Mijn eigen Youtube-kanaal bestaat nu een jaar en ik merk dat er steeds meer mensen aan de slag gaan met video’s. Social media platforms krijgen steeds meer mogelijkheden, ook om je filmpjes te promoten. Ben jij al aan het vloggen of wil je het ook gaan doen? Dan is het natuurlijk de bedoeling dat je ook veel views gaat krijgen en dat veel mensen je video’s gaan zien. Daarom heb ik 5 SEO-tips op een rijtje gezet voor je die je kunnen helpen aan een groter publiek.

“Begin niet meteen met filmen als je aan de slag gaat, maar neem eerst even de tijd om te bedenken wat je wilt vertellen en welke shots leuk zijn om in beeld te brengen”

1. Zorg voor een boeiende video
Het klinkt misschien als een open deur, maar een een boeiende video is van levensbelang voor veel views. Dat komt omdat Youtube video’s een hogere rating geeft aan filmpjes die lang bekeken worden dan filmpjes waarbij snel wordt weggezapt. Het is dus van belang om je filmpjes zo lang mogelijk interessant te houden voor de kijkers.

Tip: begin daarom niet meteen met filmen als je aan de slag gaat, maar neem eerst even de tijd om te bedenken wat je wilt vertellen en welke shots leuk zijn om in beeld te brengen.

2. Zorg voor veel interacties
Google waardeert je video hoger als je veel interacties hebt. Denk dan aan bijvoorbeeld likes op je kanaal en video’s, maar ook op reacties onder je video en op het aantal ‘shares’.

Tip: een goede manier om meer interacties op je video te krijgen, is door vragen te stellen in je filmpjes.

“Google waardeert je video hoger als je veel interacties hebt. Denk dan aan bijvoorbeeld likes op je kanaal en video’s, maar ook op reacties onder je video en op het aantal ‘shares'”

3. Verwerk zoekwoorden in je tags, video’s en playlists
Als je weet waar veel mensen op zoeken, is het gemakkelijker om daar gebruik van te maken. Zoek dus eerst naar goede zoekwoorden (via Google of Google Zoekwoordenplanner) waar veel wordt op gezocht en verwerk die in je video’s, tags en playlists. Een playlist zorgt ervoor dat Youtube weet welke video’s bij elkaar horen. Zo wordt jouw kanaal sneller genoemd als ‘gesuggereerde video’ bij een populaire video van een ander en krijg je vaker nieuwe kijkers.

Tip: check je zoekwoorden en gebruik ze op alle plekken waar ze passen.

4. Vul je ‘aboutpagina’ en standaardbeschrijving goed in
Bij je kanaal en je video’s heb je natuurlijk een aboutpagina. Zorg ervoor dat je die invult met wat je kanaal is en verwerk daar ook SEO-woorden in.

“De tumbnail bij je video’s en je kanaal is vaak dé reden waarom mensen wel of niet op je video klikken: super belangrijk dus”

5. Zorg voor een catchy tumbnail
De tumbnail bij je video’s en je kanaal is vaak dé reden waarom mensen wel of niet op je video klikken: super belangrijk dus! Neem daarom de tijd om een goede tumbnail te maken en kijk bij andere populaire kanalen over jouw onderwerp om inspiratie op te doen.

Foto: Youtube