Zoals je weet ben ik geen psycholoog en als 26-jarige ondernemer die net komt kijken ga en kan ik je ook niet vertellen hoe je het beste kan ondernemen. Ik kan wel mijn ervaringen met je delen en wie weet helpt het jou en struikel je daardoor iets minder op je ondernemers pad dan ik.

“Als klein meisje leerde ik al van mijn ouders dat succes niet komt aanwaaien en dat je er kneiter hard voor moet werken”

Er zijn heel veel dingen die jou verder kunnen brengen als ondernemer. Eén daarvan is mij met de paplepel ingegoten en dat is vooral: heel hard werken! Als klein meisje leerde ik al van mijn ouders dat succes niet komt aanwaaien en dat je er kneiter hard voor moet werken. Koste wat het kost! Hoewel, dat dacht ik in het begin van ons bedrijf… De laatste jaren heb ik wel geleerd dat je ook kneiter hard voor jezelf moet zorgen om door te kunnen gaan en zelfs soms een stapje terug moet doen om de “hele boel” (al is het maar heel even) te evalueren. Daarnaast is wat mij betreft een dosis passie essentieel en focus op jezelf (en niet op je concurrent) vereist.

Toch ben ik erachter gekomen dat je bovenstaande punten overboord kan gooien indien je niet beschikt over het volgende punt: zelfvertrouwen! Want als jij in jezelf gelooft, straal je dat uit en kunnen anderen, waaronder je klanten, ook in jou geloven.

“Vier jaar geleden bij de start van Make My Event geloofde ik heus nog niet zo in mijzelf als dat ik nu doe”

Vier jaar geleden bij de start van Make My Event geloofde ik heus nog niet zo in mijzelf als dat ik nu doe. Het zelfvertrouwen heeft zich in de jaren ontwikkeld en niet zo zeer door de successen die we hebben behaald met MME maar voornamelijk door de tegenslagen die we hebben moeten verwerken en de manier hoe we daar mee zijn omgegaan. Ons motto op kantoor is: alles komt altijd goed. En zo lang je daarin gelooft, komt ook altijd alles goed. Echt waar!

“Dit klinkt als een verkooppraatje en eerlijk gezegd schrok ik ook eventjes van mijn eigen woorden”

Vorige week had ik tijdens een gesprek met een van mijn klanten opeens een besef moment. Ik vertelde mijn klant dat ik het echt zonde voor hem (!!) zou vinden als hij niet onze gekwalificeerde jongens en meiden inzet voor zijn promotieactie. Ik ben er namelijk van overtuigd dat geen enkel ander bureau meer uit zijn promotieactie kan halen dan wij met ons ervaren team op kantoor en getrainde en enthousiaste jongens en meiden op de vloer. Dit klinkt als een verkooppraatje en eerlijk gezegd schrok ik ook eventjes van mijn eigen woorden. Naja, niet per se van de woorden maar het feit dat ik er ook daadwerkelijk in geloofde. Want grote kans dat ik dit vier jaar geleden ook weleens heb geroepen, maar dit keer stond ik letterlijk achter ieder woord en zou ik het oprecht een gemiste kans voor hem vinden om niet samen te werken.

Het klinkt natuurlijk heel makkelijk om in jezelf te geloven, maar ik ben me ervan bewust dat het niet zo simpel ligt. Ik heb vroeger behoorlijke faalangst gekend en die stap naar meer zelfvertrouwen heb ik niet van de een op andere dag gemaakt. Maar zolang jij je angst niet in de weg laat staan, kan je het veranderen. Kijk maar naar de alinea hierboven, weinig faalangst te bekennen ;-) 

Hé en zoals ik al eerder schreef: Als ik het kan… Kan jij het ook! Echt waar, geloof in jezelf!

Tekst: Mariëlle Smit