo kwam ik er achter dat het managen van personeel niet helemaal mijn ding is”

Hire your weakness
In mijn vorige artikel vertelde ik: geloof in het aannemen van werknemers die beter zijn in hetgeen wat ze doen dan jij. Hierdoor wordt je bedrijf nóg veel sterker! Zo kwam ik er achter dat het managen van personeel niet helemaal mijn ding is. Sinds ik een manager in dienst heb, merk ik dat niet alleen het team, maar ook zeker ik en het bedrijf nog beter functioneert. Dit zijn soms spannende stappen, maar des te gaver als ze goed uitpakken!

Afscheid nemen bestaat… Wel
Het is niet altijd leuk, maar om een goed team te hebben moet je ook afscheid durven nemen. Gelukkig weet ik heel goed wat ik wil en heb ik een duidelijk doel voor ogen. Dan merk je snel genoeg als personeel niet op de juiste functie of misschien wel helemaal niet bij het juiste bedrijf zit. Vaak is het echt een opluchting als je de samenwerking dan stopt of de werknemer op de juiste functie kan plaatsen. Je merkt dan meteen dat de sfeer beter wordt en het resultaat positief verandert.

“Richard Branson zegt altijd: ‘Take care of your employees, they will take care of your clients'”

Girls just wanna have fun
Doen wat je leuk vindt is toch wel het fijnste wat er is? Vanaf het eerste moment probeer ik te ontdekken waar de talenten liggen van de werknemer en deze in te zetten voor de ontwikkeling van hun en het bedrijf. Ik geloof dat als je doet waar je goed in bent, je job nóg veel leuker wordt. Richard Branson zegt altijd: “Take care of your employees, they will take care of your clients”. Dat is een mooie om mee af te sluiten toch?

Tekst en beeld: Elise van Wonderen