Vandaag deel ik in dit eerste artikel mijn persoonlijke verhaal hoe ik mijn juwelenmerk begon én ik deel 4 tips! Mijn juwelenmerk, Choices by DL, is begonnen als afstudeerproject aan het Amsterdam Fashion Institute. Ik heb daar de opleiding Concepts & Brands gedaan, oftewel hoe begin je een nieuw merk. Ik leerde alles van concept tot aan de uiteindelijke bouw van een nieuw merk. 

“Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd om ‘out of the box’ te denken”

Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd om ‘out of the box’ te denken. Ik werkte toen al voor het familiebedrijf van mijn ouders: Gassan Diamonds. Ik bezocht daardoor veel sieradenbeurzen zoals Vicenza Oro en Baselworld. Daar kwam ik in aanraking met diverse juwelenmerken met kleurstenen. Allemaal heel divers, maar wel allemaal kleurstenen in combinatie met 14 of 18 karaats goud. Als echt merk maakte ik direct het onderscheid tussen deze twee en koos ik voor 18 karaats. Dit is een minimum in de internationale sieradenwereld waar een merk aan zou moeten voldoen. Ik ben toen een aantal trends gaan onderzoeken zoals: welke kleuren goud draagt men? Hoe worden deze gecombineerd? En wat is het verschil aan waarde tussen, goud, diamant en kleurstenen.

“Op deze manier heb je ook altijd een ‘repeat customer’ die terugkomt naar je winkel”

Al snel kwam ik tot de conclusie dat de waarde vooral in de diamant en in het goud zit en niet in de kleurstenen zelf. Maar hoe gaaf zou het dan zijn om kleurstenen te produceren voor prijzen waar je ook een nieuwe jurk of blouse voor koopt? Tijdens de Jackie Summer Fair van kwam ik tot de conclusie om mode toe te voegen aan sieraden. Het principe customizen bestond al, denk aan merken als Nike e.d. waarbij je online je eigen schoenen kan ontwerpen. Het leek mij te gek om dit ook in de high end sieraden toe te passen. Dit principe bestond al wel in lager segment als je kijkt naar merken als Pandora e.d. waarbij je bijvoorbeeld bedels kan sparen en je eigen armband kan samenstellen. Op deze manier heb je ook altijd een ‘repeat customer’ die terugkomt naar je winkel en hierdoor ontstaat een natuurlijke band tussen juwelier en klant. Daarnaast ben ik gaan kijken hoe het zat met de diverse kleuren goud. Tot 1995 was eigenlijk voornamelijk geel goud populair, daarna werd dit wit goud en nu sinds 10 jaar is ook rosé goud populair. Je ziet ook de laatste jaren steeds meer dat deze kleuren goud worden gecombineerd en dit maakt een juweel nog unieker. Zodoende kwam ik op het idee om een product te ontwikkelen wat uit drie delen bestaat, te weten een basis, een rand of frame en een kleursteen. Zodoende is het mogelijk de basis witgoud te hebben van bijvoorbeeld een ring, daar een rosé rand omheen en een kleursteen naar keuze. Zie hieronder de opbouw van de ringen:

Choices by dl ring opbouw

Aangezien het AMFI een zeer creatieve opleiding is wilde we juist niet beginnen met een gouden ring zodoende werd de opstartprocedure ook geen kostbare investeringen. Van de eerste tekeningen heb ik digitale tekeningen laten maken via een thuis hobbyist. Daar is een mal uitgemaakt met een magneet. En zo had ik mijn eerste sample van zilver. Met dit exemplaar ben ik naar een auto spuiterij gereden en heb deze zwart hoogglans laten spuiten. Zo ontstond het eerste effect wat ik inmiddels in het product heb dat wij nu keramiek noemen, maar daar zijn maar liefst vijf andere samples aan vooraf gegaan. Met dit zelfde principe heb ik toen ook een armband ontworpen. 

“Hierna zijn we naar New York afgereisd om daar een waanzinnig avontuur in Bloomingdales te beginnen”

Tijdens de LXRY Fair heb ik toen de producten getest en aan het publiek laten zien en de reacties waren meteen heel enthousiast! Het systeem van de samples was toen nog met een magneet en dus niet perfect, later zijn we dit systeem gaan perfectioneren. Uiteindelijk werd het een gepatenteerd systeem, een combinatie tussen een bajonet en magneet. Maar het heeft behoorlijk wat moeite gekost om uiteindelijk tot dit systeem te komen.

Hierna zijn we naar New York afgereisd om daar een waanzinnig avontuur in Bloomingdales te beginnen. Dit was tevens het begin van ‘A jewellery wardrobe in a box’. Maar daarover meer in mijn volgende artikel…

Mijn 4 tips voor een begintraject:
1. Succes begint pas daar waar anderen stoppen.
2. Als het makkelijk was had iemand anders het wel gedaan, dus ik raad je aan: vooral doorzetten!
3. Probeer altijd goed je concurrentie in de gaten te houden en hierop in te spelen zodat je altijd voor loopt op anderen.
4. Probeer diverse trends toe te passen in je eigen ontwerp. Zo blijft het tijdloos en uniek.

Tekst en beeld: Debora Leeser