Er zijn 152 miljoen blogs op de wereld. Dat is best veel en niet voor niets. Blogs worden namelijk enorm goed goed gelezen en vlogs enorm goed bekeken. Als je wilt beginnen met bloggen of vloggen kunnen deze aantallen ook beangstigend zijn…want wat voeg je nog toe of waarom zou iemand juist jouw b(v)log volgen?

“Door jezelf te laten zien en echt te kiezen, zorg je ervoor dat je opvalt in de massa”

Het antwoord is even simpel als ingewikkeld: voor jou. Als mens ben je uniek: je hebt een verleden dat alleen jij hebt, een bijzondere kijk op de wereld, kennis die voor jou vanzelfsprekend is (maar voor anderen niet) en ideeën die je graag wilt delen. Door jezelf te laten zien en echt te kiezen voor een specifieke invalshoek én doelgroep, zorg je ervoor dat je opvalt in de massa.

“De truc is dus om voor jezelf te kiezen en jouw wereldbeeld te laten zien”

De truc is dus om voor jezelf te kiezen en jouw wereldbeeld te laten zien. Kopiëren kan fijn zijn om te oefenen, maar dat is niet waarom mensen je blog willen lezen of je vlog willen zien. Wat vind jij interessant? Vind je dat moeilijk, kijk dan eens naar Nynke’s tips om op te vallen.

“Hoe specifieker en vaster jij bent in je onderwerpen, hoe makkelijker mensen je vinden en je blijven volgen”

Heb je voor jezelf gekozen, kies dan ook je invalshoek. Hoe specifieker en vaster jij bent in je onderwerpen, hoe makkelijker mensen met die interesse je vinden en je blijven volgen. Het duurt misschien even voor je jouw volgers gevonden hebt (en zij jou), maar als je consequent blijft, dan groeit je achterban vanzelf.

En als laatste, kies voor een doelgroep. Als het je lukt om daar specifiek in te zijn, dan is de kans veel groter dat je die groep aanspreekt dan dat je content maakt die ‘voor iedereen wel leuk is’.

Goed bloggen en vloggen begint dus met kiezen:
1. Kies voor jezelf: je eigen interesses en je eigen stijl.
2. Kies een invalshoek: blog of vlog niet over ‘van alles’, maar focus op een onderwerp.
3. Kies je doelgroep: voor wie wil jij waardevolle content maken? Hoe beter je dat weet, hoe groter de kans dat je ook blogs of vlogs maakt die voor deze mensen interessant zijn.

Wil je nog veel meer weten over bloggen en vloggen? Wil je weten waar een goede blogpost aan voldoet en hoe je meer bezoekers trekt op je Youtubekanaal of blog? Of blog je al een tijdje, maar wil je er graag geld mee verdienen? Meld je dan aan voor de Masterclass B(v)loggen van 18 december a.s.

Tekst: Joyce Spijker